2017. április 10., hétfő

Zabkorpás túrógombóc



Hozzávalók:

- 500g túró
- 100g zabkorpa (darált zabpehely is megfelel)
- 2 tojás
- édesítő ízlés szerint
- 1 csipet só

Prézlihez:
- 100g zabkorpa, pici (1-2ek) zsiradék (olívaolaj/kókuszzsír/vaj) a pirításhoz, víz

TIPP: ha darált dióba vagy mandulába forgatod, tovább csökkentheted a szénhidrát tartalmát! ;)

Tálaláshoz:
- 1doboz natúr joghurt/tejföl, édesítő, vanília aroma


Elkészítés:

1. A hozzávalókat jó alaposan összekeverjük, majd hűtőben állni hagyjuk fél órát, hogy a zab megszívja magát.

2. Eközben elkészítjük a prézlit. 100g zabkorpát/ darált zabot a zsiradékon elkezdünk pirítani. Mikor már aranybarna színe lesz elkezdjük adagolni hozzá a vizet gondosan figyelve rá, hogy ne áztassuk el a zabot tocsogósra, de mégis megszívja magát. Ettől lesz puha. Lehet nagyon sisteregni és füstölni is fog, de ne aggódj, ez normális! :D Picit trutyisnak tűnhet, de egy lapos fakanál segítségével szétnyomkodva, kevergetve szépen elpárolog belőle a víz és kész is van.

3. Enyhén lobogó vízbe a túrós alapunkból csinos gombócokat formázunk és belehelyezzük őket.

4. A gombócok akkor készültek el, ha feljönnek a víz tetejére. Csöpögtetés után megforgatjuk a zabos/diós/mandulás prézlibe. 

5. Tálaláskor meglocsoljuk az ízesített joghurttal/tejföllel. 




Tápanyagtartalom:
Gombóc (23-25db)
Prézli (100g)
Öntet (200ml)


Zabos
Diós
Mandulás
Joghurtos
Tejfölös
Szénhidrát
»
3,6-3,3g/db
64g
13,7g
21,6g
9,4g
6,8g
Fehérje
»
4,1-3,8g/db
14,4g
15,2g
21,2g
6g
6g

A táblázatból jól kitűnik pl. az, hogy mennyivel érdemesebb prézlinek a diót vagy a mandulát választani! ;)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése