2017. március 31., péntek

Karfiol/cukkini alapú fit pizza



Hozzávalók:

1. Karfiol alapú pizzatészta:
- 1 közepes karfiol
- 2 tojás
- 300g reszelt sajt (lehetőleg kevésbé zsíros) 200g a tésztába+100g feltétnek
- 5ek zabpehely
- 1-2kk só
- feltéthez (igazából amihez kedved van): paradicsomszósz, oregánó,  sonka, szalámi, gomba, kukorica, ananász, paprika, paradicsom, hagyma, sajt.

2. Cukkini alapú pizzatészta:
- 4-5 kisebb vagy 3 nagyobb cukkini
- 2 tojás
- 300g reszelt sajt (lehetőleg kevésbé zsíros)
- 5ek zabpehely
- 1-2kk só 


Elkészítés:

1. Karfiol alapú pizza:

A karfiolt rózsákra szedjük és sós vízben picit megfőzzük, majd hagyjuk lecsöpögni, kihűlni.  Egy tiszta konyharuhába, vagy pelenka anyagba beletesszük a karfiolt és kicsavarjuk belőle a vizet.

TIPP:  én nem szórakoztam konyharuhával, csak villával összetörtem és a markomba kis adagokat véve jól kinyomkodtam. Igazából nem tudom melyik az egyszerűbb megoldás! :)

Kinyomkodás után mehet bele a többi tészta-hozzávaló, majd sütőpapírral bélelt, vagy zsiradékkal kikent tepsiben ujjnyi vastagságúra szétnyomkodjuk és 180fokon 15-20percig (amíg aranyló nem lesz vagy megpirul a széle) kisütjük.

TIPP: nem minden sütőpapír egyforma, van amelyik kifejezetten meg tud viccelni és jól beleragad a tésztába szeleteléskor, ezért talán érdemesebb zsíradékkal készíteni, vagy a sütés után pofára fordítani egy tálcára a tésztát és lehúzni róla a sütőpapírt, majd vissza a tepsibe. Legutóbb mindkét oldalán szilikonos sütőpapírt használtam, azzal nem volt gond! ;)

Ha a tészta elkészült, mehet rá a feltét, mi szem-szájnak ingere és újabb 10-15percig sütjük. 




2. Cukkini alapú pizza:

A cukkiniket megpucoljuk, nagy lyukú reszelővel (almareszelővel) lereszeljük, megsózzuk és 4-5 percre max. teljesítményen megmikrózzuk. Ezután ugyanaz az eljárás következik, mint a karfiolosnál: jól ki kell nyomkodni, majd mehet bele a többi tészta-hozzávaló és a többi.

Vigyázat! A mikrózás után nagyon meleg lesz a reszelt cukkini, ezért óvatosan menj neki, vagy terítsd ki egy tálcára, hogy gyorsabban hűljön. Nem is baj, ha vársz vele picit, mert a cukkini levecsesebb a karfiolnál, így még kap kis időt megszottyanni és kiengedni a levét!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése