2017. április 28., péntek

Gyümölcsös - habos csoda



Hozzávalók:
 
- 250ml cukormentes habtejszín
- 1 nagy dobozos tejföl 12% (330g)
- 50g/3púpos ek édesítő: por alapú, én xilitet daráltam le
- 1/2cs habfixáló
- 100g cukormentes keksz (háztartási van cukormentesben is)

- gyümölcsök:
  •       közepes banán (100g)
  •       4-5db közepes eper (100g)
  •         1marék szeder (100g)

- tetejére: gyümölcsök vagy reszelt étcsoki, esetleg mindkettő ;)


Elkészítés:

1. A gyümölcsöket megtisztítjuk, felkarikázzuk/kockázzuk, a kekszet pedig apróra törjük.

2. A habtejszínt felverjük. Mikor már kezd habbá válni, hozzáadjuk a habfixálót.

3. A felvert habba belekeverjük a tejfölt és az édesítőt, majd hozzáadjuk a gyümölcsöket, a kekszet és alaposan összekeverjük.

4. Egy 21-22cm átmérőjű tortaformába beletöltve a gyümölcsös habot szépen elegyengetjük.

5. 4-5 órán át hűtőben pihentetjük, gyümölccsel, étcsokival díszítjük, majd jóízűen elfogyasztjuk! ;)

TIPP: nem feltétlen szükséges tortaformába tölteni, lehet belőle poharas desszert is! ;) Ha viszont nem 8pohárkába osztod, akkor a tápanyagtartalom osztásánál figyelj oda!

Tápanyagtartalom (8szelet esetén)
Szénhidrát
15,4g/szelet
Fehérje
3,8g/szelet


TIPP: A szénhidrát-tartalmat tovább csökkentheted, ha banán helyett más, alacsonyabb ch-tartalmú, pl. bogyós gyümölcsöt, vagy kivit választasz!

Az alábbiakban ehhez nyújtok egy kis segítséget:

Tápanyagtartalom friss és mirelit gyümölcsök 100grammja esetén:
Gyümölcs neve
Szénhidrát
Fehérje
Banán
22,8g
1g
Gránátalma
18,7g
1,6g
Cseresznye
16g
1g
Fekete ribizli
15,3g
1,4g
Fekete áfonya
14,4g
0,7g
Piros ribizli
13,8g
1,4g
Kivi
14,6g
1,1g
Ananász
13,1g
0,5g
Vörös áfonya
12,2g
0,3g
Meggy
12,1g
1g
Málna
11,9g
1,2g
Sárgabarack
11,1g
1,4g
Őszibarack
9,5g
0,9g
Szeder
9,6g
0,7g
Eper
7,6g
0,6g

A konzerv gyümölcsöket érdemes kerülni, hiszen azok cukros szirupban úsznak még inkább megszívva magukat cukorral, tehát növelve ezzel a ch-tartalmat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése