Általános
tapasztalatok alapján megállapítható, hogy mi "mindenevők" vagy
"húsfogyasztók" kevesebb figyelmet és energiát szentelünk a húsmentes
napok beiktatására, pedig fontos lenne!
Egyes
kutatások kimutatták, hogy a sok húsfogyasztás növeli a vastagbélrák
kockázatát, valamint azt is, hogy a nem húsfogyasztók körében kisebb számban
fordulnak elő magas koleszterinnel vagy 2-es típusú cukorbetegséggel szenvedő
emberek. Viszont azt is tudni kell, hogy általában a vegetáriánus vagy vegán
életmódot folytató emberek az egészséges, tudatos életmód kialakítására is
jobban ügyelnek.
Ezért
tehát nem jelenthetjük ki, hogy a húsfogyasztók vagy a nem húsfogyasztók
életmódja a leginkább megfelelő és követendő. Valahogy azonban meg kell találni
az arany középutat.
Miért
fontosak a húsmentes napok?
A húsok
a gyomor számára a legnehezebben emészthető anyagok a glutén mellett. Ez
nyákképződést, túlzott gyomorsav termelődést és a gyomorban keletkező savas
gázok termelődését okozhatja, vagyis refluxot. Mindenképpen érdemes tehát kicsit több
energiát fordítani a teljesen húsmentes napok beiktatására gyomrunk "tehermentesítése"
érdekében!
Mit is
értünk 'hús' fogalma alatt?
A hús a
meleg vérű gerinces állatok izomzata, azaz olyan szövetek, sejtek és rostok,
amelyek a mozgást és erőkifejtést biztosítják. Tehát olyan gerincesek, mint pl.
a marha, a sertés, a baromfi stb.
A
fentiekből következik, hogy mivel a halfélék és a puhatestűek (csigák,
kagylók, rákok) nem melegvérűek sőt, ez utóbbiak nem is gerincesek, ezért nem
rendelkeznek olyan izomzattal (mondhatnánk 'hússal') ami az emberi szervezet
számára nehezen emészthető lenne.
A tojás
hasonlóan kérdéses szokott lenni ez ügyben, viszont mivel a tojás sem izomzat
és nem is kifejezetten gerinces állat :D ezért ez sem minősül húsnak!
Tippek
húsmentes ételekhez:
• Reggelire:
- zabpehely natúr joghurttal,
gyümölcsökkel
- omlett/tojásrántotta
- sokmagvas kenyér
padlizsánkrémmel,
zöldségekkel
• Vacsira:
- körözött
- túró joghurttal és gyümölccsel
- saláta tojással, sajttal
• Ebédre:
- rántott zöldségek
- rakott zöldségek (darált hús
nélkül!)
- grillezett vagy sült zöldségek
(tipp: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/04/fit-koretek-es-elkeszitesuk.html
)
- töltött zöldségek
- zöldségköretek (sütőben sült
zöldségek) (tipp: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/04/fit-koretek-es-elkeszitesuk.html
)
- zöldség-fasírtok (tipp1: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/04/medvehagymas-puffancs.html
tipp2: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/04/brokkoli-fasirt-sparga-fasirt.html
)
- gomba/cukkini pörkölt
- zöldséges-tejszínes tészta
- tojásos zöldsaláta joghurttal
(tipp: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/04/spargasalata-zold-spargabol.html
)
- sült halszelet grillezett
zöldségekkel
- tengeri herkentyűk
- túrógombóc (tipp: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/04/zabkorpas-turogomboc.html
)
-zabpalacsinta (tipp: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/04/zabpalacsinta.html
)
Végül
csak annyit tudok javasolni, hogy fordítsunk kellő figyelmet 1-1 húsmentes nap
beiktatására, a legjobb, ha minden héten van 1fix napunk, amikor kizárólag hús
nélküli ételeket fogyasztunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése