• Hozzávalók:
- 500g túró
- 100g zabkorpa (darált zabpehely is megfelel)
- 2 tojás
- édesítő ízlés szerint
- 1 csipet só
• Prézlihez:
- 100g zabkorpa, pici (1-2ek) zsiradék
(olívaolaj/kókuszzsír/vaj) a pirításhoz, víz
TIPP: ha
darált dióba vagy mandulába forgatod, tovább csökkentheted a szénhidrát tartalmát!
;)
• Tálaláshoz:
- 1doboz natúr joghurt/tejföl, édesítő, vanília aroma
• Elkészítés:
1. A hozzávalókat jó alaposan
összekeverjük, majd hűtőben állni hagyjuk fél órát, hogy a zab megszívja magát.
2. Eközben elkészítjük a prézlit.
100g zabkorpát/ darált zabot a zsiradékon elkezdünk pirítani. Mikor már
aranybarna színe lesz elkezdjük adagolni hozzá a vizet gondosan figyelve rá,
hogy ne áztassuk el a zabot tocsogósra, de mégis megszívja magát. Ettől lesz
puha. Lehet nagyon sisteregni és füstölni is fog, de ne aggódj, ez normális! :D
Picit trutyisnak tűnhet, de egy lapos fakanál segítségével szétnyomkodva,
kevergetve szépen elpárolog belőle a víz és kész is van.
3. Enyhén lobogó vízbe a túrós
alapunkból csinos gombócokat formázunk és belehelyezzük őket.
4. A gombócok akkor készültek el,
ha feljönnek a víz tetejére. Csöpögtetés után megforgatjuk a zabos/diós/mandulás
prézlibe.
5. Tálaláskor meglocsoljuk az
ízesített joghurttal/tejföllel.
Tápanyagtartalom:
Gombóc (23-25db)
|
Prézli (100g)
|
Öntet (200ml)
|
||||
|
|
Zabos
|
Diós
|
Mandulás
|
Joghurtos
|
Tejfölös
|
Szénhidrát
»
|
3,6-3,3g/db
|
64g
|
13,7g
|
21,6g
|
9,4g
|
6,8g
|
Fehérje
»
|
4,1-3,8g/db
|
14,4g
|
15,2g
|
21,2g
|
6g
|
6g
|
A táblázatból jól kitűnik pl. az,
hogy mennyivel érdemesebb prézlinek a diót vagy a mandulát választani! ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése