2017. április 2., vasárnap

Napi étkezések - menü tippek



Az anyagcsere folyamatossága és az éhség elkerülése érdekében fontos a napi 5-szöri étkezés!


1. Reggeli:

SOHA NE HAGYD KI!!!
El kell felejtened a cukrozott, ízesített gabonapelyheket és müzliket! Bár a legtöbbre mostanság ráírják, hogy "wellness", "fitness", "diab", "fruktózzal készült", stb. Ne dőlj be nekik!
Mind tele van szénhidráttal és cukorral, de fontos élelmi rost nem sok található bennük, ezért hamar éhes leszel miattuk! Ami fruktózzal készült az ugyan úgy cukros, csak gyümölcscukor, tehát sajnos nem jobb! A mézzel készült termékek valamivel természetesebbek és a reggelibe beleférhet, viszont a méz cukortartalma a sima cukorral megegyező.
Tehát válaszd inkább a natúr, ízesítetlen, hozzáadott cukrot nem tartalmazó pelyheket, a barna, magvas, vagy rozs- (nem rozsos, mert az nem ugyanaz!) kifliket, zsemléket, amik nem fehér liszttel készültek.

Tipp1.: Zabpelyhes reggeli
  • Natúr zabpehely (spar s-budget aprószemű zabpehely 500gr: 200Ft)
  • 1,5dl víz/tej
  • édesítő (természetes: méz, xilit/nyírfacukor, eritrit; mesterséges: folyadék, por)
  • ízesítés: keserű kakaópor, mazsola, bármilyen gyümölcs, étcsoki
  • Elkészítés: 5-8 nagykanál zabpehelyre (kb.50g) ráöntjük a vizetzt/tejet és mikróban felmelegítjük, majd édesítővel, natúr kakaóval, fahéjjal és bármilyen gyümölccsel ízesítjük.


Tipp2.: 
  • rozskifli/zsemle/barna kenyér/abonet/puffasztott rizs/csökkentett szénhidráttartalmú cipó
  • sonka/szalámi/magas hústartalmú felvágott (párizsi félék kilőve)
  • paradicsom, paprika, uborka, saláta
Tipp3.: 
  • tojásrántotta 
  • hagyma, szalonna, kolbász is mehet bele :)
  • magvas, barna zsemle/kifli/abonet stb.
  • zöldségek
     
2. Tízórai:
A reggelit kiegészítve jöhet egy kis lendületet adó energia! Igyekezzünk cukor és liszt mentes finomságot választani, mert ezek üres kalóriák és csak a zsírpárnákat gyarapítják!

Tipp: gyümölcs, 1 marék dió/mogyoró/mandula, pár szem aszalt szilva/áfonya/mazsola, natúr joghurt/túró gyümölcsdarabokkal+édesítővel.
(Ezeket csak délelőtt ajánlott fogyasztani, mert így estig még bőven van ideje felhasználni a szervezetnek!)


3. Ebéd:
Érdemes a szénhidrát mennyiségre itt is odafigyelni, nem kell feltétlen bezabálni, elnehezíteni a gyomrot, hisz még nincs vége a napnak, melózni kell, és amúgy is hátra van még 2 étkezés! ;)

Tipp: 
  • leves: ha eszünk, akkor lehetőleg tészta nélkül és sok zöldséggel, husival
  • barna rizs/ bulgur/hajdina csirkével/pulykával/hallal/sovány disznóhússal, marhával és zöldségekkel/savanyúsággal
  • párolt zöldségek sovány hússal
  • gyros tortillaban/ gyros tál (sültkrumpli nélkül vagy inkább rizzsel)
  • tészta: csak óvatosan, keveset, mert amúgy is nagyon laktat és ha lehet, akkor csökkentett szénhidráttartalmú/diabetikus barna tésztát vagy durum tésztát együnk.
  • krumpli: keveset, mert magas a keményítő tartalma. Lehetőleg főzve, vagy héjában sütve. Édesburgonya kiváló választás!

4.Uzsonna:
Itt is megemlíteném, hogy a müzliszeletek, a gyümölcsjoghurtok és a gyümölcsök tartalmaznak cukrot, szóval hacsak utána nem mész edzeni, akkor kerülendő. Edzés előtt viszont tökéletes energiaforrás lehet pl. 1 zabszelet, vagy müzli vagy banán stb.

Tipp: natúr joghurt, kefír, sajt, túró, zöldségek (párolva/nyersen: pl.sárgarépa, paradicsom), 1 marék tökmag/napraforgó/mandula/más olajos magvak.

5. Vacsora:
Vacsira már tényleg a lehető leginkább érdemes mellőzni a ch-tartalmú ételeket vagy a lehető legjobban lecsökkenteni a ch mennyiségét.
Mi pl. szüleimtől sok házi füstölt finomságot kapunk (sonka, szalámi, kolbász), amit nagyon is szeretünk és egyáltalán nem baj, ha az ember ilyesmit vacsorázik (feltéve, ha nincs magas koleszterin problémája!!), viszont meg kell tanulni a súlymegtartás/csökkentés érdekében elhagyni a fehér kenyeret! Helyette jó opció lehet pl. a főtt tojás, abonett, puffasztott rizs, sok-sok zöldség, valamin a szénhidrátcsökkentett kenyérfélék (pl magvas cipó). Húsfélékből, tejtermékekből válasszuk a sovány fajtákat!

Tipp:
  • Sovány párolt/sült hús vagy sonka/szalámi, esetleg konzerv tonhal/makréla nyers/párolt zöldségekkel.
  • natúr joghurt, kefír, túró lehet édesítővel
  • főtt tojás zöldségekkel és/vagy hússal
  • tojásrántotta zöldségekkel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése