Almás zabmuffin
• Hozzávalók:
- 200g zabliszt/ darált zabpehely
- 2db nagy alma kimagozva
- 4 tojás
- 100g olvasztott vaj/ kókuszzsír
- 1/2 cs sütőpor
- édesítő ízlés szerint
- tej/ natúr joghurt/ tejföl (
amennyit felvesz, kb 1dl)
- 1-2 ek natúr kakaópor
TIPP: felturbózható még
étcsokival, mazsolával, fahéjjal, rumaromával, dióval, banánnal :)
Kakaó-érzékenyeknek a kakaópor
természetesen elhagyható.
• Elkészítés:
Nagyon egyszerűen az összes
hozzávalót beleöntjük egy tálba, az almákat kb.1cm-es kockákra feldaraboljuk,
szintén hozzákeverjük. Annyi tejet/ natúr joghurtot/ tejfölt adunk hozzá, amíg
egy enyhén ragacsos állagot el nem érünk.
Szilikonos muffinformákba
evőkanállal kiadagoljuk, majd 15 percig kb. 180-200 fokon (vagy nagy lángon) megsütjük.
TIPP: ha nem külön álló szilikonos
formáid vannak, érdemes megvárni, amíg kihűl, ugyanis melegen beleragad,
elszakad a muffin kiszedéskor!
Fitt Kinder tejszelet
• Hozzávalók:
1. A tésztához:
- 4 tojás
- 3ek natúr kakaópor
- 1ek burgonya- vagy kukorica
keményítő
- édesítő ízlés szerint (por
alapú, kb 3-4ek)
2. A krémhez:
- 500g túró
- 4-5 ek natúr joghurt vagy
tejföl
- édesítő ízlés szerint (lehet
por alapú vagy folyékony)
TIPP: a natúr joghurt/tejföl lehet több is, a
lényeg, hogy ne legyen folyékony állagú a krém, viszont célunk a túró
szárazságának csökkentése. +1: megbolondítható egy kis folyékony vanília
aromával, kókuszreszelékkel vagy akár citrommal ;)
•
Elkészítés:
1. Tészta:
- tojásokat szétválasztani
- fehérjét felverni
- sárgáját a kakaóval, édesítővel
és a keményítővel összekeverni
- a felvert fehérjét 3
részletben, kis adagonként hozzákeverni a kakaós masszához
- kb 200fokon 10-12 percig
sütőpapíron elegyengetve kisütni.
2. Krém: egyszerűen csak
összekeverni minden hozzávalót.
Ha elkészült a tészta,
kettévágjuk, majd megkenjük a krémmel és a tészta másik felét ráterítjük a tetejére.
Miután hűtőben kihűlt, lehet szeletelni!
Nekem 12 szelet jött ki ebből a
szimpla adagból.
Kakaós csiga
• Hozzávalók:
1. tésztához:
- 250g túró
- 0,5dl tej
- 110g zabliszt (zabpehely
ledarálva is tökéletes!)
- 1kk sütőpor
- 60g zsiradék felolvasztva (kókuszzsír/
vaj)
- 1ek édesítő (lehet folyékony
is)
- 1kk vanília aroma (elhagyható)
2. töltelékhez:
- 50g zsiradék felolvasztva
- 2ek kakaópor (cukrozatlan)
- 2ek édesítő (nem folyékony!)
• Elkészítés:
1. A túrót villával összetörjük,
majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, a tejet és az olvasztott zsiradékot és
jól összegyúrjuk.
2. Ezután gyúródeszkán kb.
1cm/kisujj vastagságúra kinyújtjuk! Mindenképp érdemes a deszkát zabliszttel jól megszórni nyújtás
előtt, mert fantasztikusan képes leragadni a tészta!! :)
3. A töltelékhez írt
zsiradék-mennyiséggel megkenjük a tésztát, a kakaóport az édesítővel
összekeverve kanállal rászórjuk a tetejére és feltekerjük.
TIPP: Az alábbi képen láthatod
az én bénázásomat, melynek fő oka, hogy túl vékonyra nyújtottam a tésztát, így
nem tudtam egybe feltekerni, ezért szétrepedt! Ha Neked is szétrepedne, ne aggódj, nyomkodd
össze és kész! Az ízén nem változtat! ;) De ha elegendő vastagságúra nyújtod,
akkor valószínűleg ez nem esik meg!
4. Tekerés után késsel felvágjuk.
Elvileg 7-8 db csigusz lenne az ideális mennyiség, ami kijön belőle. (na most,
mivel nekem sikerült túl vékonyra nyújtani, így dupla mennyiség lett :D ).
5. Sütőpapírral bélelt tepsiben
180fokon 12-15perc alatt aranybarnára sütjük.
Tápanyagtartalom: (8db
esetén)
|
|
Szénhidrát
|
9g/db
|
Fehérje
|
7g/db
|
Zabpalacsinta
• Hozzávalók:
- 150g zabliszt (darált zabpehely
is megfelel)
- 1dl tej/kókusztej
- 2 tojás
- 3,5dl víz
- zsiradék (kókuszzsír) a
sütéshez
• Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük,
majd pár percig állni hagyjuk.
A kókuszzsírral megkent serpenyőbe
merőkanállal adagolva kisütjük.
Ebből a mennyiségből nekem 8db
normál méretű palacsintám lett.
A töltelék lehet például:
- 250g túró 2-3ek natúr joghurttal/tejföllel krémesítve,
édesítővel és esetleg vanília aromával ízesítve,
- natúr kakaó, por alapú
édesítővel vagy xilittel, eritrittel kikeverve,
- cukormentes lekvár.
Tápanyagtartalom
töltetlen (8db esetén):
|
|
Szénhidrát:
|
12g/db
|
Fehérje:
|
2,7g/db
|
Túrós
(250g túróval):
|
|
Szénhidrát:
|
13,1g/db
|
Fehérje:
|
7,7g/db
|
Tápanyagtartalom
összehasonlítás (8db esetén)
|
||
Búzaliszttel:
|
Szénhidrát: 16,2g/db
|
Fehérje: 2,3g/db
|
Teljes kiőrlésű liszttel:
|
Szénhidrát: 13,7g/db
|
Fehérje: 2,6g/db
|
Zabpehely darálva:
|
Szénhidrát: 12g/db
|
Fehérje: 2,7g/db
|
Kókuszliszt:
|
Szénhidrát: 11g/db
|
Fehérje: 3,3g/db
|
Zabkorpás
túrógombóc:
• Hozzávalók:
- 500g túró
- 100g zabkorpa (darált zabpehely is megfelel)
- 2 tojás
- édesítő ízlés szerint
- 1 csipet só
• Prézlihez:
- 100g zabkorpa, pici (1-2ek) zsiradék
(olívaolaj/kókuszzsír/vaj) a pirításhoz, víz
TIPP: ha
darált dióba vagy mandulába forgatod, tovább csökkentheted a szénhidrát tartalmát!
;)
• Tálaláshoz:
- 1doboz natúr joghurt/tejföl, édesítő, vanília aroma
• Elkészítés:
1. A hozzávalókat jó alaposan
összekeverjük, majd hűtőben állni hagyjuk fél órát, hogy a zab megszívja magát.
2. Eközben elkészítjük a prézlit.
100g zabkorpát/ darált zabot a zsiradékon elkezdünk pirítani. Mikor már
aranybarna színe lesz elkezdjük adagolni hozzá a vizet gondosan figyelve rá,
hogy ne áztassuk el a zabot tocsogósra, de mégis megszívja magát. Ettől lesz
puha. Lehet nagyon sisteregni és füstölni is fog, de ne aggódj, ez normális! :D
Picit trutyisnak tűnhet, de egy lapos fakanál segítségével szétnyomkodva,
kevergetve szépen elpárolog belőle a víz és kész is van.
3. Enyhén lobogó vízbe a túrós
alapunkból csinos gombócokat formázunk és belehelyezzük őket.
4. A gombócok akkor készültek el,
ha feljönnek a víz tetejére. Csöpögtetés után megforgatjuk a
zabos/diós/mandulás prézlibe.
5. Tálaláskor meglocsoljuk az
ízesített joghurttal/tejföllel.
Tápanyagtartalom:
Gombóc (23-25db)
|
Prézli (100g)
|
Öntet (200ml)
|
||||
Zabos
|
Diós
|
Mandulás
|
Joghurtos
|
Tejfölös
|
||
Szénhidrát
»
|
3,6-3,3g/db
|
64g
|
13,7g
|
21,6g
|
9,4g
|
6,8g
|
Fehérje
»
|
4,1-3,8g/db
|
14,4g
|
15,2g
|
21,2g
|
6g
|
6g
|
A táblázatból jól kitűnik pl. az,
hogy mennyivel érdemesebb prézlinek a diót vagy a mandulát választani! ;)
Kókuszos-banános keksz
• Hozzávalók:
- 2 db közepes banán (nekem pont
200g lett)
- 200g kókuszreszelék
- 1ek kókuszzsír felolvasztva
- 1 tojás
- 1dl víz
- díszítéshez: étcsoki, aszalt
gyümölcsök (ezeket igazából bele is lehet keverni)
Nem muszáj díszíteni és ízesíteni
semmivel, önmagában is finom.
• Elkészítés:
1. A banánokat villával
összetörjük.
2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót
és jó alaposan összekeverjük. Az édesebb szájúak rakhatnak hozzá plusz
édesítőt, de szerintem a banán miatt így is elég édes. :)
3. Sütőt előmelegítjük.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe
evőkanál és a kezünk segítségével szétnyomkodjuk, megformáljuk a kekszeket.
5. Ha nem keverted bele a díszítő
hozzávalókat, akkor nyomkodd rá a tetejére.
6. Előmelegített sütőben 7-8
percig aranybarnára sütjük.
Ebből az adagból 19-20db közepes
méretű keksz jön ki.
Tápanyagtartalom (20db
esetén)
|
|
Szénhidrát
|
4,6g/db
|
Fehérje
|
0,78g/db
|
Epres túrótorta
• Hozzávalók
1. Tésztához:
- 200g zabliszt (vagy zabpehely
darálva)
- 50g kókuszzsír/vaj felolvasztva
- 40g holland kakaó (kb.4 púpos
ek)
- 1 tojás
- 1cs sütőpor
- 1,5dl tej
- 1dl víz
- édesítő ízlés szerint (kb. 2ek)
2. Krémhez:
- 500ml cukormentes habtejszín
- 450g túró
- 1cs habfixáló
- por alapú édesítő ízlés szerint
( én 100g darált xilitet használtam fel)
- 300-500g eper/ 2marék
• Elkészítés:
1. Tészta:
A tészta hozzávalóit mind
összekeverjük, majd egy 24cm átmérőjű sütőpapírral bélelt tortaformában (vagy
egy közepes tepsiben) 180-200fokon 10percig sütjük. Ha fogpiszkálóval
megszúrjuk és még ragad picit a közepe, akkor pár percre visszarakhatjuk sülni.
2. Krém:
A
habtejszínt felverjük, közben hozzá adagolva a habfixálót és az édesítőt.
(ha szeretnél a végén habos díszítést
nyomni a tetejére, akkor egy fél bögre habot vegyél ki belőle).
A túrót egy
villával kicsit széttörjük, majd belekeverjük a felvert habba.
Ha a tésztánk kihűlt, leszedve
róla a sütőpapírt elkezdhetjük megkenni a krémmel.
Mikor a krém felét rákentük,
a megmosott eperből szeleteket vágunk és ráterítjük, hogy a krém között is
legyen gyümölcs.
Ezután megkenjük a maradék krémmel
is, majd pedig tetszés szerint díszítjük a tetejét habbal, eperrel,
csokireszelékkel, csorgatott csokival stb.
Tápanyagtartalom (12
szelet esetén)
|
|
Szénhidrát
|
15,8-17g/szelet (epermennyiségtől függ)
|
Fehérje
|
9,8g/szelet
|
Csokis édesburgonya süti
/csodálatosan krémes :)/
• Hozzávalók:
- 100g kókuszliszt/
kókuszreszelék darálva
- 100g darált dió
- 1/2cs sütőpor
- 1csipet só
- 5ek cukrozatlan kakaópor
- 5ek xilit (más por vagy
folyékony alapú édesítő is jó)
- 2 tojás
- 250ml kávé (nagyon gyenge/
koffeinmentes is jó)
- 125ml kókuszolaj/ 100g
kókuszzsír olvasztva
Tetejére rakható: étcsoki (gőz
fölött olvasztani), darált dió, mirelit vagy friss bogyós gyümölcs
TIPP: én csak a tetejére raktam
kis mirelit bogyós gyümit, de akár sütés előtt a tésztába is bele lehet keverni
párat (kiengedve, lecsorgatva) Nagyon feldobja! ;) Másik tipp: apróra tört diót is lehet szórni a tetejére még sütés
előtt.
• Elkészítés:
1. Az édesburgonyákat meghámozzuk,
felkockázzuk, puhára főzzük (kb 10perc alatt megfő), lecsorgatjuk. Elkészítjük
a kávét.
2. Ezalatt a száraz hozzávalókat
kimérjük, összekeverjük.
3. A főtt burgonyát, a tojást, a
kókuszolajat és a kávét összeturmixoljuk, majd a száraz és nedves hozzávalókat
összekeverjük.
4. Sütőpapírral bélelt 21-22cm
átmérőjű tortaformában, vagy egy kisebb tepsiben 190fokon 45 percig sütjük. (A
tű/fogpiszkáló próba itt nem segít, mivel krémes állagú süti, ezért nem fog
kiszáradni!)
5. Miután kihűlt, tányér/tálca
segítségével fejre állítva leszedjük róla a sütőpapírt, majd díszíthetjük
csokimázzal és darált dióval vagy gyümölcsökkel.
Tápanyagtartalom
(8szelet esetén, csokimáz és gyümölcs nélkül)
|
||
Kókuszreszelékkel
|
Kókuszliszttel
|
|
Szénhidrát
|
12,2g/szelet
|
16,6g/szelet
|
Fehérje
|
3,35g/szelet
|
4,7g/szelet
|
Túrós-gyümis poharas desszert
(4 poharas adag)
• Hozzávalók:
- 250g túró
- 3ek natúr joghurt/tejföl
- 2 banán
- 2csík étcsoki
- 2 marék mirelit/friss (bogyós) gyümölcs
- édesítő ízlés szerint
(elhagyható!)
TIPP: nem
feltétlen szükséges a túrót édesíteni, hiszen a gyümölcsök elég édes ízt adnak.
Ha viszont édesebbre szeretnénk édesítő hozzáadása nélkül, akkor pl. 1 plusz
banánnal is megoldható, amit villával beletörünk a túróba.
•Elkészítés:
1. A
banánokat felkarikázzuk, a 4 pohárkába szétosztjuk, az étcsokit rádaraboljuk a
banánra.
2. A
túrót a natúr joghurttal/ tejföllel (+édesítővel/banánnal) villa segítségével
összetörjük, majd kiadagoljuk a pohárkákba.
3.
Tetejét pedig megrakjuk friss/mirelit (bogyós) gyümölccsel.
Gyümölcsös - habos csoda
• Hozzávalók:
- 250ml
cukormentes habtejszín
- 1
nagy dobozos tejföl 12% (330g)
-
50g/3púpos ek édesítő: por alapú, én xilitet daráltam le
- 1/2cs
habfixáló
- 100g
cukormentes keksz (háztartási van cukormentesben is)
-
gyümölcsök:
- 1 közepes banán (100g)
- 4-5db közepes eper (100g)
- 1marék szeder (100g)
-
tetejére: gyümölcsök vagy reszelt étcsoki, esetleg mindkettő ;)
• Elkészítés:
1. A
gyümölcsöket megtisztítjuk, felkarikázzuk/kockázzuk, a kekszet pedig apróra
törjük.
2. A
habtejszínt felverjük. Mikor már kezd habbá válni, hozzáadjuk a habfixálót.
3. A
felvert habba belekeverjük a tejfölt és az édesítőt, majd hozzáadjuk a
gyümölcsöket, a kekszet és alaposan összekeverjük.
4. Egy
21-22cm átmérőjű tortaformába beletöltve a gyümölcsös habot szépen
elegyengetjük.
5. 4-5
órán át hűtőben pihentetjük, gyümölccsel, étcsokival díszítjük, majd jóízűen
elfogyasztjuk! ;)
TIPP: nem
feltétlen szükséges tortaformába tölteni, lehet belőle poharas desszert is! ;)
Ha viszont nem 8pohárkába osztod, akkor a tápanyagtartalom osztásánál figyelj oda!
Tápanyagtartalom
(8szelet esetén)
|
|
Szénhidrát
|
15,4g/szelet
|
Fehérje
|
3,8g/szelet
|
TIPP: A
szénhidrát-tartalmat tovább csökkentheted, ha banán helyett más, alacsonyabb
ch-tartalmú, pl. bogyós gyümölcsöt, vagy kivit választasz!
Az
alábbiakban ehhez nyújtok egy kis segítséget:
Tápanyagtartalom
friss és mirelit gyümölcsök 100grammja esetén:
|
||
Gyümölcs neve
|
Szénhidrát
|
Fehérje
|
Banán
|
22,8g
|
1g
|
Gránátalma
|
18,7g
|
1,6g
|
Cseresznye
|
16g
|
1g
|
Fekete ribizli
|
15,3g
|
1,4g
|
Fekete áfonya
|
14,4g
|
0,7g
|
Piros ribizli
|
13,8g
|
1,4g
|
Kivi
|
14,6g
|
1,1g
|
Ananász
|
13,1g
|
0,5g
|
Vörös áfonya
|
12,2g
|
0,3g
|
Meggy
|
12,1g
|
1g
|
Málna
|
11,9g
|
1,2g
|
Sárgabarack
|
11,1g
|
1,4g
|
Őszibarack
|
9,5g
|
0,9g
|
Szeder
|
9,6g
|
0,7g
|
Eper
|
7,6g
|
0,6g
|
A
konzerv gyümölcsöket érdemes kerülni, hiszen azok cukros szirupban úsznak még
inkább megszívva magukat cukorral, tehát növelve ezzel a ch-tartalmat!
Fit túrós tekercs
Fit túrós tekercs
• Hozzávalók:
1. tésztához:
- 5 tojás
- 1ek édesítő (én xilitet
daráltam le)
- 3ek natúr kakaópor
2. töltelékhez:
- 500g túró
- 3púpos ek natúr joghurt (100g)
- édesítő ízlés szerint (4ek
darált xilitet használtam)
- 2 marék meggy vagy más bogyós
gyümölcs
• Elkészítés:
1. tészta:
- a tojásokat szétválasztjuk, a
fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját az édesítővel és a kakaóporral habosra
keverjük, majd lassan adagolva hozzákeverjük a fehérje habot.
Sütőpapírral
bélelt nagyobb méretű tepsibe öntjük és elegyengetjük. 10percig 200fokon
megsütjük. Sütést követően megvárjuk míg langyosra hűl.
TIPP: mikor a langyos tésztáról
már lehúzható a sütőpapír, feltekerjük még töltelék nélkül, hogy utána
véletlenül se törjön meg a tésztánk. Én megfordítottam a tésztát, hogy a
szebbik fele (vagyis a teteje) kerüljön kívülre. :)
2. Krém:
- a túrót a natúr joghurttal és
az édesítővel villa segítségével összetörjük.
Tápanyagtartalom
(14 szelet esetén)
| |
Szénhidrát
|
2g/szelet
|
Fehérje
|
5,9g/szelet
|
Almás-mákos
süti
• Hozzávalók:
- 200g darált mák
- 3db maroknyi alma
- 2 tojás
- 2tk/fél csomag sütőpor
- 1tk őrölt fahéj
- 1 citrom leve
- édesítő ízlés szerint
TIPP: mehet a
tetejére vagy a sütibe is akár egy kis darabolt dió, mandula, étcsoki vagy
meggy.
• Elkészítés:
1. Az almákat meghámozzuk, magtalanítjuk, majd lereszeljük.
2. A tojásokat habosra verjük (villával is elég felverni),
majd belekeverjük a többi hozzávalót.
3. Sütőpapírral bélelt közepes tepsiben vagy tortaformában
25-30 percig sütjük.
Túrós-almás felfújt
• Hozzávalók:
- 250g túró
- 2 közepes alma
- 200g apró szemű zabpehely
- 3 tojás
- édesítő ízlés szerint
TIPP: vanília aromával
(kb.10-15ml) vagy 1marék mazsolával felturbózhatjuk.
• Elkészítés:
1. A
túrót villával összetörjük. Az almákat meghámozzuk, magtalanítjuk és nagy lyukú
reszelővel a túróra reszeljük. Hozzáadjuk a zabot és az édesítőt (esetleg
mazsolát, vanília aromát) is, majd jól összekeverjük.
2. A
tojásokat szétválasztjuk, a sárgája mehet a túróhoz, a fehérjét pedig kemény
habbá vejük, majd szintén belekeverjük az almás túróba.
3.
Sütőpapírral bélelt nagyobb méretű tepsiben 30percig sütjük. Bár a teteje kissé
megbarnul, nem kell megijedni tőle. A süti egyáltalán nem lesz száraz, mivel az
alma krémes állagot ad neki! :)
TIPP1: a süti
igazán kellemes ízét akkor érezhetjük, ha kihűlte után még hűtőben is hűtjük
kicsit!
TIPP2: tovább
fokozhatjuk az íz kavalkádot egy kis magas kakaótartalmú csokimáz készítésével!
+ Házi
csokimáz elkészítése:
50g
kókuszzsírt kis lábasban alacsony fokozaton felolvasztunk, hozzáadunk 50g
xilitet, majd ha felolvadt a xilit levesszük a tűzről, belekeverünk 30g
cukrozatlan kakaóport és pár másodperc alatt kész is. Mindezt amúgy bögrében
mikróban is meg lehet oldani! ;)
Gyümis zabsüti
- 150g apró szemű zabpehely
- 450g natúr joghurt
- 2 tojás
- 1/2cs sütőpor
- édesítő ízlés szerint
- gyümölcsök (eper, kivi, banán,
narancs, bogyós gyümölcsök)
TIPP: mivel
én 2féle variációt készítettem, így a masszát ketté választottam: egyik felébe
raktam 2ekl kókuszreszeléket, másikba 1ek natúr kakaóport. Természetesen ha
1félét készítünk akkor ez a mennyiség duplázódik! ;)
• Elkészítés:
1. A
hozzávalókat a gyümölcs kivételével összekeverjük. Attól függően, hogy milyen
ízesítést választunk, hozzáadjuk a kakaóport vagy a kókuszt is, majd
sütőpapírral bélelt közepes/kicsi tepsibe öntjük.
2. A
gyümölcsöket megtisztítjuk, felkarikázzuk és rápakoljuk a tésztára.
Diós-almás süti
• Hozzávalók:
-
200g darált dió
-
150g zabliszt/darált zabpehely
-
3 alma
-
3 tojás
-
100g olvasztott
kókuszzsír/vaj
-
1 kiskanál szódabikarbóna/
fél cs.sütőpor
-
édesítő: én 4púpos ek
darált xilitet használltam (nem lett túl édes) de természetesen növelhető a
mennyiség ;)
-
ízlés szerint ízesíthető
még natúr kakaóporral, fahéjjal, mazsolával, rum/vanília aromával.
• Elkészítés:
1.
A diót és a zabpelyhet
ledaráljuk, az almákat meghámozzuk, magtalanítjuk. Két lehetőség is akad: vagy
nagy lyukú reszelőn lereszeljük az almákat, vagy késsel kb. ujjpercnyi
darabokra aprítjuk.
2.
Minden hozzávalót
összekeverünk, tetszés szerint ízesítjük, majd sütőpapírral bélelt kisebb vagy
közepes méretű tepsiben 180 fokon 15-20percig sütjük. A teteje szépen
megbarnul.
Banánfagyi
● Hozzávalók:
- 2ek mogyoróvaj ( eredeti, cukrozatlan!)
- 1ek édesítő/méz
- 1csík étcsoki (min.70°% kakaótartalmú)
- ízlés szerint további gyümölccsel feldobható
Tipp: ha arányaiban növelni akarod a mennyiséget, akkor 1banánhoz kell 1ek
mogyoróvaj ꓿ 2gombóc)
● Elkészítés:
A banánokat villával összetörjük,
hozzáadjuk a mogyoróvajat és az édesítőt, majd az étcsokit is beledaraboljuk.
Bármilyen – akár mirelit – gyümölccsel még ízesíthetjük, de nálunk a barack
vált be igazán! ;)
!!! Ha viszont egyéb gyümölcsöket is
használunk, akkor jó tudni, hogy azzal növeljük a ch-tartalmat, ami nem
feltétlen rossz, ha edzés előtti töltésként, vagy épp utána visszatöltésként
használjuk!
Elkészítés után 1-2órára
fagyasztóba tesszük. Ha kiadagolva kerül a fagyóba, akkor biztosan elég neki a
fél-1 óra, ellenben ha tovább hagyjuk bent, akkor beton keményre dermed, amin
már csak a mikró segít! Viszont a kiadagolás vagy lapos dobozba, edénybe öntés
elősegíti a gyorsabb fagyasztást!
Joghurtos-szilvás pite
1. Tésztához:
- 200g zabpehely
- 100g xilit/ más édesítő
- 100g vaj/ kókuszzsír
-3db tojás
- ½ cs sütőpor
- 2ek natúr joghurt/tejföl
- kenéshez: kis zsiradék
(kókuszzsír/ vaj) +zabliszt (darált
zabpehely)
2. Krémhez:
- 300-400g szilva
- 3dl natúr joghurt/ tejföl
- 50g xilit
- 2kk fahéj
● Elkészítés:
1. A szilvát megmossuk, félbe
vágjuk, kimagozzuk.
2. A zabpelyhet a tojással,
édesítővel, sütőporral, joghurttal/tejföllel, olvasztott vajjal/kókuszzsírral
összekeverjük, majd egy közepes méretű (31x21cm-es) zsiradékkal megkent zablisztes tepsibe
elegyengetjük.
TIPP: nem érdemes sütőpapírt
használni, mert csúnyán bele tud ragadni!
3. Krém: a 3dl natúr
jughurtba/tejfölbe belekeverjük a xilitet és a fahéjat.
4. A szilvákat szépen sorban
rápakoljuk a tésztára, majd ráöntjük a krémet és elegyengetjük.
5. 180fokon 15-20percig sütjük.
(amíg meg nem barnul a széle).
Habos-almás
süti
●
Hozzávalók:
-
0,5l cukrozatlan habtejszín (lehet 1l is, ha vastagabb habot szeretnénk→ több édesítő kell bele!)
-
1citrom héja és leve
-
7-8 nagy alma
-
3cs vanília puding
- 1kk fahéj
- 3ek xilit a habhoz (ledarálva)
- 100g xilit az almakrémhez (ízlés szerint lehet több is,
nekem nem lett túl édes).
●
Elkészítés:
1.Egy nagyobb, magas falú tepsibe
szépen sorban lerakjuk a kekszeket, ez lesz a „tészta”.
2. Az almákat meghámozzuk,
magtalanítjuk, majd ujjpercnyi kockákra vágjuk és egy fazékban feltesszük főni
annyi vízzel, ami épp ellepi. Hozzáadjuk a 100g édesítőt és a fahéjat.
3. 2dl vízben a 3cs pudingport
csomómentesen kikeverjük.
4. Mikor felforrt a víz az alma
alatt, onnantól számítva kb. még 10 percig főzzük, majd hozzákeverjük a
pudingot és további 5 percig kevergetés mellett sűrűsödésig összefőzzük.
5. A krémet merőkanállal óvatosan
a kekszalapra adagoljuk, elegyengetjük, majd félre tesszük hűlni.
6. A habtejszínt habverővel
felverjük, a művelet vége felé hozzáadjuk a porított édesítőt, belereszeljük a
citrom héját, majd belecsorgatjuk a levét is és összekavarjuk. A tejszínt
csakis a teljesen kihűlt krémre szabad ráönteni! A habot elegyengetjük,
tetejére is lehet reszelni citromhéjat és esetleg egy villa segítségével „S”-betűket
rajzolva szolid kis díszítést adhatunk neki.
Sütőtökös túrótorta (tészta
nélkül)
● Hozzávalók a túrókrémhez:
- 500g
tehéntúró
- 2
tojás
- 120g
xilit (ízlés szerint lehet több)
- 1 ek
kukoricakeményítő
A sütőtök krémhez:
-
500g főtt sütőtök
pürésítve
-
2 tojás
-
70g xilit (lehet több)
-
1 tk reszelt citromhéj
-
1 ek kukoricakeményítő
→ Kis vaj és zabliszt (darált zabpehely) a forma kikenéséhez.
Elkészítés:
1.
A sütőtököt megpucoljuk,
kimagozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd puhára főzzük. A főtt sütőtökről
leöntjük a vizet, botmixerrel/robotgéppel pépesítjük. Hűlni hagyjuk.
TIPP: ha nem akarunk szenvedni a
pucolással, elég, ha magozás után 3-4 nagyobb szeletre vágjuk, majd ha megfőtt,
kanállal kikaparjuk a belsejét!
2.
A túrót egy tálba tesszük,
villával jól összetörjük, majd a túrókrém többi hozzávalójával összedolgozzuk.
3.
Miután a sütőtök langyosra
hűlt a tojásokat, a keményítőt, az édesítőt és a citromhéjat
hozzákeverjük.
4.
A sütőtökös és a túrós
krémet összekeverjük.
5.
Egy 22 cm átmérőjű
tortaformát kikenünk vajjal, megszórjuk zabliszttel, majd a kész masszát
beleöntjük. 170 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.
TIPP: natúr joghurtból+édesítőből
(ha kell kis vizes hígítással) kellemes kis öntetet készíthetünk hozzá, amivel
tálaláskor meglocsolhatjuk.
Díszíthetjük olvasztott
étcsokival, dióval, mandulával, mentalevéllel.
Túrófelfújt/
túrós szuflé
● Hozzávalók (4db-hoz):
- 250g
tehéntúró
- 100g
xilit/eritrit
- 3db
tojás
-2ek
zabliszt (darált zabpehely)
- kis
vaj/kókuszzsír a kenéshez
- ízlés
szerint gyümölcs vagy lekvár
● Elkészítés:
1. A
túrót villával egy tálban összetörjük. A xilitet ledaráljuk.
2. A
tojásokat ketté választjuk. A sárgáját a xilittel összekeverjük.
3. Az
édesített sárgáját a zabliszttel együtt jól összedolgozzuk a túróval.
4. A
tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzá keverjük a túróhoz.
5. A
szuflé formákat zsiradékkal kikenjük, kis zablisztet szórunk bele, majd beletöltjük a túrókrémet.
TIPP:
szuflé forma híján cappuccino csészékbe adagoltam ki, de mehet
bármilyen hőálló
bögrébe is, vagy kis méretű jénai tálba.
6. 180
fokon 20 percig sütjük, míg meg nem barnul a teteje. Fogpiszkálós tűzpróbával
ellenőrizhetjük, hogy ragad-e még a szuflénk.
7. Gyümölcsökkel
megszórva vagy lekvárral megkenve hűlés után fogyasztható.
TIPP:
én kiborítottam a szuflékat a csészékből, ami nem szükséges, de ha valaki mégis
hasonlóra vetemedik, akkor előtte érdemes késsel körbe lazítani a csésze szélén
azt, ami esetleg odaragadt!
Poharas túródesszert
- Hozzávalók:
-
2dl víz
-
5ek chiamag
-
450-500g túró
-
2ek natúr
joghurt/tejföl
-
bogyós gyümölcs
(lehet más is)
-
Xilit/eritrit/stevia
ízlés szerint
- Elkészítés:
1. A chiamagot
beáztatjuk a 2dl vízbe, ízlés szerinti mennyiségű édesítőt keverünk hozzá.
Kb.20perc alatt megdagad. Közben érdemes többször megkeverni.
2. A túrót a
natúr joghurttal és kis édesítővel egy villa segítségével krémesre keverjük.
TIPP: ha
szeretnéd kicsit pikánsabbá tenni, akkor egy egész citrom levét és húsát
belefacsarhatod a túróba.
3. Ezután már
csak a rétegezés következik: 4 pohárba szétosztjuk a chiapudingot, mehet rá egy
kis gyümölcs, majd túró és végül ismét gyümölcs.
Banánhajó
●
Hozzávalók (4darabhoz):
- 200g túró
- 3ek natúr joghurt/tejföl
- édesítő ízlés szerint
- 1 csík étcsoki
- 1kk vaj/kókuszzsír
- 3-4 szem dió
TIPP: étcsokin és dión kívül vagy
helyett használhatsz ízesítésként akár mandulát, kókuszt, citromot.
●
Elkészítés:
1. A banánok belsejét késsel kivájjuk.
Annak érdekében, hogy ne boruljanak fel a kis csónakok az aljáról vágjunk le
egy csíkot a banánból, hogy egyenes legyen. Valahogy így:
2. A túrót, a joghurtot, a
banánok kikapart belsejét és ízlés szerinti édesítőt villával összetörünk.
3. Ha kókusszal vagy citrommal
szeretnénk ízesíteni, akkor azokat is belekeverjük.
4. A túrókrémet beleadagoljuk a
banáncsónakokba.
5. Az étcsokit 1 kk vajjal/kókuszzsírral
gőz fölött megolvasztjuk, rácsepegtetjük a banánokra, végül megszórjuk dióval.
Almás morzsasüti
●
Hozzávalók:
- 4 nagy maroknyi alma
- 300g zabpehely (aprószemű)
- 100g vaj (szobahőmérsékletű)
- édesítő ízlés szerint
- 1 marék mazsola
- 2kk fahéj
TIPP: aprított dióval mennyei tud
lenni, mikor belesül! ;)
●
Elkészítés:
1. Az
almákat meghámozzuk, magtalanítjuk, majd ujjpercnyi kockákra vágjuk.
2.
Miután a zabpelyhet az édesítővel összekeverjük, a vajat kézzel belegyúrjuk.
3. Egy
átlagos méretű tepsibe az almát beleszórjuk, meghintjük fahéjjal, mazsolával,
dióval.
4.
Végül a zabpelyhes masszát rámorzsoljuk az almára.
5.
180-200 fokon 20-25 percig sütjük. (míg a zabpehely picit megbarnul)
Csokis muffin citromhabbal
- 3 db alma
- 200g zabpehely (aprószemű)
- 4 tojás
- 50g kókuszzsír/vaj (olvasztva)
- ½ cs. sütőpor/szódabikarbóna
- 4 ek holland kakaó (más féle cukrozatlan is jó)
- 50g étcsoki (min.70% kakaótartalommal)
- 500-600ml habtejszín (cukrozatlan)
- 1 citrom húsa és leve
- 1/2 cs. habfixáló
- édesítő a muffinhoz és a habhoz ízlés szerint
TIPP: 3-4 marék aprított dióval könnyedebbé
válik a muffin tészta és még finomabb ízkavalkádot kapunk! Feldobható még kis
őrölt fahéjjal, mazsolával, esetleg rumaromával.
● Elkészítés:
1. Az almákat meghámozzuk,
magtalanítjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
2. A reszelt almához hozzáadjuk a
zabpelyhet, a tojásokat, a kakaót, a darabolt étcsokit, édesítőt, sütőport és
az olvasztott kókuszzsírt. (ha dióval és egyebekkel szeretnénk még ízesíteni,
akkor azokat is belekeverjük).
3. A masszát egy evőkanál
segítségével szilikonos vagy fém (kivajazott) muffin formákba töltjük, de csak
kb. ¾-ig, hiszen még jön rá a hab! (ebből az adagból nekem 19 muffin jött ki,
persze nem baj ha pár darabbal több vagy kevesebb lesz ;) ). 180-200fokos
sütőben 20 percig sütjük.
4. A habtejszínt egy nagyobb
tálba öntve botmixerrel felverjük. Belefacsarjuk a citrom levét, tetszőleges mennyiségű
édesítőt és a habfixet is hozzáadjuk, majd még 1-2percig mixerrel keverjük.
5. Miután a muffinok megsültek és
kihűltek, a habot habnyomó segítségével körkörösen rányokkodjuk.
TIPP: ha nincs habnyomónk, egy
erősebb zacskó is megteszi, amelynek kicsit kivágjuk a sarkát, de csak annyira,
hogy ne jöjjön belőle egyszerre túl sok hab.
6. Végül reszelt étcsokival
megszórhatjuk, vagy akár bogyós gyümölccsel is díszíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése