Karfiol/cukkini alapú fit pizza
• Hozzávalók:
1. Karfiol alapú pizzatészta:
- 1 közepes karfiol
- 2 tojás
- 300g reszelt sajt (lehetőleg
kevésbé zsíros) 200g a tésztába+100g feltétnek
- 5ek zabpehely
- 1-2kk só
- feltéthez (igazából amihez
kedved van): paradicsomszósz, oregánó, sonka, szalámi, gomba, kukorica, ananász, paprika,
paradicsom, hagyma, sajt.
2. Cukkini alapú pizzatészta:
- 4-5 kisebb vagy 3 nagyobb
cukkini
- 2 tojás
- 300g reszelt sajt (lehetőleg
kevésbé zsíros)
- 5ek zabpehely
- 1-2kk só
•Elkészítés:
1. Karfiol alapú pizza:
A karfiolt rózsákra szedjük és
sós vízben picit megfőzzük, majd hagyjuk lecsöpögni, kihűlni. Egy tiszta konyharuhába, vagy pelenka anyagba
beletesszük a karfiolt és kicsavarjuk belőle a vizet.
TIPP: én nem szórakoztam konyharuhával, csak
villával összetörtem és a markomba kis adagokat véve jól kinyomkodtam. Igazából
nem tudom melyik az egyszerűbb megoldás! :)
Kinyomkodás után mehet bele a
többi tészta-hozzávaló, majd sütőpapírral bélelt, vagy zsiradékkal kikent
tepsiben ujjnyi vastagságúra szétnyomkodjuk és 180fokon 15-20percig (amíg
aranyló nem lesz vagy megpirul a széle) kisütjük.
TIPP: nem minden sütőpapír
egyforma, van amelyik kifejezetten meg tud viccelni és jól beleragad a tésztába
szeleteléskor, ezért talán érdemesebb zsíradékkal készíteni, vagy a sütés után
pofára fordítani egy tálcára a tésztát és lehúzni róla a sütőpapírt, majd
vissza a tepsibe. Legutóbb mindkét oldalán szilikonos sütőpapírt használtam,
azzal nem volt gond! ;)
Ha a tészta elkészült, mehet rá a
feltét, mi szem-szájnak ingere és újabb 10-15percig sütjük.
2. Cukkini alapú pizza:
A cukkiniket megpucoljuk, nagy
lyukú reszelővel (almareszelővel) lereszeljük, megsózzuk és 4-5 percre max.
teljesítményen megmikrózzuk. Ezután ugyanaz az eljárás következik, mint a
karfiolosnál: jól ki kell nyomkodni, majd mehet bele a többi tészta-hozzávaló
és a többi.
Vigyázat! A mikrózás után nagyon
meleg lesz a reszelt cukkini, ezért óvatosan menj neki, vagy terítsd ki egy
tálcára, hogy gyorsabban hűljön. Nem is baj, ha vársz vele picit, mert a
cukkini levecsesebb a karfiolnál, így még kap kis időt megszottyanni és kiengedni
a levét!
Brokkoli fasírt/ Spárga fasírt
• Hozzávalók:
- 0,5kg brokkoli/zöldspárga
- 2 tojás
- 1fej vöröshagyma
- 5-6ek zabpehely (amennyit
felvesz, hogy ne folyjon szét)
- só, bors, fokhagyma, egyéb
fűszer (ízlés szerint)
- zsiradék a sütéshez
(kókuszzsír, baromfi zsír, disznózsír is tökéletesen jó!)
• Elkészítés:
1. A brokkolit apró rózsákra
szedjük és sós vízben puhára főzzük, majd jól lecsorgatjuk. Zöldspárga esetén
kb. 1cm-es darabokra szeljük és ugyanúgy megfőzzük.
2. A vöröshagymát (és fokhagymát,
ha raksz bele) megpucoljuk és apró kockákra vágjuk.
3. A lecsepegtetett brokkolihoz/spárgához
hozzáadjuk a többi hozzávalót, ízesítjük. Picit állni hagyjuk, hogy a zabpehely
beszívja a tojást. Ha véletlen megszaladt a zab mennyisége és száraz lett,
plusz tojás hozzáadásával segíthetünk a
problémán!
4. Egy evőkanállal kiadagolva
forró zsiradékban mindkét oldalát kisütjük. Nagyon gyorsan sül, szóval mire az
utolsó kanállal is kiadagolod a serpenyőbe, az elsőt már fordíthatod is meg! ;)
Csirkemell sonka házilag
3 féle ízesítéssel készítettem
el:
1. fokhagymás
2. zöldséges
3. paprikás
• Hozzávalók:
1. fokhagymás
|
2. zöldséges
|
3. paprikás
|
- 1db csirkemell (230-250g/db)
|
- 1db csirkemell (230-250g/db)
|
- 1db csirkemell (230-250g/db)
|
- 2ek olívaolaj
|
- 2ek olívaolaj
|
- 2ek olívaolaj
|
-1púpos kiskanál só
|
-1púpos kiskanál só
|
-1púpos kiskanál só
|
- 1-2 gerezd fokhagyma
|
- 1 marék mirelit zöldség (kiolvasztva)
|
kaliforniai/pritaminpaprika (helyette Piros Arany is jó
megoldás: 1ek kell belőle)
|
• Elkészítés:
1. A
csirkemellet felkockázzuk, aprítóba tesszük, megsózzuk, ráöntjük az olívaolajat
(azért kell, hogy ne legyen túl száraz), ízesítjük a tetszőleges hozzávalókkal,
majd felaprítjuk. Érdemes közben megállni és egy kanállal elegyengetni a
csirkemellett, aztán újra bekapcsolni az aprítót, hogy egyenletesen felaprítsa
az egészet.
2. A zöldséges verziónál ajánlott először
a zöldséget felaprítani, majd utána hozzáadni a többi hozzávalót.
3.
Aprítás után egy kanállal alufóliára kirakjuk, kézzel kicsit formázzuk, majd
feltekerjük hosszában is és a két végét is.
4.
Ezután egy tepsiben 180fokon 30percig sütjük.
5.
Mikor elkészült, az alufóliát leszedjük róla, hűlni hagyjuk. Érdemes még
szeletelés előtt hűtőben is kicsit lehűteni.
Joghurtos céklasaláta
• Hozzávalók:
- 3-4 cékla
- 3-4 sárgarépa
- 1 nagy alma
- 1 nagy doboz natúr joghurt
(12%-os tejföl is jó)
- 1-2kk só (ízlés szerint)
• Elkészítés:
1. A
zöldségeket meghámozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk.
2.
Aprító géppel felaprítjuk. Ha nincs aprító, akkor nagy lyukú reszelő
(almareszelő) is bevethető, bár ez kicsit időigényesebb. Reszelő használatánál
nem kell kis darabokra vágni.
3. A
joghurtba belekeverjük a sót. Ha tejfölt használunk, érdemes kis vízzel
hígítani. Az öntetet a felaprított zöldségekkel együtt egy nagy tálban
összedolgozzuk.
TIPP: ha szereted a savanykás ízt, egy citrom
levével, vagy sima citromlével nyakon öntheted a salátádat! ;)
Ebédhez
vagy vacsorához hús mellé köretnek is tökéletesen megfelel!
Lecsós csirke
• Hozzávalók:
- 3db csirkemell (filézett comb
is megfelel)
- 3dl lecsó/ 6 púpos ek házi
lecsó
- 2-3 paradicsom (elhagyható)
- 1fej vöröshagyma
- 2gerezd fokhagyma
- só, bors, majoranna, bazsalikom
- zsiradék a sütéshez
TIPP:
zsiradék lehet pl. olívaolaj, kókuszzsír is, de őszintén szólva én jobban
szeretem a házi baromfizsírt vagy a kacsa/libazsírt. Egyrészt tudom miből
készült, másrészt biztos nincsenek agyonra feldolgozva. Persze az olívaolaj és
a kókuszzsír is százszor jobb a napraforgó olajnál, hiszen sok hasznos
esszenciális zsírsavat tartalmaznak!
• Elkészítés:
1. A
csirkemellet/combot vékony ujjnyi csíkokra vágjuk. A paradicsomot is
felszeleteljük. A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, majd a csirkemellel
együtt a fűszerek és zsiradék hozzáadása mellett elkezdjük sütni. Érdemes wok
serpenyőt használni, hogy a szósz biztosan ne szaladjon majd ki belőle.
2.
Mikor a csirkemell már kezd megpirulni, hozzáadjuk a lecsót és a szeletelt
paradicsomot. kb. 5 percig kevergetés mellett összerottyantjuk és már el is
készült a remek kis ebéd! :)
Medvehagymás puffancs
• Hozzávalók:
- 1 csokor medvehagyma
- 5 tojás
- 5ek apró szemű zabpehely
- 1kk só
- zsiradék a sütéshez
TIPPEK:
› bár
ez egy remek húsmentes recept, mégis ha igényli a család, fel lehet dobni egy
kis apróra vágott (házi) sonkával ;)
› 1-1ek
szezámmaggal vagy lenmaggal is megbolondítható,
› a
sajtkedvelők akár valamilyen kemény sajtot is kockázhatnak bele.
• Elkészítés:
1. A
medvehagymát megmossuk és apróra vágjuk.
2. Egy
tálban összekeverjük a többi hozzávalóval együtt, majd picit állni hagyjuk,
hogy a zab megszívja magát tojással.
3.
Serpenyőben forró zsiradékban evőkanál segítségével kis halmokat rakva mindkét
oldalát kisütjük. Vigyázat, a tojás miatt nagyon gyorsan sül, úgyhogy az elsőt
már kb. fél perc után lehet is megfordítani. Ezt többször megismételhetjük,
amíg szép aranybarna nem lesz.
TIPP: a
forgatáshoz érdemes nagy lapos kiszedő kanalat vagy lapos fakanalat használni,
hogy a laza tojásos állaga miatt ne essen szét!
Spárgasaláta (zöld spárgából)
• Hozzávalók:
- 500g zöldspárga
- 3-5 retek
- 2 újhagyma
- 1 kaliforniai paprika
- 4 főtt tojás
- 2dl natúr joghurt/tejföl
- 1kk só
TIPP: 1-2ek mustárral is meg lehet bolondítani az
öntetet.
• Elkészítés:
1. A spárgát 1cm-es darabokra
felaprítjuk kezdve a hegyénél, ügyelve arra, hogy ha kemény/fás a vége, az ne
kerüljön bele, majd sós vízben puhára főzzük.
2. Ezalatt a többi zöldséget és a
tojást megtisztítjuk és szintén apró darabokra felkockázzuk.
3. Ha elkészült a spárga,
lecsöpögtetjük, hozzáadjuk a többi zöldséghez és a sóval (mustárral) kikevert
joghurttal/tejföllel összedolgozzuk.
TIPP: sajtkedvelők kockázhatnak
bele kis sajtot, aki pedig esetleg hiányolja a husit, tehet bele gépsonkát is.
Köretként vagy akár önmagában is
tartalmas finomság lehet! :)
Fit köretek és elkészítésük
Ha nem annyira rajong a család a
zöldségekért, de mi mindenképpen szeretnénk becsempészni némi egészséges,
vitamin- és rostgazdag, ch-csökkentett köretet, akkor íme néhány tipp, hogyan találhatsz
megoldást a problémára!
Először is, nézzük meg, hogy a
megszokott köreteink 100grammjában, mint a krumpli, a tészta és a rizs mennyi
szénhidrát és fehérje található:
Köret
|
Szénhidrát
|
Fehérje
|
Burgonya
|
||
- főtt
|
20g
|
1,7g
|
- sütőben
sült
|
21,2g
|
2,5g
|
- olajban
sült
|
28,7g
|
2,7g
|
Tészta
|
||
- főzött
száraz tészta
|
30,8g
|
5,8g
|
- spagetti
|
30,9g
|
5,8
|
- durum
|
31g
|
6g
|
Rizs (fehér)
|
28,6g
|
2,4g
|
Az alábbiakban megemlítek néhány fehér
rizs helyettesítésére alkalmas köretet, amelyek közül akadhat néhány,
aminek bár a ch-tartalma megegyezik a rizsével, mégis figyelemre méltó fehérje-
és rosttartalma miatt jobb alternatíva lehet, főleg edzés mellé!
Köret
|
Szénhidrát
|
Fehérje
|
Csicseriborsó
|
27,4g
|
8,9g
|
Barna rizs
|
23,5g
|
2,3g
|
Kuszkusz
|
22,9g
|
3,8g
|
Hajdina
|
19,9g
|
3,3g
|
Bulgur
|
18,5g
|
3g
|
Mivel nálunk a leginkább bevált
alternatívák a barna rizs, a bulgur és a hajdina, ezért csak ezek elkészítéséhez
tudok tippeket adni.
1. Barna rizs:
Egy bögre barna rizshez két bögre
vizet adunk. Megszórjuk egy kiskanál sóval, majd mikor elkezd rotyogni,
levesszük alacsony lángra és fedővel letakarjuk. Kevergetés nélkül szépen
elrotyog magában kb.30-35percig, ám a végén, mikor már elfőtt róla a víz,
kevergetni kell, nehogy odakapja.
TIPP: érdemes laposabb
főzőedényt/serpenyőt használni, hogy mindenhol érje a víz.
TIPP2: nem fogod elhinni, de egy kis fej vöröshagyma
és 6-7szem szegfűszeg csodás ízt tud
adni neki! Rögtön az elején beleteheted.
2. Bulgur:
Ezzel lesz a legegyszerűbb
dolgunk, ugyanis nem kell főzőcskézni, kevergetni stb! Egy bögre bulgurhoz
annyi vizet adunk, amennyi azért jól ellepi. Megszórjuk 1kk sóval, megvárjuk,
amíg felforr alatta a víz, majd elzárhatjuk a tűzhelyet, a lábast lefedjük és
hagyjuk állni, míg a bulgur megszívja magát és megpuhul. Ezután már csak a fedőn
kis rést hagyva leszűrjük róla a vizet és kész!
3. Hajdina:
Vele egy picit macerásabb, de nem
vészes! Mindenképpen a főzni kívánt mennyiséget érdemes átmosni, majd
lecsorgatni. Ezután kis zsiradékon megpirítjuk, aranybarnára. Erősen pattogni
fog, de az minket nem zavar, ez normális! :) A lényeg, hogy azért ne égjen oda!
Pirítás után felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, megsózzuk és alacsony
lángon puhára főzzük.
Burgonya vagy édesburgonya?
Ha megnézzük az alábbi
táblázatot, egészen szembetűnő, hogy lényegében nem találunk eltérést a két
féle burgonya tápanyagtartalma között.
Szénhidrát
|
Fehérje
|
|
Burgonya
|
20g
|
1,7g
|
Édesburgonya
|
20g
|
1,6g
|
Mégis mi az a néhány tulajdonság,
ami mégis az édesburgonya javára billenti el a mérleget?
- -magas béta-karotin tartalma segíti az edzés utáni
regenerálódást
- -kétszer annyi magnézium tartalommal rendelkezik
- - magasabb C- és E-vitamin tartalom.
Lényegében
azonban elmondható, hogy kb. nüansznyi a különbség, ezért ha valaki nem jut
hozzá édesburgonyához, nem kell elkeseredni!
Ahogy a
legelső táblázatban látható, nagyon sok múlik az elkészítési módon!
Igyekezzünk az olajban való sütés helyett inkább sütőben sütni!
A következőkben a zöldségköretek
elkészítésére adok 1-2 tippet.
A sima krumplit, az
édesburgonyát, a sárgarépát, a cukkinit, padlizsánt, de akár a brokkolit, a
karfiolt, zöldspárgát , gombát, paprikát is nagyujjnyi szeletekre vágva ill.
rózsákra szedve sütőben is el lehet készíteni.
Én biztonság kedvéért szoktam a
tepsibe sütőpapírt is rakni, nehogy letapadjon. Egy kávéscsészébe olívaolajjal kikeverek
1kk sót, 1kk fokhagyma granulátumot és 1kk őrölt feketeborsot, majd a tepsibe
szórt zöldségeket konyhai ecset segítségével megkenem a fűszeres olajjal.
Kb.15perc alatt puhára sütöm, pirítom. Közben érdemes ránézni, kivenni,
megforgatni a zöldségeket.
Zöldségek
tápanyagtartalma:
Zöldségféle
|
Szénhidrát
|
Fehérje
|
Sárgarépa
|
9,5g
|
0,9g
|
Padlizsán
|
5,7g
|
1g
|
Cukkini
|
3,3g
|
1,2g
|
Spárga
|
3,8g
|
2,2g
|
Brokkoli
|
6,6g
|
2,8g
|
Karfiol
|
4,9g
|
1,2g
|
Paprika
|
6,3g
|
1g
|
Csiperkegomba
|
3,3g
|
5,9g
|
+1
alternatíva: KARFIOLRIZS
A szénhidráttartalmak összehasonlításával megállapíthatjuk,
hogy a karfiolban kb. ötödannyi ch található, mint a fehér rizsben, vagy
negyedannyi, mint a bulgurban!
Ezért aztán mindenképp ajánlom kipróbálni a karfiolrizst, amit
akár önmagában, akár a rizs, bulgur stb. felét "elcsalva" fele-fele
arányban még tovább csökkentheted a ch-tartalmat!
Elkészítés:
A megmosott karfiolt rózsákra szedjük, majd aprítógépben vagy
turmixban nagyon rövid ideig aprítjuk, ügyelve rá, hogy ne váljon levecsessé. Ezután
ízlés szerint 1-1 csipet sóval, borssal, fokhagymával megszórjuk, majd kis
zsiradékon megpirítjuk. Megszórható akár apróra vágott friss petrezselyem
zöldjével is.
Fagyasztott vagy friss zöldség?
Lassan kezd elillanni az a
tévhit, miszerint a friss zöldségek több vitamint tartalmaznak, mint
fagyasztott társaik.
De
mi is ennek az oka?
Sajnos a vizsgálatok alapján a
zöldséges pultban található zöldségek koránt sem annyira frissek, mint azt a
kis táblákon hirdetik. Gondoljunk csak bele! Alapból mennyi időbe telik már az,
hogy a betakarítástól eljusson a zöldség a boltokba, majd ott is még lehet
napokig áll a polcon. Frissességüket általában hűtött járművel való
szállítással és vizes permetezéssel igyekeznek megoldani. Ám mégis ez idő alatt
veszít értékes tápanyagaiból.
Ezzel szemben viszont a mirelit
zöldségeket betakarításuk után pár órán belül feldolgozásra kerülnek. A
fagyasztás során minimális mértékű bennük a tápanyagveszteség, tehát vitamin és
ásványi anyag tartalmukat szinte 100%-ban megőrzik!
A gyorsfagyasztással történő
tartósításnak lényege, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket csupán néhány perc alatt
kell lefagyasztani mínusz 18-22°C-ra. Így az élelmiszereket alkotó nagy mennyiségű
víz (ez a zöldségek esetében 60-90%) apró jégkristályok formájában fagy meg, ezért kiengedéskor nem roncsolódik a sejtfal.
Szóval, nem elkeseredni, ha nem jutunk
épp friss zöldséghez sőt, a fentiek alapján talán a mirelit még a pénztárcánkat
is jobban kíméli. Természetesen az otthon termelt friss zöldségnek nincsen
párja! ;)
Töltött cukkini
• Hozzávalók (8db-hoz):
- 2 nagy cukkini
- 4-5szem gomba (üveges is
megfelel)
- 1nagy/2kisebb paradicsom
- 70-80g sajt
- só
• Elkészítés:
1. A
cukkiniket megmossuk, végeit levágjuk, majd keresztben és hosszában is félbe
vágjuk. A belső magvas részét késsel kivájjuk, belsejét 1-1 csipet sóval megsózzuk.
2. A
gombákat is megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük, belerakosgatjuk a cukkinikbe.
3. A
paradicsomot szintén feldaraboljuk. Én hosszúkás csíkokra vágtam, hogy jobban
beleférjen a cukkini vájatába.
4. Sütőpapírral
bélelt tepsibe helyezzük őket. Még egy kis sóval meg lehet szórni sütés előtt, hiszen
a zöldségek ízetlenek lehetnek enélkül. Kb.180-200fokon 15percig alufólia alatt puhára
pároljuk, majd levesszük az alufóliát, megszórjuk reszelt sajttal és addig
sütjük, míg a sajt meg nem pirul.
TIPP: megeshet,
hogy a cukkini párolás közben levet ereszt. Ezt a sajt rászórása előtt érdemes
leönteni róla.
Magvas buci
• Hozzávalók (6db-hoz):
- 50g zabpehely
- 50g kókuszreszelék
- 50g lenmag
- 50g szezámmag
- 20g/2 ek chiamag vagy útifű
maghéj
- 1dl víz
- 4db tojás
- 1 kávéskanál só
- 1kávéskanál szódabikarbóna
- Tetejére: napraforgómag,
lenmag, szezámmag, tökmag
• Elkészítés:
1. A
chiamagot/ útifű maghéjat 1dl vízbe beáztatjuk.
2.
Ezalatt a zabpelyhet, a kókuszreszeléket, a lenmagot és a szezámmagot kimérjük
és ledaráljuk, majd hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát és a tojásokat.
3.
Végül a már zselés állagú chiamagot/ útifű maghéjat is belekeverjük.
4. A
sütőt előmelegítjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egy kisebb merőkanál
segítségével 6 kis bucit formázunk. Tetejüket a tetszőlegesen választott
magvakkal megszórjuk.
5.
200fokon 20percig aranybarnára sütjük.
Tápanyagtartalom (6db
esetén):
|
|
Szénhidrát
|
5,8g/db
|
Fehérje
|
6g/db
|
TIPP: miután
a bucik teljesen kihűltek, érdemes zacskóba vagy dobozba csomagolni, hogy
lehetőleg ne száradjanak ki.
Végül
egy kis összehasonlítás a mi zsemlénk és a bolti zsemlék tápanyagtartalma között:
Zsemle fajtája
|
Szénhidrát
|
Fehérje
|
Vizes zsemle
|
20g/db
|
4g/db
|
Teljes kiőrlésű zsemle
|
25g/db
|
5g/db
|
Sokmagvas zsemle
|
26g/db
|
5g/db
|
Császár zsemle
|
26g/db
|
4g/db
|
A
MI ZSEMLÉNK ;)
|
5,8g/db
|
6g/db
|
Spenótos-sonkás tészta
- 450g mirelit spenót
- 250g ch-csökkentett tészta
- sonka ízlés szerint
- 1kis fej vöröshagyma
- 2dl tejföl
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1-2ek zsiradék
- sajt a tetejére
• Elkészítés:
1. A spenótot 1,5dl vízzel
feltesszük főni, a tésztát szintén sós vízben megfőzzük (és alaposan
lecsepegtetjük).
2. Ezalatt a sonkát és a
vöröshagymát apró kockákra vágjuk, zsiradékon megpirítjuk.
3. Mikor a spenót felolvadt, kb.1
kiskanál sót adunk hozzá és belepaszírozzuk
a fokhagymát. Ha a spenóton lévő víz kezd elrotyogni, hozzáadjuk a tejfölt, pár
percig összefőzzük és kész.
4. Végül a tésztát, a spenótot és
a sonkát összekeverjük, egy közepes tepsibe öntjük, megszórjuk reszelt sajttal
és 15-20percig sütjük. A sütés ki is hagyható, akkor egy kicsit krémesebb,
nedvesebb állagú lesz a kész finomság.
TIPP: koktélparadicsommal vagy
sima paradicsommal tálalva fenséges íze van! ;)
Brokkolis tokány (bulgurral)
• Hozzávalók:
- 500g sertés karaj/tarja/comb
- 250g brokkoli
- 2dl tejföl
- 1fej vöröshagyma
- 2-3gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- zsiradék (kb 2ek)
• Elkészítés:
1. A
húst ujjnyi csíkokra szeleteljük. A hagymákat megpucoljuk, felaprítjuk.
2.
Zsiradékon a vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a húst és a fokhagymát, amit
addig pirítunk, míg ki nem fehéredik, majd annyi vizet öntünk rá, ami ellepi.
Sózzuk, borsozzuk és fedővel letakarjuk, közepes lángon főzzük.
3. Amíg
a hús puhul, a brokkolit rózsákra szedjük és szintén apró, ujjnyi darabokra
vágjuk.
4.
Kb.40perc után hozzáadjuk a húshoz a brokkolit és további 15percig fedő alatt
főzzük.
5.
Végül mehet bele a tejföl, amivel mintegy 5percig összerottyantjuk és kész is!
+ Bulgur elkészítése:
Nagyon egyszerű vele a dolgunk,
ugyanis nem kell főzőcskézni, kevergetni stb! Egy bögre bulgurhoz annyi vizet
adunk, amennyi azért jól ellepi. Megszórjuk 1kk sóval, megvárjuk, amíg felforr
alatta a víz, majd elzárhatjuk a tűzhelyet, a lábast lefedjük és hagyjuk állni,
míg a bulgur megszívja magát és megpuhul. Ezután már csak a fedőn kis rést
hagyva leszűrjük róla a vizet és kész! Apróra vágott petrezselyem zöldjével
vagy kurkumával megszórva feldobhatjuk az ízét.
Cukkini tócsni
• Hozzávalók:
- 2 cukkini
- 3 tojás
- 6 púpos ek zabpehely
- 100g kemény sajt
- 2-3gerezd fokhagyma
- só, bors, egyéb fűszer ízlés
szerint
- zsiradék a sütéshez
• Elkészítés:
1. A
cukkinit lereszeljük és 1 púpos kiskanál sóval megszórjuk, majd állni hagyjuk
kb 10percig, hogy levet eresszen, ezután jó alaposan kinyomkodjuk.
2.
Hozzáadjuk a zabpelyhet, a tojásokat, fokhagymát, fűszereket (nekem kellett még
bele egy csapott kiskanál só), majd a sajtot is belereszeljük.
3. Serpenyőbe
kevés zsiradékba evőkanál segítségével kis halmokat rakunk, amiket kb. fél
centisre szétlapítunk. Mindkét oldalát
kisütjük.
TIPP: nem
érdemes túl nagy tócsnikat gyártani, mert nehézkes lesz a megfordítás.
Karfiolrizs
Egy kis „kedvcsináló”
szénhidráttartalom-kimutatás így az elején, amiért igazán érdemes kipróbálni
ezt a remek köretet!
Szénhidráttartalom
100g-ra számítva
|
|
karfiol
|
4,9g
|
rizs
|
28,6g
|
bulgur
|
18,5g
|
A
szénhidráttartalmak összehasonlításával megállapíthatjuk, hogy a karfiolban kb.
ötödannyi ch található, mint a fehér rizsben, vagy negyedannyi, mint a
bulgurban! Ezért aztán mindenképp ajánlom kipróbálni a karfiolrizst, amit akár
önmagában, akár a rizs, bulgur stb. felét "elcsalva" fele-fele
arányban még tovább csökkentheted a ch-tartalmat!
• Hozzávalók:
-
1 nagy fej karfiol
-
3ek zsiradék
- só (kb. 1púpos kiskanál), ízlés szerint mehet bele bors,
fokhagyma, kurkuma, friss zöldségzöldje
• Elkészítés:
A megmosott
karfiolt rózsákra szedjük, majd aprítógépben vagy turmixban rövid ideig
aprítjuk, ügyelve rá, hogy ne váljon levecsessé. Ezután ízlés szerint sóval,
borssal, fokhagymával, kurkumával megszórjuk, majd kis zsiradékon gyakori
kevergetés, forgatás mellett megpirítjuk. (kb.15perc alatt megpirul) A végén
megszórható apróra vágott friss petrezselyem zöldjével is.
TIPP: érdemes wook-serpenyőben pirítani az
egyszerűség kedvéért.
Tojáspalacsinta (sajttal-sonkával töltve)
• Hozzávalók:
-
4tojás
-
1ek zabliszt/darált
zabpehely
-
1dl tej
-
1 csipet só
-
150-200g sonka (ízlés
szerint)
-
sajt ízlés szerint
-
zsiradék a sütéshez
• Elkészítés:
1. A tojásokat a zabliszttel,
tejjel és sóval kézi habverővel habosra keverjük. Ha házi sonkával készítjük,
nem árt figyelni a só mennyiségére, nehogy túlzottan sós legyen! ;)
2.
A sajtot lereszeljük, a
sonkát csíkokra vagy apró kockákra vágjuk.
3.
Pici zsiradékon
palacsintasütőben 1-1 merőkanál tojást adagolva kisütjük. Elég gyorsan sül,
hamar elkészül.
TIPP: annak érdekében, hogy a sajt jól megolvadjon, érdemes minden
kisütött palacsintát azonnal betölteni, addig pedig félre tenni a serpenyőt,
nehogy a következő odaégjen a töltögetés alatt! ;) Természetesen ha akad
segítség, akkor ezt könnyebb megoldani!
Ebből az adagból nekem 5db palacsinta jött ki, de ha
ügyesebben osztom, akkor akár 6db is lehetett volna.
Friss zöldségekkel tálalva csodás reggeli vagy vacsora lehet!
Sütőtökkrémleves
● Hozzávalók:
- 100g
sajt (lehet kemény sajt vagy krémsajt, kockasajt: 4db)
- 4kk
só (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
- 2
marék tökmag
-
tökmag pirításához: 1ek vaj/kókuszzsír, 2 csipet
- tökmagolaj
(elhagyható)
● Elkészítés:
1. A
sütőtököt megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd feltesszük főni annyi
vízbe, ami éppen ellepi. Hozzá adjuk a sót.
2.
Mikor a sütőtök megfőtt (kb. 35-40perc) belerakjuk a sajtot és botmixerrel
összeturmixoljuk.
3.
Tökmag pirítása: egy serpenyőbe az 1ek vajhoz/kókuszzsírhoz 2 marék tökmagot
adunk és kis lángon folyamatos kevergetés mellett kb. 10 percig pirítjuk.
Miután elkészült, egy kis tálba szalvétát rakunk, beleöntjük a tökmagot, majd
többször megrázva megszabadulunk a felesleges zsiradéktól.
4. Tálaláskor
reszelhetünk bele kis kemény sajtot, csepegtethetünk rá pár csepp tökmagolajat
és/vagy megszórhatjuk pirított tökmaggal.
Túróval töltött cukkinihajó
● Hozzávalók:
- 3db közepes cukkini
- 250g tehéntúró
- 3ek natúr joghurt
- 1kk só
- néhány szál friss petrezselyem
zöldje
- szalonna vagy sonka ízlés
szerinti mennyiségben (elhagyható)
- reszelt sajt
- paradicsom
●
Elkészítés:
1. A
cukkinikat megmossuk, végeiket levágjuk. A félbe vágott cukkinik belsejét
kivájjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé helyezzük őket.
2. A
túrót a natúr joghurttal és a sóval összekeverjük.
3. A
szalonnát/sonkát kis kockákra vágva serpenyőben megpirítjuk. Hozzá keverjük a
túróhoz.
TIPP: a
szalonna/sonka hozzáadása elhagyható, de helyette akár tehetünk egy kis reszelt
sajtot a túrókrémbe.
4. A
kész masszát egy evőkanál segítségével beletöltjük a cukkinihajókba, megszórjuk
friss petrezselyemzölddel.
5.
180fokon 35-40 percig sütjük. A sütés vége előtt 10 perccel rápakoljuk a túró
tetejére a paradicsom szeleteket és megszórhatjuk reszelt sajttal.
Padlizsános sonkás tészta
●
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 3db paradicsom
- sonka ízlés szerinti mennyiségben
- 1,5dl víz
- 1kk só
-1ek zsiradék
- fűszerek ízlés szerint (bors, fokhagyma, majoranna,
bazsalikom, oregánó)
- 1cs tészta (lehetőleg szénhidrát csökkentett)
TIPP: nagy ritkán, ha tésztát eszünk, akkor zöld szójabab vagy
fekete bab tésztát választok, mert csökkentett ch-tartalma mellett magas
fehérje tartalommal rendelkezik! Szintén jó alternatíva lehet még a rizstészta.
●
Elkészítés:
2. A hagymát a sonkával 1ek zsiradékon elkezdjük pirítani,
majd mikor már kezd barnulni, hozzáadjuk a padlizsánt és megszórjuk 1kk sóval és a többi fűszerrel. (Ha házi sonkával készítjük, ennél több sóval nem érdemes dolgozni!) Miután a padlizsán is
kicsit megpirult, ráöntjük a vizet és puhára pároljuk. (kb.10perc)
3. Utoljára belekeverjük a paradicsomot is. Én csak kb. 2-3
percig rotyogtatom össze, mert jobban szeretjük, ha a paradicsom nem fő szét
annyira, de ízlés szerint tovább is süthető.
4. A tésztát sós vízben forrástól számított 3-5 perc alatt
kifőzzük, majd tányérra szedve a padlizsános sonkás masszával megrakjuk.
Tetejére akár sajtot is reszelhetünk.
Cukkinis-sajtos csirkemell
●
Hozzávalók:
- 3-4 kisebb vagy 2 nagyobb
cukkini
- 120-150g kemény sajt lereszelve
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, majoranna, bazsalikom
- kis zsiradék
●
Elkészítés:
1. A
cukkiniket megmossuk, végeiket levágjuk, majd nagy lyukú reszelőn (almareszelőn)
lereszeljük és 1 púpos kiskanál sóval bekeverjük, állni hagyjuk, hogy levet
eresszen.
2. A
csirkemelleket kisujjnyi vékony szeletekre vágjuk, olíva olajjal meglocsoljuk,
befűszerezzük, majd serpenyőben elősütjük míg aranysárgára nem pirul.
3. A
cukkinit jó alaposan kinyomkodjuk, belepaszírozzuk a fokhagymát és hozzá
keverjük a reszelt sajtot. Ízlés szerint még kicsit sózható.
4. Az
elősütött csirkemelleket egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd a
sajtos cukkiniből halmokat rakunk a tetejére.
5. Végül
180 fokos sütőben 25-30 percig készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése