Sütik, nasik ;)

Almás zabmuffin

Hozzávalók:

- 200g zabliszt/ darált zabpehely
- 2db nagy alma kimagozva
- 4 tojás
- 100g olvasztott vaj/ kókuszzsír
- 1/2 cs sütőpor
- édesítő ízlés szerint
- tej/ natúr joghurt/ tejföl ( amennyit felvesz, kb 1dl)
- 1-2 ek natúr kakaópor

TIPP: felturbózható még étcsokival, mazsolával, fahéjjal, rumaromával, dióval, banánnal :)
Kakaó-érzékenyeknek a kakaópor természetesen elhagyható.

Elkészítés:

Nagyon egyszerűen az összes hozzávalót beleöntjük egy tálba, az almákat kb.1cm-es kockákra feldaraboljuk, szintén hozzákeverjük. Annyi tejet/ natúr joghurtot/ tejfölt adunk hozzá, amíg egy enyhén ragacsos állagot el nem érünk.
Szilikonos muffinformákba evőkanállal kiadagoljuk, majd 15 percig kb. 180-200 fokon (vagy nagy lángon) megsütjük.

TIPP: ha nem külön álló szilikonos formáid vannak, érdemes megvárni, amíg kihűl, ugyanis melegen beleragad, elszakad a muffin kiszedéskor! 






Fitt Kinder tejszelet

Hozzávalók:

1. A tésztához:
- 4 tojás
- 3ek natúr kakaópor
- 1ek burgonya- vagy kukorica keményítő
- édesítő ízlés szerint (por alapú, kb 3-4ek)

2. A krémhez:
- 500g túró
- 4-5 ek natúr joghurt vagy tejföl
- édesítő ízlés szerint (lehet por alapú vagy folyékony)

TIPP:  a natúr joghurt/tejföl lehet több is, a lényeg, hogy ne legyen folyékony állagú a krém, viszont célunk a túró szárazságának csökkentése. +1: megbolondítható egy kis folyékony vanília aromával, kókuszreszelékkel vagy akár citrommal ;)

Elkészítés:

1. Tészta:
- tojásokat szétválasztani
- fehérjét felverni
- sárgáját a kakaóval, édesítővel és a keményítővel összekeverni
- a felvert fehérjét 3 részletben, kis adagonként hozzákeverni a kakaós masszához
- kb 200fokon 10-12 percig sütőpapíron elegyengetve kisütni.

2. Krém: egyszerűen csak összekeverni minden hozzávalót.

Ha elkészült a tészta, kettévágjuk, majd megkenjük a krémmel és a tészta másik felét ráterítjük a tetejére. Miután hűtőben kihűlt, lehet szeletelni! 



Nekem 12 szelet jött ki ebből a szimpla adagból.

Vigyázat! Gyorsan fogy, ezért érdemes dupla adaggal kezdeni! ;)




Kakaós csiga

Hozzávalók:

1. tésztához:
- 250g túró
- 0,5dl tej
- 110g zabliszt (zabpehely ledarálva is tökéletes!)
- 1kk sütőpor
- 60g zsiradék felolvasztva (kókuszzsír/ vaj)
- 1ek édesítő (lehet folyékony is)
- 1kk vanília aroma (elhagyható)

2. töltelékhez:
- 50g zsiradék felolvasztva
- 2ek kakaópor (cukrozatlan)
- 2ek édesítő (nem folyékony!)

Elkészítés:

1. A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, a tejet és az olvasztott zsiradékot és jól összegyúrjuk.

2. Ezután gyúródeszkán kb. 1cm/kisujj vastagságúra kinyújtjuk! Mindenképp érdemes  a deszkát zabliszttel jól megszórni nyújtás előtt, mert fantasztikusan képes leragadni a tészta!! :) 

3. A töltelékhez írt zsiradék-mennyiséggel megkenjük a tésztát, a kakaóport az édesítővel összekeverve kanállal rászórjuk a tetejére és feltekerjük.

TIPP: Az alábbi képen láthatod az én bénázásomat, melynek fő oka, hogy túl vékonyra nyújtottam a tésztát, így nem tudtam egybe feltekerni, ezért szétrepedt!  Ha Neked is szétrepedne, ne aggódj, nyomkodd össze és kész! Az ízén nem változtat! ;) De ha elegendő vastagságúra nyújtod, akkor valószínűleg ez nem esik meg!



4. Tekerés után késsel felvágjuk. Elvileg 7-8 db csigusz lenne az ideális mennyiség, ami kijön belőle. (na most, mivel nekem sikerült túl vékonyra nyújtani, így dupla mennyiség lett :D ).



5. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180fokon 12-15perc alatt aranybarnára sütjük.

Tápanyagtartalom: (8db esetén)
Szénhidrát
9g/db
Fehérje
7g/db





Zabpalacsinta


Hozzávalók:

- 150g zabliszt (darált zabpehely is megfelel)
- 1dl tej/kókusztej
- 2 tojás
- 3,5dl víz
- zsiradék (kókuszzsír) a sütéshez

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, majd pár percig állni hagyjuk.
A kókuszzsírral megkent serpenyőbe merőkanállal adagolva kisütjük.
Ebből a mennyiségből nekem 8db normál méretű palacsintám lett.

A töltelék lehet például:

- 250g túró  2-3ek natúr joghurttal/tejföllel krémesítve, édesítővel  és esetleg  vanília aromával ízesítve,
- natúr kakaó, por alapú édesítővel vagy xilittel, eritrittel kikeverve,
- cukormentes lekvár.



Tápanyagtartalom töltetlen (8db esetén):
Szénhidrát:
12g/db
Fehérje:
2,7g/db
Túrós (250g túróval):
Szénhidrát:
13,1g/db
Fehérje:
7,7g/db



Tápanyagtartalom összehasonlítás (8db esetén)
Búzaliszttel:
Szénhidrát: 16,2g/db
Fehérje: 2,3g/db
Teljes kiőrlésű liszttel:
Szénhidrát: 13,7g/db
Fehérje: 2,6g/db
Zabpehely darálva:
Szénhidrát: 12g/db
Fehérje: 2,7g/db
Kókuszliszt:
Szénhidrát: 11g/db
Fehérje: 3,3g/db





Zabkorpás túrógombóc:

Hozzávalók:

- 500g túró
- 100g zabkorpa (darált zabpehely is megfelel)
- 2 tojás
- édesítő ízlés szerint
- 1 csipet só

Prézlihez:
- 100g zabkorpa, pici (1-2ek) zsiradék (olívaolaj/kókuszzsír/vaj) a pirításhoz, víz

TIPP: ha darált dióba vagy mandulába forgatod, tovább csökkentheted a szénhidrát tartalmát! ;)

Tálaláshoz:
- 1doboz natúr joghurt/tejföl, édesítő, vanília aroma


Elkészítés:

1. A hozzávalókat jó alaposan összekeverjük, majd hűtőben állni hagyjuk fél órát, hogy a zab megszívja magát.

2. Eközben elkészítjük a prézlit. 100g zabkorpát/ darált zabot a zsiradékon elkezdünk pirítani. Mikor már aranybarna színe lesz elkezdjük adagolni hozzá a vizet gondosan figyelve rá, hogy ne áztassuk el a zabot tocsogósra, de mégis megszívja magát. Ettől lesz puha. Lehet nagyon sisteregni és füstölni is fog, de ne aggódj, ez normális! :D Picit trutyisnak tűnhet, de egy lapos fakanál segítségével szétnyomkodva, kevergetve szépen elpárolog belőle a víz és kész is van.

3. Enyhén lobogó vízbe a túrós alapunkból csinos gombócokat formázunk és belehelyezzük őket.

4. A gombócok akkor készültek el, ha feljönnek a víz tetejére. Csöpögtetés után megforgatjuk a zabos/diós/mandulás prézlibe. 

5. Tálaláskor meglocsoljuk az ízesített joghurttal/tejföllel. 




Tápanyagtartalom:
Gombóc (23-25db)
Prézli (100g)
Öntet (200ml)


Zabos
Diós
Mandulás
Joghurtos
Tejfölös
Szénhidrát
»
3,6-3,3g/db
64g
13,7g
21,6g
9,4g
6,8g
Fehérje
»
4,1-3,8g/db
14,4g
15,2g
21,2g
6g
6g

A táblázatból jól kitűnik pl. az, hogy mennyivel érdemesebb prézlinek a diót vagy a mandulát választani! ;)





Kókuszos-banános keksz

Hozzávalók:

- 2 db közepes banán (nekem pont 200g lett)
- 200g kókuszreszelék
- 1ek kókuszzsír felolvasztva
- 1 tojás
- 1dl víz
- díszítéshez: étcsoki, aszalt gyümölcsök (ezeket igazából bele is lehet keverni)

Nem muszáj díszíteni és ízesíteni semmivel, önmagában is finom.


Elkészítés:

1. A banánokat villával összetörjük.

2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és jó alaposan összekeverjük. Az édesebb szájúak rakhatnak hozzá plusz édesítőt, de szerintem a banán miatt így is elég édes. :)

3. Sütőt előmelegítjük.

4. Sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanál és a kezünk segítségével szétnyomkodjuk, megformáljuk a kekszeket. 

5. Ha nem keverted bele a díszítő hozzávalókat, akkor nyomkodd rá a tetejére.

6. Előmelegített sütőben 7-8 percig aranybarnára sütjük. 

Ebből az adagból 19-20db közepes méretű keksz jön ki.

Tápanyagtartalom (20db esetén)
Szénhidrát
4,6g/db
Fehérje
0,78g/db





Epres túrótorta

Hozzávalók

1. Tésztához:
- 200g zabliszt (vagy zabpehely darálva)
- 50g kókuszzsír/vaj felolvasztva
- 40g holland kakaó (kb.4 púpos ek)
- 1 tojás
- 1cs sütőpor
- 1,5dl tej
- 1dl víz
- édesítő ízlés szerint (kb. 2ek)

2. Krémhez:
- 500ml cukormentes habtejszín
- 450g túró
- 1cs habfixáló
- por alapú édesítő ízlés szerint ( én 100g darált xilitet használtam fel)
- 300-500g eper/ 2marék

Elkészítés:

1. Tészta:
A tészta hozzávalóit mind összekeverjük, majd egy 24cm átmérőjű sütőpapírral bélelt tortaformában (vagy egy közepes tepsiben) 180-200fokon 10percig sütjük. Ha fogpiszkálóval megszúrjuk és még ragad picit a közepe, akkor pár percre visszarakhatjuk sülni.

2. Krém:
A  habtejszínt felverjük, közben hozzá adagolva a habfixálót és az édesítőt.  (ha szeretnél a végén habos díszítést nyomni a tetejére, akkor egy fél bögre habot vegyél ki belőle). 
A túrót egy villával kicsit széttörjük, majd belekeverjük a felvert habba. 

Ha a tésztánk kihűlt, leszedve róla a sütőpapírt elkezdhetjük megkenni a krémmel. 
Mikor a krém felét rákentük, a megmosott eperből szeleteket vágunk és ráterítjük, hogy a krém között is legyen gyümölcs. 

Ezután megkenjük a maradék krémmel is, majd pedig tetszés szerint díszítjük a tetejét habbal, eperrel, csokireszelékkel, csorgatott csokival stb.



Tápanyagtartalom (12 szelet esetén)
Szénhidrát
15,8-17g/szelet (epermennyiségtől függ)
Fehérje
9,8g/szelet





Csokis édesburgonya süti

/csodálatosan krémes :)/

Hozzávalók:

- 300g édesburgonya (kb.2db tenyérnyi burgonya)
- 100g kókuszliszt/ kókuszreszelék darálva
- 100g darált dió
- 1/2cs sütőpor
- 1csipet só
- 5ek cukrozatlan kakaópor
- 5ek xilit (más por vagy folyékony alapú édesítő is jó)
- 2 tojás
- 250ml kávé (nagyon gyenge/ koffeinmentes is jó)
- 125ml kókuszolaj/ 100g kókuszzsír olvasztva

Tetejére rakható: étcsoki (gőz fölött olvasztani), darált dió, mirelit vagy friss bogyós gyümölcs

TIPP: én csak a tetejére raktam kis mirelit bogyós gyümit, de akár sütés előtt a tésztába is bele lehet keverni párat (kiengedve, lecsorgatva) Nagyon feldobja! ;) Másik tipp: apróra tört diót is lehet szórni a tetejére még sütés előtt.


Elkészítés:

1. Az édesburgonyákat meghámozzuk, felkockázzuk, puhára főzzük (kb 10perc alatt megfő), lecsorgatjuk. Elkészítjük a kávét.

2. Ezalatt a száraz hozzávalókat kimérjük, összekeverjük.

3. A főtt burgonyát, a tojást, a kókuszolajat és a kávét összeturmixoljuk, majd a száraz és nedves hozzávalókat összekeverjük. 

4. Sütőpapírral bélelt 21-22cm átmérőjű tortaformában, vagy egy kisebb tepsiben 190fokon 45 percig sütjük. (A tű/fogpiszkáló próba itt nem segít, mivel krémes állagú süti, ezért nem fog kiszáradni!)

5. Miután kihűlt, tányér/tálca segítségével fejre állítva leszedjük róla a sütőpapírt, majd díszíthetjük csokimázzal és darált dióval vagy gyümölcsökkel.

Tápanyagtartalom (8szelet esetén, csokimáz és gyümölcs nélkül)

Kókuszreszelékkel
Kókuszliszttel
Szénhidrát
12,2g/szelet
16,6g/szelet
Fehérje
3,35g/szelet
4,7g/szelet





Túrós-gyümis poharas desszert
(4 poharas adag)

Hozzávalók:

- 250g túró
- 3ek natúr joghurt/tejföl
- 2 banán
- 2csík étcsoki
- 2 marék mirelit/friss (bogyós) gyümölcs
- édesítő ízlés szerint (elhagyható!)

TIPP: nem feltétlen szükséges a túrót édesíteni, hiszen a gyümölcsök elég édes ízt adnak. Ha viszont édesebbre szeretnénk édesítő hozzáadása nélkül, akkor pl. 1 plusz banánnal is megoldható, amit villával beletörünk a túróba.


Elkészítés:

1. A banánokat felkarikázzuk, a 4 pohárkába szétosztjuk, az étcsokit rádaraboljuk a banánra.

2. A túrót a natúr joghurttal/ tejföllel (+édesítővel/banánnal) villa segítségével összetörjük, majd kiadagoljuk a pohárkákba.

3. Tetejét pedig megrakjuk friss/mirelit (bogyós) gyümölccsel.






Gyümölcsös - habos csoda

Hozzávalók:

- 250ml cukormentes habtejszín
- 1 nagy dobozos tejföl 12% (330g)
- 50g/3púpos ek édesítő: por alapú, én xilitet daráltam le
- 1/2cs habfixáló
- 100g cukormentes keksz (háztartási van cukormentesben is)

- gyümölcsök:

  •         1 közepes banán (100g)

  •          4-5db közepes eper (100g)
  •       1marék szeder (100g)

- tetejére: gyümölcsök vagy reszelt étcsoki, esetleg mindkettő ;)


Elkészítés:

1. A gyümölcsöket megtisztítjuk, felkarikázzuk/kockázzuk, a kekszet pedig apróra törjük.

2. A habtejszínt felverjük. Mikor már kezd habbá válni, hozzáadjuk a habfixálót.

3. A felvert habba belekeverjük a tejfölt és az édesítőt, majd hozzáadjuk a gyümölcsöket, a kekszet és alaposan összekeverjük.

4. Egy 21-22cm átmérőjű tortaformába beletöltve a gyümölcsös habot szépen elegyengetjük.

5. 4-5 órán át hűtőben pihentetjük, gyümölccsel, étcsokival díszítjük, majd jóízűen elfogyasztjuk! ;)

TIPP: nem feltétlen szükséges tortaformába tölteni, lehet belőle poharas desszert is! ;) Ha viszont nem 8pohárkába osztod, akkor a tápanyagtartalom osztásánál figyelj oda!

Tápanyagtartalom (8szelet esetén)
Szénhidrát
15,4g/szelet
Fehérje
3,8g/szelet

TIPP: A szénhidrát-tartalmat tovább csökkentheted, ha banán helyett más, alacsonyabb ch-tartalmú, pl. bogyós gyümölcsöt, vagy kivit választasz!

Az alábbiakban ehhez nyújtok egy kis segítséget:

Tápanyagtartalom friss és mirelit gyümölcsök 100grammja esetén:
Gyümölcs neve
Szénhidrát
Fehérje
Banán
22,8g
1g
Gránátalma
18,7g
1,6g
Cseresznye
16g
1g
Fekete ribizli
15,3g
1,4g
Fekete áfonya
14,4g
0,7g
Piros ribizli
13,8g
1,4g
Kivi
14,6g
1,1g
Ananász
13,1g
0,5g
Vörös áfonya
12,2g
0,3g
Meggy
12,1g
1g
Málna
11,9g
1,2g
Sárgabarack
11,1g
1,4g
Őszibarack
9,5g
0,9g
Szeder
9,6g
0,7g
Eper
7,6g
0,6g

A konzerv gyümölcsöket érdemes kerülni, hiszen azok cukros szirupban úsznak még inkább megszívva magukat cukorral, tehát növelve ezzel a ch-tartalmat!



Fit túrós tekercs


Hozzávalók:
 
1. tésztához:
- 5 tojás
- 1ek édesítő (én xilitet daráltam le)
- 3ek natúr kakaópor

2. töltelékhez:
- 500g túró
- 3púpos ek natúr joghurt (100g)
- édesítő ízlés szerint (4ek darált xilitet használtam)
- 2 marék meggy vagy más bogyós gyümölcs


Elkészítés:

1. tészta:

- a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját az édesítővel és a kakaóporral habosra keverjük, majd lassan adagolva hozzákeverjük a fehérje habot. 

Sütőpapírral bélelt nagyobb méretű tepsibe öntjük és elegyengetjük. 10percig 200fokon megsütjük. Sütést követően megvárjuk míg langyosra hűl.

TIPP: mikor a langyos tésztáról már lehúzható a sütőpapír, feltekerjük még töltelék nélkül, hogy utána véletlenül se törjön meg a tésztánk. Én megfordítottam a tésztát, hogy a szebbik fele (vagyis a teteje) kerüljön kívülre. :)

2. Krém:

- a túrót a natúr joghurttal és az édesítővel villa segítségével összetörjük.

Ezután a töltelékkel megkenjük a tésztát, rászórjuk a gyümölcsöt, majd óvatosan feltekerjük. Becsavarjuk alufóliába és hűtőben dermesztjük 1-2 órát. 



Tápanyagtartalom
 (14 szelet esetén)
Szénhidrát
2g/szelet
Fehérje
5,9g/szelet





Almás-mákos süti

Hozzávalók:

- 200g darált mák
- 3db maroknyi alma
- 2 tojás
- 2tk/fél csomag sütőpor
- 1tk őrölt fahéj
- 1 citrom leve
- édesítő ízlés szerint

TIPP: mehet a tetejére vagy a sütibe is akár egy kis darabolt dió, mandula, étcsoki vagy meggy.


Elkészítés:

1. Az almákat meghámozzuk, magtalanítjuk, majd lereszeljük.

2. A tojásokat habosra verjük (villával is elég felverni), majd belekeverjük a többi hozzávalót.

3. Sütőpapírral bélelt közepes tepsiben vagy tortaformában 25-30 percig sütjük.







Túrós-almás felfújt

Hozzávalók:

- 250g túró
- 2 közepes alma
- 200g apró szemű zabpehely
- 3 tojás
- édesítő ízlés szerint

TIPP: vanília aromával (kb.10-15ml) vagy 1marék mazsolával felturbózhatjuk.


Elkészítés:

1. A túrót villával összetörjük. Az almákat meghámozzuk, magtalanítjuk és nagy lyukú reszelővel a túróra reszeljük. Hozzáadjuk a zabot és az édesítőt (esetleg mazsolát, vanília aromát) is, majd jól összekeverjük.

2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgája mehet a túróhoz, a fehérjét pedig kemény habbá vejük, majd szintén belekeverjük az almás túróba.

3. Sütőpapírral bélelt nagyobb méretű tepsiben 30percig sütjük. Bár a teteje kissé megbarnul, nem kell megijedni tőle. A süti egyáltalán nem lesz száraz, mivel az alma krémes állagot ad neki! :)

TIPP1: a süti igazán kellemes ízét akkor érezhetjük, ha kihűlte után még hűtőben is hűtjük kicsit!

TIPP2: tovább fokozhatjuk az íz kavalkádot egy kis magas kakaótartalmú csokimáz készítésével!

+ Házi csokimáz elkészítése:
50g kókuszzsírt kis lábasban alacsony fokozaton felolvasztunk, hozzáadunk 50g xilitet, majd ha felolvadt a xilit levesszük a tűzről, belekeverünk 30g cukrozatlan kakaóport és pár másodperc alatt kész is. Mindezt amúgy bögrében mikróban is meg lehet oldani! ;)







Gyümis zabsüti

Hozzávalók:

- 150g apró szemű zabpehely
- 450g natúr joghurt
- 2 tojás
- 1/2cs sütőpor
- édesítő ízlés szerint
- gyümölcsök (eper, kivi, banán, narancs, bogyós gyümölcsök)


TIPP: mivel én 2féle variációt készítettem, így a masszát ketté választottam: egyik felébe raktam 2ekl kókuszreszeléket, másikba 1ek natúr kakaóport. Természetesen ha 1félét készítünk akkor ez a mennyiség duplázódik! ;)


Elkészítés:

1. A hozzávalókat a gyümölcs kivételével összekeverjük. Attól függően, hogy milyen ízesítést választunk, hozzáadjuk a kakaóport vagy a kókuszt is, majd sütőpapírral bélelt közepes/kicsi tepsibe öntjük.

2. A gyümölcsöket megtisztítjuk, felkarikázzuk és rápakoljuk a tésztára.

3. 180fokon 20-25percig sütjük.





Diós-almás süti

Hozzávalók:

-         200g darált dió
-         150g zabliszt/darált zabpehely
-         3 alma
-         3 tojás
-         100g olvasztott kókuszzsír/vaj
-         1 kiskanál szódabikarbóna/ fél cs.sütőpor
-         édesítő: én 4púpos ek darált xilitet használltam (nem lett túl édes) de természetesen növelhető a mennyiség ;)
-         ízlés szerint ízesíthető még natúr kakaóporral, fahéjjal, mazsolával, rum/vanília aromával.


Elkészítés:

1.    A diót és a zabpelyhet ledaráljuk, az almákat meghámozzuk, magtalanítjuk. Két lehetőség is akad: vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük az almákat, vagy késsel kb. ujjpercnyi darabokra aprítjuk.

2.   Minden hozzávalót összekeverünk, tetszés szerint ízesítjük, majd sütőpapírral bélelt kisebb vagy közepes méretű tepsiben 180 fokon 15-20percig sütjük. A teteje szépen megbarnul.

Érdemes várni a szeleteléssel, míg teljesen kihűl. Egy kis darált xilittel/por alapú édesítővel is megszórható a teteje.







Banánfagyi

Hozzávalók:

- 2 nagy banán
- 2ek mogyoróvaj ( eredeti, cukrozatlan!)
- 1ek édesítő/méz
- 1csík étcsoki (min.70°% kakaótartalmú)
- ízlés szerint további gyümölccsel feldobható

Tipp: ha arányaiban növelni akarod a mennyiséget, akkor 1banánhoz kell 1ek mogyoróvaj 2gombóc)


Elkészítés:

A banánokat villával összetörjük, hozzáadjuk a mogyoróvajat és az édesítőt, majd az étcsokit is beledaraboljuk. Bármilyen – akár mirelit – gyümölccsel még ízesíthetjük, de nálunk a barack vált be igazán! ;) 

!!! Ha viszont egyéb gyümölcsöket is használunk, akkor jó tudni, hogy azzal növeljük a ch-tartalmat, ami nem feltétlen rossz, ha edzés előtti töltésként, vagy épp utána visszatöltésként használjuk! 

Elkészítés után 1-2órára fagyasztóba tesszük. Ha kiadagolva kerül a fagyóba, akkor biztosan elég neki a fél-1 óra, ellenben ha tovább hagyjuk bent, akkor beton keményre dermed, amin már csak a mikró segít! Viszont a kiadagolás vagy lapos dobozba, edénybe öntés elősegíti a gyorsabb fagyasztást!





Joghurtos-szilvás pite

Hozzávalók:

1. Tésztához:
- 200g zabpehely
- 100g xilit/ más édesítő
- 100g vaj/ kókuszzsír
-3db tojás
- ½ cs sütőpor
- 2ek natúr joghurt/tejföl
- kenéshez: kis zsiradék (kókuszzsír/ vaj)  +zabliszt (darált zabpehely)

2. Krémhez:
- 300-400g szilva
- 3dl natúr joghurt/ tejföl
- 50g xilit
- 2kk fahéj


Elkészítés:

1. A szilvát megmossuk, félbe vágjuk, kimagozzuk.
2. A zabpelyhet a tojással, édesítővel, sütőporral, joghurttal/tejföllel, olvasztott vajjal/kókuszzsírral összekeverjük, majd egy közepes méretű (31x21cm-es)  zsiradékkal megkent zablisztes tepsibe elegyengetjük.
TIPP: nem érdemes sütőpapírt használni, mert csúnyán bele tud ragadni!
3. Krém: a 3dl natúr jughurtba/tejfölbe belekeverjük a xilitet és a fahéjat.
4. A szilvákat szépen sorban rápakoljuk a tésztára, majd ráöntjük a krémet és elegyengetjük.
5. 180fokon 15-20percig sütjük. (amíg meg nem barnul a széle).






Habos-almás süti

Hozzávalók:

- 160g cukormentes háztartási keksz (1 kis csomag)
- 0,5l cukrozatlan habtejszín (lehet 1l is, ha vastagabb habot szeretnénk több édesítő kell bele!)
- 1citrom héja és leve
- 7-8 nagy alma
- 3cs vanília puding
- 1kk fahéj
- 3ek xilit a habhoz (ledarálva)
- 100g xilit az almakrémhez (ízlés szerint lehet több is, nekem nem lett túl édes).


Elkészítés:

1.Egy nagyobb, magas falú tepsibe szépen sorban lerakjuk a kekszeket, ez lesz a „tészta”.

2. Az almákat meghámozzuk, magtalanítjuk, majd ujjpercnyi kockákra vágjuk és egy fazékban feltesszük főni annyi vízzel, ami épp ellepi. Hozzáadjuk a 100g édesítőt és a fahéjat.

3. 2dl vízben a 3cs pudingport csomómentesen kikeverjük.

4. Mikor felforrt a víz az alma alatt, onnantól számítva kb. még 10 percig főzzük, majd hozzákeverjük a pudingot és további 5 percig kevergetés mellett sűrűsödésig összefőzzük.

5. A krémet merőkanállal óvatosan a kekszalapra adagoljuk, elegyengetjük, majd félre tesszük hűlni.

6. A habtejszínt habverővel felverjük, a művelet vége felé hozzáadjuk a porított édesítőt, belereszeljük a citrom héját, majd belecsorgatjuk a levét is és összekavarjuk. A tejszínt csakis a teljesen kihűlt krémre szabad ráönteni! A habot elegyengetjük, tetejére is lehet reszelni citromhéjat és esetleg egy villa segítségével „S”-betűket rajzolva szolid kis díszítést adhatunk neki.





Sütőtökös túrótorta (tészta nélkül)

Hozzávalók a túrókrémhez:


- 500g tehéntúró
- 2 tojás
- 120g xilit (ízlés szerint lehet több)
- 1 ek kukoricakeményítő


A sütőtök krémhez:

-      500g főtt sütőtök pürésítve
-      2 tojás
-      70g xilit (lehet több)
-      1 tk reszelt citromhéj
-      1 ek kukoricakeményítő
Kis vaj és zabliszt (darált zabpehely) a forma kikenéséhez.

Elkészítés:

  1.    A sütőtököt megpucoljuk, kimagozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd puhára főzzük. A főtt sütőtökről leöntjük a vizet, botmixerrel/robotgéppel pépesítjük. Hűlni hagyjuk.

TIPP: ha nem akarunk szenvedni a pucolással, elég, ha magozás után 3-4 nagyobb szeletre vágjuk, majd ha megfőtt, kanállal kikaparjuk a belsejét!

  2.   A túrót egy tálba tesszük, villával jól összetörjük, majd a túrókrém többi hozzávalójával összedolgozzuk.

  3.   Miután a sütőtök langyosra hűlt a tojásokat, a keményítőt, az édesítőt és a citromhéjat hozzákeverjük. 

  4.   A sütőtökös és a túrós krémet összekeverjük.

  5.   Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kikenünk vajjal, megszórjuk zabliszttel, majd a kész masszát beleöntjük. 170 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.

TIPP: natúr joghurtból+édesítőből (ha kell kis vizes hígítással) kellemes kis öntetet készíthetünk hozzá, amivel tálaláskor meglocsolhatjuk.
Díszíthetjük olvasztott étcsokival, dióval, mandulával, mentalevéllel.






Túrófelfújt/ túrós szuflé

Hozzávalók (4db-hoz):

- 250g tehéntúró
- 100g xilit/eritrit
- 3db tojás
-2ek zabliszt (darált zabpehely)
- kis vaj/kókuszzsír a kenéshez
- ízlés szerint gyümölcs vagy lekvár


Elkészítés:

1. A túrót villával egy tálban összetörjük. A xilitet ledaráljuk.

2. A tojásokat ketté választjuk. A sárgáját a xilittel összekeverjük.

3. Az édesített sárgáját a zabliszttel együtt jól összedolgozzuk a túróval.

4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzá keverjük a túróhoz.

5. A szuflé formákat zsiradékkal kikenjük, kis zablisztet szórunk bele, majd beletöltjük a túrókrémet.
TIPP: szuflé forma híján cappuccino csészékbe adagoltam ki, de mehet
 bármilyen hőálló bögrébe is, vagy kis méretű jénai tálba.



6. 180 fokon 20 percig sütjük, míg meg nem barnul a teteje. Fogpiszkálós tűzpróbával ellenőrizhetjük, hogy ragad-e még a szuflénk.

7. Gyümölcsökkel megszórva vagy lekvárral megkenve hűlés után fogyasztható.

TIPP: én kiborítottam a szuflékat a csészékből, ami nem szükséges, de ha valaki mégis hasonlóra vetemedik, akkor előtte érdemes késsel körbe lazítani a csésze szélén azt, ami esetleg odaragadt!





Poharas túródesszert

  • Hozzávalók:

-      2dl víz
-      5ek chiamag
-      450-500g túró
-      2ek natúr joghurt/tejföl
-      bogyós gyümölcs (lehet más is)
-      Xilit/eritrit/stevia ízlés szerint


  • Elkészítés:

1. A chiamagot beáztatjuk a 2dl vízbe, ízlés szerinti mennyiségű édesítőt keverünk hozzá. Kb.20perc alatt megdagad. Közben érdemes többször megkeverni.

2. A túrót a natúr joghurttal és kis édesítővel egy villa segítségével krémesre keverjük.

TIPP: ha szeretnéd kicsit pikánsabbá tenni, akkor egy egész citrom levét és húsát belefacsarhatod a túróba.

3. Ezután már csak a rétegezés következik: 4 pohárba szétosztjuk a chiapudingot, mehet rá egy kis gyümölcs, majd túró és végül ismét gyümölcs.




Banánhajó

Hozzávalók (4darabhoz):

- 4db banán
- 200g túró
- 3ek natúr joghurt/tejföl
- édesítő ízlés szerint
- 1 csík étcsoki
- 1kk vaj/kókuszzsír
- 3-4 szem dió 

TIPP: étcsokin és dión kívül vagy helyett használhatsz ízesítésként akár mandulát, kókuszt, citromot.


Elkészítés:

1. A banánok belsejét késsel kivájjuk. Annak érdekében, hogy ne boruljanak fel a kis csónakok az aljáról vágjunk le egy csíkot a banánból, hogy egyenes legyen. Valahogy így:


2. A túrót, a joghurtot, a banánok kikapart belsejét és ízlés szerinti édesítőt villával összetörünk. 

3. Ha kókusszal vagy citrommal szeretnénk ízesíteni, akkor azokat is belekeverjük.

4. A túrókrémet beleadagoljuk a banáncsónakokba.

5. Az étcsokit 1 kk vajjal/kókuszzsírral gőz fölött megolvasztjuk, rácsepegtetjük a banánokra, végül megszórjuk dióval.






Almás morzsasüti

Hozzávalók:

- 4 nagy maroknyi alma
- 300g zabpehely (aprószemű)
- 100g vaj (szobahőmérsékletű)
- édesítő ízlés szerint
- 1 marék mazsola
- 2kk fahéj

TIPP: aprított dióval mennyei tud lenni, mikor belesül! ;)


Elkészítés:

1. Az almákat meghámozzuk, magtalanítjuk, majd ujjpercnyi kockákra vágjuk.

2. Miután a zabpelyhet az édesítővel összekeverjük, a vajat kézzel belegyúrjuk.

3. Egy átlagos méretű tepsibe az almát beleszórjuk, meghintjük fahéjjal, mazsolával, dióval.

4. Végül a zabpelyhes masszát rámorzsoljuk az almára.

5. 180-200 fokon 20-25 percig sütjük. (míg a zabpehely picit megbarnul)





Csokis muffin citromhabbal

Hozzávalók:

- 3 db alma
- 200g zabpehely (aprószemű)
- 4 tojás
- 50g kókuszzsír/vaj (olvasztva)
- ½ cs. sütőpor/szódabikarbóna
- 4 ek holland kakaó (más féle cukrozatlan is jó)
- 50g étcsoki (min.70% kakaótartalommal)
- 500-600ml habtejszín (cukrozatlan)
- 1 citrom húsa és leve
- 1/2 cs. habfixáló
- édesítő a muffinhoz és a habhoz ízlés szerint

TIPP: 3-4 marék aprított dióval könnyedebbé válik a muffin tészta és még finomabb ízkavalkádot kapunk! Feldobható még kis őrölt fahéjjal, mazsolával, esetleg rumaromával.


Elkészítés:

1. Az almákat meghámozzuk, magtalanítjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

2. A reszelt almához hozzáadjuk a zabpelyhet, a tojásokat, a kakaót, a darabolt étcsokit, édesítőt, sütőport és az olvasztott kókuszzsírt. (ha dióval és egyebekkel szeretnénk még ízesíteni, akkor azokat is belekeverjük).

3. A masszát egy evőkanál segítségével szilikonos vagy fém (kivajazott) muffin formákba töltjük, de csak kb. ¾-ig, hiszen még jön rá a hab! (ebből az adagból nekem 19 muffin jött ki, persze nem baj ha pár darabbal több vagy kevesebb lesz ;) ). 180-200fokos sütőben 20 percig sütjük.

4. A habtejszínt egy nagyobb tálba öntve botmixerrel felverjük. Belefacsarjuk a citrom levét, tetszőleges mennyiségű édesítőt és a habfixet is hozzáadjuk, majd még 1-2percig mixerrel keverjük.

5. Miután a muffinok megsültek és kihűltek, a habot habnyomó segítségével körkörösen rányokkodjuk.

TIPP: ha nincs habnyomónk, egy erősebb zacskó is megteszi, amelynek kicsit kivágjuk a sarkát, de csak annyira, hogy ne jöjjön belőle egyszerre túl sok hab.

6. Végül reszelt étcsokival megszórhatjuk, vagy akár bogyós gyümölccsel is díszíthetjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése