Szénhidrát csökkentés
Szervezetünknek 3 féle tápanyag
adja az energiát, mégpedig a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék. Ezek közül
testünk a szénhidrátokat és a zsírokat nagyon szépen el tudja raktározni,
viszont a fehérjéket már kevésbé. Viszont pont a fehérjék azok, amelyekre a
leginkább szükségünk lenne pl. az anyagcsere folyamatokhoz, a sejtek, az
izomzat, a hormonrendszer- és az immunrendszer megfelelő működése végett! Ezért
nagyon fontos, hogy ha fogyókúrázol is, a fehérjebevitelre fokozott figyelmet
fordíts! (Kedvező fehérje-forrásokról bővebben itt.)
Évtizedeken keresztül a zsírt
okolták a súlygyarapodásért, az elhízásért felelős tápanyagnak. Azonban a
legújabb kutatások kimutatták, hogy bizony a szénhidrátok bevitelének
mennyiségében és minőségében kell keresni a probléma forrását. Ez természetesen
nem azt jelenti, hogy bátran tömhetjük magunkba a zsírban tocsogó ételeket, de
önmagában a jó zsírokkal nincs gond, hiszen pl. az idegrendszeri, a szív, a
szem, a csontok és a magzati fejlődésben is fontos szerepet játszanak! (A jó
zsírokról bővebben itt.)
Miért éppen a szénhidrát
(ch)-csökkentés a fontos?
Amint már említettem, a
szénhidrátok nagy része (cukrok, keményítők és rostok) gyorsan fel tudnak
szívódni a szervezetben és ezáltal jól képesek elraktározódni is. Az egyszerű
szénhidrátok, mint pl. a cukrok, cukros üdítőitalok, péksütemények, lisztes és
cukros készítmények sajnos bármennyire is vonzóak számunkra, azon kívül, hogy
gyorsan megdobják a vércukorszintet - amely aztán gyorsan le is esik, ezért
leszünk fogyasztásuk után kis idővel megint nagyon éhesek -, a szervezet
számára azonban nem tartalmaznak semmilyen hasznos tápanyagot.
Vannak azonban "jó
szénhidrátok" is, az összetettek, amelyek fogyasztásának mennyiségére
szintén nem árt odafigyelni, viszont tartalmaznak hasznos tápanyagokat is,
rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Mivel rosttartalmuk magasabb, ezért
lassabban szívódnak fel, így biztosítva hosszabb ideig tartó energiát
szervezetünknek. Ilyen jó szénhidrát-források pl. a zabpehely, rizs, bulgur,
hajdina, rozs, teljes kiőrlésű és magvakkal dúsított kenyérfélék, puffasztott
rizs és búza, abonett, zöldségek, saláták.
FONTOS! Ha fogyni szeretnénk,
akkor is szükségünk van a szénhidrátokra, de nem mindegy, hogy melyik
csoportból visszük be azokat és az sem, hogy mikor-mennyit! A szénhidrátok
drasztikus csökkentésével ugyanis egyrészt romlik a közérzet, nagyfokú fáradtság,
levertség, türelmetlenség, kedélyingadozás léphet fel, másrészt túlzottan
lecsökken a szervezet energiaszintje és nem hogy az edzéshez, de a napi
teendőkhöz sem lesz elég energiánk.
Nem győzik eléggé hangsúlyozni
manapság a reggeli fontosságát, amit én magam is csak megerősíteni tudok!
Sokáig küzdöttem én is azzal, hogy nem
tudtam reggelizni, de aztán szép lassan, tudatosan rászoktattam magam, ma pedig
már nem is indulok el otthonról reggelizés nélkül. Nekem a jól bevált reggeli
finomság a zabpehely (kb.50g) vízzel ellepve, mikróban felmelegítve, fahéjjal,
keserű kakaóval, édesítővel, mazsolával vagy éppen bármilyen gyümölccsel
ízesítve. (Bővebben a napi étkezésekről itt: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/04/napi-etkezesek-menu-tippek.html )
Súlycsökkentés szempontjából a
lényeg, hogy a délutáni, esti órákban kerüljük a szénhidrátok bevitelét. De
miért is? Azért, mert estére a szervezet megnyugszik, jön a pihi, s mivel nem
történik igazán energiafelhasználás, ezért nem kerülnek felhasználásra a
szénhidrátok sem, helyette jól elraktározódnak, amit ugye mi nem szeretnénk! Ezért
este igyekezzünk inkább sok friss vagy párolt zöldséggel, tojással, túróval
helyettesíteni a szénhidrátokat.
Ch-csökkentő módszerek
Manapság már a legtöbb élelmiszer boltban találhatunk
olyan polcokat, amiken az egészséges életmódot követő vásárlókat célozzák meg
előszeretettel. E termékek között akadnak olyan lisztféleségek, keverékek,
amelyek sajnos sokszor csillagászati összegeknek bizonyulnak, főleg, ha az
embernek egy egész családra kell főznie.
Saját tapasztalatom szerint pl. a zablisztet és a
kókuszlisztet is sokkal olcsóbban el tudom készíteni otthon, ha nagy
kiszerelésben megveszem a zabpelyhet és a kókuszreszeléket, majd pedig otthon
szépen ledarálom!
A kókusz pl. szinte semleges íze miatt sok ételbe,
süteménybe használható liszthelyettesítőként akár fele-fele arányban liszt és
kókusz, vagy harmadolva is oszthatjuk. Míg a búzaliszt esetében 100g-ban 76,3g
Ch található, addig a kókuszreszelék 100g-jában csak 23,6g a Ch-tartalom! Úgy
gondolom elég nagy mérték ez ahhoz, hogy kicsit vegyük a fáradtságot és a
darálót a Ch-csökkentés érdekében! :)
Másik lehetőség még a magvak bevetése, mint pl.
szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag és sütik esetében pl. a dió. Az alábbi
táblázatban láthatod, hogy az egyes magok 100g-jában mennyi ch található:
Szezámmag
|
23,4g
|
Napraforgómag
|
24g
|
Tökmag
|
14,7g
|
Lenmag
|
28,8g
|
Dió
|
13,7g
|
Ezeket szintén a liszt adag csökkentése mellett darált
formában, de akár egészben is használhatod esetleg sós sütemények, házi zsemle,
kenyér stb. készítéséhez. Amint a számokból is láthatod, nem mindegy, mennyi
szénhidráttal nehezíti meg az ember a testét és az emésztését, másrészt a
magvak kedvező rost és olaj források!
Napi étkezések - menü tippek
Az anyagcsere folyamatossága és az éhség elkerülése
érdekében fontos a napi 5-szöri étkezés!
SOHA NE HAGYD KI!!!
El kell felejtened a cukrozott, ízesített gabonapelyheket és müzliket! Bár a legtöbbre mostanság ráírják, hogy "wellness", "fitness", "diab", "fruktózzal készült", stb. Ne dőlj be nekik!
Mind tele van szénhidráttal és cukorral, de fontos élelmi rost nem sok található bennük, ezért hamar éhes leszel miattuk! Ami fruktózzal készült az ugyan úgy cukros, csak gyümölcscukor, tehát sajnos nem jobb! A mézzel készült termékek valamivel természetesebbek és a reggelibe beleférhet, viszont a méz cukortartalma a sima cukorral megegyező.
Tehát válaszd inkább a natúr, ízesítetlen, hozzáadott cukrot nem tartalmazó pelyheket, a barna, magvas, vagy rozs- (nem rozsos, mert az nem ugyanaz!) kifliket, zsemléket, amik nem fehér liszttel készültek.
Tipp1.: Zabpelyhes reggeli
El kell felejtened a cukrozott, ízesített gabonapelyheket és müzliket! Bár a legtöbbre mostanság ráírják, hogy "wellness", "fitness", "diab", "fruktózzal készült", stb. Ne dőlj be nekik!
Mind tele van szénhidráttal és cukorral, de fontos élelmi rost nem sok található bennük, ezért hamar éhes leszel miattuk! Ami fruktózzal készült az ugyan úgy cukros, csak gyümölcscukor, tehát sajnos nem jobb! A mézzel készült termékek valamivel természetesebbek és a reggelibe beleférhet, viszont a méz cukortartalma a sima cukorral megegyező.
Tehát válaszd inkább a natúr, ízesítetlen, hozzáadott cukrot nem tartalmazó pelyheket, a barna, magvas, vagy rozs- (nem rozsos, mert az nem ugyanaz!) kifliket, zsemléket, amik nem fehér liszttel készültek.
Tipp1.: Zabpelyhes reggeli
- Natúr zabpehely (spar s-budget aprószemű zabpehely 500gr: 200Ft)
- 1,5dl víz/tej
- édesítő (természetes: méz, xilit/nyírfacukor, eritrit; mesterséges: folyadék, por)
- ízesítés: keserű kakaópor, mazsola, bármilyen gyümölcs, étcsoki
- Elkészítés: 5-8 nagykanál zabpehelyre (kb.50g) ráöntjük a vizet/tejet és mikróban felmelegítjük, majd édesítővel, natúr kakaóval, fahéjjal és bármilyen gyümölccsel ízesítjük.
Tipp2.:
- rozskifli/zsemle/barna kenyér/abonet/puffasztott rizs/csökkentett szénhidráttartalmú cipó
- sonka/szalámi/magas hústartalmú felvágott (párizsi félék kilőve)
- paradicsom, paprika, uborka, saláta
Tipp3.:
- tojásrántotta
- hagyma, szalonna, kolbász is mehet bele :)
- magvas, barna zsemle/kifli/abonet stb.
- zöldségek
2. Tízórai:
A reggelit kiegészítve jöhet egy kis lendületet adó energia! Igyekezzünk cukor és liszt mentes finomságot választani, mert ezek üres kalóriák és csak a zsírpárnákat gyarapítják!
Tipp: gyümölcs, 1 marék dió/mogyoró/mandula, pár szem aszalt szilva/áfonya/mazsola, natúr joghurt/túró gyümölcsdarabokkal+édesítővel.
(Ezeket csak délelőtt ajánlott fogyasztani, mert így estig még bőven van ideje felhasználni a szervezetnek!)
3. Ebéd:
Érdemes a szénhidrát mennyiségre itt is odafigyelni, nem kell feltétlen bezabálni, elnehezíteni a gyomrot, hisz még nincs vége a napnak, melózni kell, és amúgy is hátra van még 2 étkezés! ;)
Tipp:
- leves: ha eszünk, akkor lehetőleg tészta nélkül és sok zöldséggel, husival
- barna rizs/ bulgur/hajdina csirkével/pulykával/hallal/sovány disznóhússal, marhával és zöldségekkel/savanyúsággal
- párolt zöldségek sovány hússal
- gyros tortillaban/ gyros tál (sültkrumpli nélkül vagy inkább rizzsel)
- tészta: csak óvatosan, keveset, mert amúgy is nagyon laktat és ha lehet, akkor csökkentett szénhidráttartalmú/diabetikus barna tésztát vagy durum tésztát együnk.
- krumpli: keveset, mert magas a keményítő tartalma. Lehetőleg főzve, vagy héjában sütve. Édesburgonya kiváló választás!
4.Uzsonna:
Itt is megemlíteném, hogy a müzliszeletek, a
gyümölcsjoghurtok és a gyümölcsök tartalmaznak cukrot, szóval hacsak utána nem
mész edzeni, akkor kerülendő. Edzés előtt viszont tökéletes energiaforrás lehet
pl. 1 zabszelet, vagy müzli vagy banán stb.
Tipp: natúr joghurt, kefír, sajt, túró, zöldségek (párolva/nyersen:
pl.sárgarépa, paradicsom), 1 marék tökmag/napraforgó/mandula/más olajos magvak.
5. Vacsora:
Vacsira már tényleg a
lehető leginkább érdemes mellőzni a ch-tartalmú ételeket vagy a lehető
legjobban lecsökkenteni a ch mennyiségét.
Mi pl. szüleimtől sok házi
füstölt finomságot kapunk (sonka, szalámi, kolbász), amit nagyon is szeretünk
és egyáltalán nem baj, ha az ember ilyesmit vacsorázik, viszont meg kell
tanulni a súlymegtartás/csökkentés érdekében elhagyni a kenyeret! Helyette jó
opció lehet pl. a főtt tojás, abonett, puffasztott rizs, sok-sok zöldség!
Tipp:
- Sovány párolt/sült hús vagy sonka/szalámi, esetleg konzerv tonhal/makréla nyers/párolt zöldségekkel.
- natúr joghurt, kefír, túró lehet édesítővel
- főtt tojás zöldségekkel és/vagy hússal
- tojásrántotta zöldségekkel
Sport és táplálkozás - Melyik "fontosabb"?
(Sport kezdőknek)
Az életmódváltás egyik
legfontosabb alappillére, hogy megszabaduljunk azoktól a rossz táplálkozási
szokásoktól, amik a nem kívánatos kilókat, a rossz közérzetet, a
csalódottságot, elégedetlenséget és esetlegesen betegségeket is okoznak.
Nem véletlen írtam korábban a
szénhidrát csökkentés fontosságáról ( itt találod: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/03/szenhidrat-csokkentes.html
) és nem véletlen reformáltam meg én sem már évekkel ezelőtt a konyhánkat,
hiszen megtapasztaltam, hogy ha a bevitt étel minőségére (egészséges, tiszta
étkezés) és mennyiségére odafigyelünk, az már több, mint fél siker a fogyás és
az egészséges életmód felé vezető úton!
Ehhez szeretnék némi segítséget
nyújtani Neked a receptjeimmel, a táplálkozási tippekkel és természetesen a
sportra való ösztönzéssel!
Ugyanis bármennyire is fontos a
táplálkozás, az életmódváltás másik alapja mégis csak a sport. Tudom ez talán
még nagyobb kihívást jelent néhány ember számára, mint az étkezésre való
odafigyelés, de higgyétek el, hogy szükséges sőt, nagyon is hasznos velejáró!
Nem titok, hogy nekem is nagyon
nehezen ment az elején. Mivel kis faluban laktam, még választási lehetőségem
sem volt, hiszen se konditerem, se uszoda, semmi nem volt a környéken. Így hát
beszereztem egy jó futócipőt és nekiláttam futni. Ami a legeslegfontosabb, az a
fokozatosság és a mellé járó türelem!!! Hiszen hogy is várhattam volna, hogy
pár napos életmódváltóként és "futóként" majd pikk-pakk eltűnnek
rólam a kilók és olyan leszek, mint amiről mindig is álmodtam! Hát sajnos fel
kell ébredni, ez nem így működik! Időbe telt ( és sok munkába :P ) a felesleg
felszedése is, hát kell most a kitartás és a türelem ezek ledolgozásához! A
lényeg, hogy adj időt magadnak és ne várd rögtön az elején a nagy változást!
Amúgy is, sokkal hatásosabb, ha szépen lassan, fokozatosan szabadulsz meg a
kilóktól, mert így elkerülheted a jojó-effektust! Itt az én példám erre, ami
igazolja, hogy a lassú, de biztos -12kg-os fogyásom 1év alatt maradandó és
tartható állapot.
Sport kezdőknek
Ha elsősorban a súlyvesztés a
cél, akkor mindenképpen valamilyen kardió mozgás ajánlott, mivel felgyorsítják
az anyagcserét, segítve ezzel a fogyást, valamint növelik az állóképességet, edzik
a szívet és a tüdőt. Ilyen edzéstípusok pl.
a futás, úszás, biciklizés, ugrálókötelezés, lépcsőzés, elliptikus tréner, trx.
Fontos, hogy ha az elején is,
mikor csak kis távot és kevés időt is tudunk pl.futni, az ne csak egy egyszerű
kényelmes lötyögés legyen! Hiszen ha nincs erőfeszítés, nem lesz eredmény sem!
Ki kell lépni a komfort-zónából, mert ha csak a lelkiismeretünk megnyugtatására
tesszük, akkor változást nem igazán fogunk észlelni.
Ezért kezdőként a leghasznosabb módja
az edzésnek, ha az intervallumos megoldást választjuk. Ez azt jelenti, hogy a
végrehajtás és a pihenőidő váltogatják egymást, tehát nem egy folyamatos,
monoton mozgásról van szó, hanem kis pihenőidőkkel szabdalt edzésformáról.
Például: 1perc futás-2perc pihi váltogatják egymást 5-10percen keresztül, vagy
akár körökben is mérheted a pályán: fél kör futás - fél/1kör pihi. Ez természetesen
alkalmazható a többi kardió edzés során is!
Jó minta lehet az alábbi kezdő futóknak
ajánlott intervall edzés:
Ha már kellően bírjuk a
terhelést, ki lehet egészíteni a kardió edzéseket pl. egy kis erősítő tornával,
súlyzós edzéssel. Természetesen, aki jobb formában van, az nyugodtan kezdjen
neki az elejétől a tornának, ami az
erősítő tulajdonsága mellett (főleg ha kézi- és lábsúlyokat is használunk)kardió
jelleggel is rendelkezik.
Interneten (youtube-on) bőven
találhatunk otthon végezhető 20-30-40-60perces edzéseket (pl. Rubint Réka,
Péntek Enikő, Béres Alexandra és még megannyi más, akikről talán még én sem
hallottam.) Jobb, ha felkészülsz rá, hogy nem lesz egyszerű! Mert ugye minden
kezdet nehéz, de tényleg! Én azt gondoltam magamról egy 20 perces edzésnek
nekilátva, hogy kemény vagyok, menni fog ez nekem, aztán az első kb.5percben
már szakadt rólam a víz, 10percnél meghaltam ( hozzáteszem tényleg teljesen kezdő
voltam!)
Szóval ezzel csak azt akarom
hangsúlyozni, hogy nem baj, ha nem megy!!! Majd fog menni! Idővel! Viszont azt
sem ajánlatos csinálnod, hogy beletörődsz és megállsz, holott nem hoztad ki
magadból a maxot! Tessék küzdeni! Nem vagy gyenge! Nem mindegy, hogy nem tudsz,
vagy nem akarsz valamit megcsinálni! Tényleg csak akkor add fel, amikor már
kifulladtál! Tudod, ha nincs küzdés, nincs eredmény sem! ;)
Húsmentes napok beiktatása
Általános
tapasztalatok alapján megállapítható, hogy mi "mindenevők" vagy
"húsfogyasztók" kevesebb figyelmet és energiát szentelünk a húsmentes
napok beiktatására, pedig fontos lenne!
Egyes
kutatások kimutatták, hogy a sok húsfogyasztás növeli a vastagbélrák
kockázatát, valamint azt is, hogy a nem húsfogyasztók körében kisebb számban
fordulnak elő magas koleszterinnel vagy 2-es típusú cukorbetegséggel szenvedő
emberek. Viszont azt is tudni kell, hogy általában a vegetáriánus vagy vegán
életmódot folytató emberek az egészséges, tudatos életmód kialakítására is
jobban ügyelnek.
Ezért
tehát nem jelenthetjük ki, hogy a húsfogyasztók vagy a nem húsfogyasztók
életmódja a leginkább megfelelő és követendő. Valahogy azonban meg kell találni
az arany középutat.
Miért
fontosak a húsmentes napok?
A húsok
a gyomor számára a legnehezebben emészthető anyagok a glutén mellett. Ez
nyákképződést, túlzott gyomorsav termelődést és a gyomorban keletkező savas
gázok termelődését okozhatja, vagyis refluxot. Mindenképpen érdemes tehát kicsit több
energiát fordítani a teljesen húsmentes napok beiktatására gyomrunk "tehermentesítése"
érdekében!
Mit is
értünk 'hús' fogalma alatt?
A hús a
meleg vérű gerinces állatok izomzata, azaz olyan szövetek, sejtek és rostok,
amelyek a mozgást és erőkifejtést biztosítják. Tehát olyan gerincesek, mint pl.
a marha, a sertés, a baromfi stb.
A
fentiekből következik, hogy mivel a halfélék és a puhatestűek (csigák,
kagylók, rákok) nem melegvérűek sőt, ez utóbbiak nem is gerincesek, ezért nem
rendelkeznek olyan izomzattal (mondhatnánk 'hússal') ami az emberi szervezet
számára nehezen emészthető lenne.
A tojás
hasonlóan kérdéses szokott lenni ez ügyben, viszont mivel a tojás sem izomzat
és nem is kifejezetten gerinces állat :D ezért ez sem minősül húsnak!
Tippek
húsmentes ételekhez:
• Reggelire:
- zabpehely natúr joghurttal,
gyümölcsökkel
- omlett/tojásrántotta
-sokmagvas kenyér
padlizsánkrémmel,
zöldségekkel
• Vacsira:
- körözött
- túró joghurttal és gyümölccsel
- saláta tojással, sajttal
• Ebédre:
- rántott zöldségek
- rakott zöldségek (darált hús
nélkül!)
- grillezett vagy sült zöldségek
(tipp: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/04/fit-koretek-es-elkeszitesuk.html
)
- töltött zöldségek
- zöldségköretek (sütőben sült
zöldségek) (tipp: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/04/fit-koretek-es-elkeszitesuk.html
)
- zöldség-fasírtok (tipp1: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/04/medvehagymas-puffancs.html
tipp2: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/04/brokkoli-fasirt-sparga-fasirt.html
)
- gomba/cukkini pörkölt
- zöldséges-tejszínes tészta
- tojásos zöldsaláta joghurttal
(tipp: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/04/spargasalata-zold-spargabol.html
)
- sült halszelet grillezett
zöldségekkel
- tengeri herkentyűk
- túrógombóc (tipp: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/04/zabkorpas-turogomboc.html
)
-zabpalacsinta (tipp: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/04/zabpalacsinta.html
)
Végül
csak annyit tudok javasolni, hogy fordítsunk kellő figyelmet 1-1 húsmentes nap
beiktatására, a legjobb, ha minden héten van 1fix napunk, amikor kizárólag hús
nélküli ételeket fogyasztunk!
Hasznos
fehérjeforrások
Miért
olyan fontos a fehérjebevitel?
A fehérjék fontos szerepe azért
kerül annyiszor kihangsúlyozásra, mert MINDEN olyan folyamatban részt vesznek,
amelyek a sejtjeinkben játszódnak le, ezzel segítve elő a sejtek életben
maradását sőt, fejlődését. A fehérjék aminosavak, amelyek kialakításában 20 féle aminosav
játszik fehérjealkotó szerepet. A könnyebb érthetőség miatt nézzük meg kicsit a
biológiai hátteret, felosztást:
Tápanyagok
csoportosítása:
1. fehérjék
(proteinek)
2. szénhidrátok
(szacharidok)
3. zsírok
(lipidek)
4. víz
5. ásványi
sók
• Fehérjék:
a) Építő elemei: aminosavak
- esszenciális (20)
- nem esszenciális
- peptid kötéssel kapcsolódók.
b) Csoportosítás:
- kémiai összetétel: egyszerű (csak aminosavat tartalmaz) vagy összetett (más, nem fehérje természetű anyagot is tartalmaz)
- biológiai érték: teljes értékű (mind a 20 aminosavat tartalmazza) vagy nem teljes értékű.
c) Szerepe: sejtépítő és energiaszolgáltató.
A fehérjebevitel a sejtépítő
szerepén túl azért is nagyon fontos tényezője az egészséges életmódnak, mert
szervezetünk a 20féle esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavból
9-et nem tud előállítani. Tehát nem csak a sportolóknak érdemes nagyobb
figyelmet fordítani a megfelelő fehérje-bevitelre, hanem aktivitástól
függetlenül mindenkinek!
Ezeket tehát csak táplálkozás
útján tudjuk pótolni .
Hogyan
pótolhatjuk a hiányzó fehérjét?
1. Állati eredetű fehérjékkel:
A növényi fehérjékkel szemben
ezek teljes értékűek, tehát, mind a 20 szükséges aminosavat tartalmazzák!
·
- tojásfehérje
·
- tejfehérje (ami tejsavófehérje és kazein
összetétele).
Állati eredetű fehérjék
megtalálhatóak az összes húsfélében, tejben és tejtermékekben, valamint a
tojásban.
Húsok, tejtermékek fehérje
tartalma 100 grammra számítva:
Marha
|
21g
|
Csirke
|
21g
|
Hal
|
18-20g
|
Kacsa,
liba, pulyka
|
18-20g
|
Borjú
|
19g
|
Bárány
|
17g
|
Tojás
(tyúk)
|
13g
|
Tehéntúró
|
16g
|
Tehéntej
|
3g
|
Joghurt
(natúr)
|
3g
|
2. Növényi eredetű fehérjékkel:
· - búzafehérje (glutén)
· - szójafehérje
· - borsófehérje.
Ezek megtalálhatóak
gabonafélékben, diófélékben, magvakban, hüvelyesekben. Nézzünk ezek közül néhányat! (100grammra számítva)
Zabpehely
|
15g
|
Búzacsíra
|
25g
|
Mogyoró
|
23g
|
Mandula
|
21g
|
Pisztácia
|
20g
|
Tökmag
|
29g
|
Napraforgó
|
19g
|
Szezámmag
|
17g
|
Lenmag
|
18g
|
Mák
|
20g
|
Dió
|
15g
|
Bab
(főtt)
|
9g
|
Lencse
(főtt)
|
9g
|
Zöldborsó(főtt)
|
6g
|
3. Fehérjeporok, fehérjeszeletek:
a)
Fehérjeporok:
Az étrendkiegészítőkről
általánosságban nagyon eltérő vélekedések fogalmazódnak meg. Én sem kívánok
állást foglalni, csupán némi tájékoztatást adni róluk.
Alapvetően a fehérjeporok között
is megkülönböztetünk állati, növényi
eredetűeket és kevert fehérjéket is, valamint ezeken belül vannak gyors és
lassú felszívódásúak sőt, a laktóz- és gluténérzékenyek is találhatnak már
maguknak kedvező fajtát.
Szíve joga mindenkinek eldönteni,
hogy állati vagy növényi eredetű fehérjét szeretne inkább használni. Természetesen
azt tudni kell, hogy aki érzékeny a tejre vagy a laktózra, vagy egyszerűen az
állati eredetű tejsavó fehérje, marhahús
fehérje puffadást okoz a szervezetében, annak érdemesebb növényi eredetűt
választani, mint pl. szójafehérje, rizsfehérje, kender- és borsófehérje.
Manapság felröppentek már olyan kimutatások,
amelyek kezdik megdönteni azon elképzelést, miszerint az állati eredetű
fehérjék fehérjetartalma magasabb lenne a növényi fajtáknál, de ezek nem bizonyított
tények.
Ha már sikerült eldöntenünk, hogy
melyik típust szeretnénk használni, akkor igen fontos azt is figyelembe vennünk,
hogy milyen céllal szeretnénk használni. Itt lép életbe a felszívódási idő fontossága is.
Lassú, gyors vagy közepesen gyors
felszívódású fehérje a jobb?
1.
Lassú felszívódású fehérjék: az aminosavak felszabadulása
mérsékeltebb, viszont hosszú időn át tart, így a vérben állandó koncentrációt eredményez.
Ilyen fehérje a kazein, valamint a valódi fehérje ételek, mint a húsok, halak
stb.
Az ételek emészthetőségét befolyásolja
annak zsír-, keményítő, ill. rosttartalma és a savasság mértéke is. Ez azt
jelenti, hogy minél magasabb egy adott étel zsír-, keményítő- és rosttartalma,
annál lassabb lesz az emésztési folyamat. Az emésztés sebessége pedig
befolyásolja az aminosavak véráramba történő bejutásának időzítését.
Lassú felszívódású fehérjéket
érdemes inkább este, vacsira, vacsi után/helyett, edzés után, lefekvés előtt
fogyasztani, mivel kellően hosszú ideig képesek ellátni a szervezetünket aminosavakkal.
2.
Gyors felszívódású fehérjék: rövidebb idő alatt több aminosav
szabadul fel a vérben, azaz már akár fogyasztás utáni 30perccel el is kezd
felszívódni. Ilyen fehérjék a tejsavó fehérjék, ill. magas fehérjetartalmú
élelmiszerek közül az alacsonyabb szénhidrát-, rost-, és zsírtartalmú ételek,
mint pl. a tej, joghurt stb.
Gyors felszívódású fehérjéket leginkább
edzés után, reggel vagy napközben célszerű fogyasztani , ugyanis gyors
hatásuknak köszönhetően rövid időn belül megkezdi az edzés alatt kiürült
aminosav-raktárak feltöltését és a regenerációt.
3.
Közepesen gyors felszívódású fehérjék: a gyors felszívódásúakhoz képest
picivel magasabb a szénhidrát és a rosttartalmuk, ami nem sokkal, de mégis
lassítja a felszívódást. Vegyesen tartalmaz tejsavót, kazeint, tejfehérjét,
tojásfehérjét. Ilyenek pl. a szója
izolátum vagy a tej protein izolátum.
b) Fehérjeszeletek:
Bár magas fehérjetartalommal
rendelkeznek, nem árt tudni, hogy emellett magas szénhidrát (cukor) tartalommal
is dicsekedhetnek, ezért célszerű inkább edzés előtt energiaforrásként bevetni
őket, vagy jó alternatíva lehet még tízóraira is, viszont a délutáni, esti
órákban már kerülendők!
Összegzésként mindenféle állásfoglalás nélkül annyi
elmondható, hogy első sorban igyekeznünk kell természetes úton, élelmiszerekkel
bevinni a szükséges fehérjemennyiséget, ám ez edzés mellett, a szükséglet
növekedésével sokszor már nem kivitelezhető. Nagy általánosságban az a nézet uralkodik,
hogy az állati eredetű fehérjeforrások és fehérjeporok felszívódása
eredményesebb.
Gyümölcsfogyasztás és a diéta
A
gyümölcsökben található gyümölcscukor (azaz fruktóz) annak ellenére, hogy
élettani hatása sokkal kedvezőbb a répacukornál/kristálycukornál (szacharóz)
vagy a szőlőcukornál (dextróz), szénhidráttartalmát tekintve sajnos egy szinten
állnak. Mégis a valamivel lassabb – tehát nem annyira gyors, inkább közepes –
felszívódásának és a már említett élettanilag kedvezőbb hatásának köszönhetően
nem feltétlen szükséges kiűzni a táplálkozásunkból akár még diéta alatt sem.
Azt
azonban érdemes tudni, hogy a gyümölcsökben található gyümölcscukor és a
feldolgozott (porított, zacskós) fruktóz nem ugyanaz! Ez utóbbi ugyanis bár
szerkezetileg megegyezik a gyümölcscukorral – ezért is kapta innen a nevét –
mégsem gyümölcsökből vonják ki, hanem kukoricából állítják elő. Ezért aztán
habár felszívódása picit lassabb, mint a répacukoré, mégis jóval gyorsabb, mint
a gyümölcsök fruktózának rostokkal lassított felszívódása.
Mely
napszakban érdemes fogyasztani?
Fontos
szempont a máj alacsony glikogén szintjének figyelembe vétele. Mivel a
szervezetünk az éjszakai alvás során kiüríti a glikogénraktárakat, így az egyik
legalkalmasabb időpont a reggeli, délelőtti órákra tehető.
Ha
azonban gyümölccsel kezdjük a napot, ügyeljünk arra, hogy némi lassan felszívódó
szénhidrátot is fogyasszunk mellé, amely biztosítja a hosszan tartó energiát és
nem esik vissza gyorsan a vércukorszintünk.
Gyümölcsös
reggeli ötletek:
Ø zabpehely vízzel, friss gyümölccsel, mézzel/édesítővel
Ø zabpehely+chiamag+víz+gyümölcs/mazsola
Ø túró+méz+gyümölcs
Ø zabpalacsinta gyömölcslekvárral
(cukormentes)
Ø banán+zabpehely turmix
Alkalmas
időpont lehet még gyümölcsfogyasztásra
az edzés előtti fél-egy óra (pl.tízóraira vagy uzsonnára) , amellyel
biztosíthatjuk a szervezet megfelelő energiaszükségletét a megnövekedett
terhelés előtt és így biztosan nem kell félnünk a feleslegesen bevitt, lerakódó
kalóriáktól sem.
Diéta
és a gyümölcsök:
Kezdő
életmódváltóként könnyen beleestem én is abba a hibába, hogy nem vacsoráztam
egyebet, csupán gyümölcsöt. Hiszen egészséges, tele sok-sok vitaminnal… mi
bajom lehet tőle?! Aztán persze csodálkoztam, hogy nem igazán mennek lefelé a
kilók. Ennek oka pedig pont az volt, amit a fentiekben említettem: a máj
glikogén raktárai estére már bőven telítődnek, tehát nincs szüksége olyan
szénhidrátra, amit amúgy sem tud hasznosítani, így csak elraktározza, mint
többletet! Az esti órákban tehát már nem ajánlott a fogyasztásuk.
Aztán
természetesen ott a ló túl oldala is, amikor az ember egyáltalán nem fogyaszt gyümölcsöt a benne lévő cukor miatt. Én úgy
gondolom, hogy hacsak valaki nem verseny szinten sportol vagy testépítő,
fitnessversenyző, aki szigorú szálkásító diétát folytat, akkor a fent említett
lebontási-felszívódási támpontok alapján nyugodtan fogyaszthat gyümölcsöket a
megfelelő mértékben.
+
1: Várandóság alatt:
Magam
részéről ebben az időszakban minden mennyiségben ettem a gyümölcsféléket,
ugyanis ebben az időszakban a várandós nők tápanyagszükséglete némileg
megnövekszik. Természetesen emellett odafigyeltem a fehér cukros és a fehér
lisztes (nem használok) ételek mennyiségének bevitelére is.
Mi a tartós fogyás titka?
1. Az idő.
Legtöbben sokszor az ünnepek körüli időszakot, mint pl. a Karácsony és a Húsvét
okolják a felszedett kilókért. Pedig ha bele gondolunk nem lehet csupán e pár
napot okolni a súlytöbbletért! Egy egészséges és tiszta étkezésbe ugyanis gond
nélkül belefér pár nap „bűnözés”! Sokkal inkább az az időszak számít, ami két
Karácsony vagy két Húsvét között eltelik. Az elhízás egy hosszabb folyamat
része, nem történik meg egyik pillanatról a másikra, így aztán nem
gondolhatjuk, hogy a fogyásunk is majd a pillanat műve lesz! Meg kell dolgozni
érte, sok munkával és rengeteg türelemmel, kitartással!
2. Az
éhségérzet. Nem csak akkor kell enni, amikor már kopog a szemünk az éhségtől! Persze
előfordulhat, hogy a reggeli rohanásban kimarad a reggeli sőt, a munkahelyi
pörgésben még az ebéd is. Épp ezért nagyon tudatosan oda kell figyelnünk, időt
szánni a rendszeres étkezésre, nem megvárva, míg farka éhesek leszünk. A napi
ötszöri étkezést tartják a legideálisabbnak, mert így nem lassul le az emésztés
és a szervezet sem kényszerül rá a raktározásra.
3. Divatdiéták.
Legnagyobb probléma ezekkel a divatdiétákkal és a fogyókúrákkal, hogy csak
ideig-óráig tartanak. Ennek következtében azon sem kell csodálkozni, hogy az
elért eredményt is csak rövid ideig élvezhetjük! Sokkal inkább ajánlott az
egész életmódunkat, étkezésünket megreformálni, vagyis teljes életmódot
váltani.
4. Fogyibogyók.
Nem vitatom, hogy valóban egy-két bogyó segíthet még akár nagyobb
súlytöbblettől is megszabadulni, viszont sajnos ez is csak időszakos. Végleges
megoldást egyik sem nyújt! Persze lehet ezektől fogyni, de csakis azért, mert
az ember ha már szed valami fogyitabit, jobban odafigyel az étkezésre sőt,
talán még a sportolásra is rászánja magát. Ám ahogy véget ér a kúra és
abbahagyjuk az egészet, szépen visszakúsznak a kilók is.
5. A
mennyiség. Megtörténhet, hogy azon kapjuk magunkat, úgy belakmároztunk, hogy
már erősen feszít a gyomrunk, mert nem figyeltünk a mennyiségre. Egy kutatásban
megállapították, hogy teljesen mindegy mennyit szedünk, képesek vagyunk megenni
akár háromszor annyi ételt is, amíg a tányérunk ki nem ürült. Tehát fontos
odafigyelni, hogy mekkora mennyiséget kanalazunk a tányérunkra vagy egyáltalán
mekkora méretű tányért használunk, mert a jóllakottság érzése legtöbbször akkor
jelentkezik, ha a tányér már üres.
6. A
csomagolás. Sajnos jómagam is sokszor tapasztaltam már egy kis odafigyeléssel,
hogy a diabetikusként, fittként, energiaszegényként feltüntetett élelmiszerek
jóval több szénhidrátot és cukrot tartalmaznak, mint szimpla társaik! Érdemes
tehát venni a fáradtságot és elolvasni az energia táblázatot a termékek
hátoldalán!
7. Csak a
kardió!? Az életmódváltás másik fő pillére a táplálkozás mellett a rendszeres
testedzés. Fogyás szempontjából általában azonban kizárólag a kardió jellegű
edzésformákat részesítik előnyben, amelynek következtében a súlyzós edzések
szinte teljesen száműzésre kerülnek egy fogyni vágyó edzéséből. Pedig a
közhiedelemmel ellentétben a súlyzós edzéstől maximum csak akkor lesz valaki
két ajtós szekrény, ha azt szinte napi rendszerességgel, szigorú étrend mellett
folytatja. Ráadásul az izomtömeg növelése segíti a zsírégetést, ezért nem érdemes
kizárólag a mérlegünkre hagyatkoznunk, mivel az izomtömeg nehezebb a zsírnál!
8. „Jutalom
falatok”. Hajlamosak lehetünk egy-egy sikeresen teljesített nap vagy hét – akár
sikeresen betartott diéta esetén is -, esetleg egy munkahelyi stresszes feladat
után büszkén megjutalmazni magunkat, hiszen megérdemeljük! Ezzel azonban pont
azt érjük el, amit nagyon nem szeretnénk: visszarakódik mindaz, amitől nagy
nehezen megszabadultunk. Ezért is tartom fontosnak azt, hogy ne fogyókúrába gondolkodjuk,
hanem teljes életmódváltásba, hiszen akkor az okosan végzett nassolások
elkeserítő következményeitől sem kell tartanunk!
Étkezés
az esti órákban
Évekig
keringett a köztudatban az a látásmód, miszerint este 6 után már nem szabad
enni. Szerencsére mára már kezd kihalni ez a gondolkodás, de azért akadnak még
néhányan, akiknek még mindig valósággal lelkiismeret furdalást okoz az esti
étkezés. Megnyugtatlak, igenis szabad enni este is, csakhogy nem az a lényeg,
hogy mikor eszünk, hanem az, hogy mit, pontosabban mit mikor!
Nézzük csak meg,
mit ehetünk az esti órákban?!
Mitől
függ az esti étkezés/ek összetétele?
Az esti
étkezés összetételét 2 fontos tényező befolyásolja, mégpedig a napi aktivitásunk,
valamint a tápanyagszükségletünk.
1.
Napi aktivitás: milyen
munkát végzünk, irodai vagy fizikai, azaz mozgás szempontjából aktív vagy
passzív a munkavégzés? Ha vége a munkaidőnknek du. 4-6 után (nagy átlagban,
vannak kivételek), már csak ücsörögünk a tv előtt, esetleg otthon a ház körül
aktívan tevékenykedünk, esetleg elmegyünk még edzeni egyet?
2.
Tápanyagszükséglet: ezt
nagyban befolyásolja a napi aktivitás, hiszen pontosan attól függ, hogy a
szervezetünknek mennyi szénhidrátra, zsírra és fehérjére van szüksége, hogy
milyen az aktivitásunk a nap folyamán.
Ez azt
jelenti, hogy ha este sokáig aktív vagy, máshogy alakul a napi
tápanyagszükségleted, mint annak, aki nem az. Természetesen aki az esti órákban
már nem annyira aktív, annak sem kell megijedni – főleg, ha amúgy az egész
napját aktívan töltötte - hisz ez még
nem jelenti azt, hogy ők akkor most már csak fotoszintetizálhatnak egész este…
sőt! Pont erről szól a dolog, hogy nem ez a megoldás! Az alábbiakban kifejtem,
mely esetben mit lehet enni!
Hogyan lehet
diétás a vacsorád?
1.
Ha du. vagy este már nem
vagy aktív: ez esetben a szervezetednek már nincs szüksége tápanyag-és
kalóriadús ételekre, nem kell a plusz energia, ilyenkor a szervezet glikogén
raktárai telítve vannak. Mivel lassan nyugalomra térsz, a tested nem használja
már fel, csupán csak elraktározza a többletet. Ezért mindenképp ajánlott a
szénhidrátok (mint pl. a lisztes, cukros, és zsíros ételek) minimalizálása vagy
teljes kivonása a vacsorából. Helyette viszont nyugodt szívvel választhatsz
bármilyen sovány húsfélét, sok-sok zöldséget frissen vagy akár sütve,
grillezve, valamint sovány sajtokat, túrót és natúr joghurtot.
2.
Ha edzel a du-i, esti
órákban: edzés után mindenképp szükséged van némi szénhidrátra ahhoz, hogy az
edzés során szerzett mikrosérüléseid minél előbb regenerálódni tudjanak. Ez
azért is fontos, hogy az ehhez szükséges energiát szervezeted ne az
izomzatodból vonja el. Mert ugye nem azért dolgozunk, hogy aztán az egész kárba
vesszen! Ha már edzés után iszol egy fehérje turmixot, ami tartalmaz némi
szénhidrátot is, akkor vacsorára még simán megengedhetsz magadnak egy alacsony
szénhidráttartalmú étkezést, hiszen a szervezetednek szüksége van a
töltekezésre. Aerob edzések esetén azonban a plusz szénhidrátot érdemes elhagyni,
mivel ott pont a súlyvesztés a cél.
Összességében
tehát jobban járunk, ha végleg elfelejtjük az „este 6után nem szabad enni”
mítoszt és inkább arra törekszünk, hogy a napi aktivitásunkhoz mérten egy
diétás vacsorával zárjuk a napot!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése