2017. március 28., kedd

A súlyvesztés alapja - a szénhidrát csökkentés



Szervezetünknek 3 féle tápanyag adja az energiát, mégpedig a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék. Ezek közül testünk a szénhidrátokat és a zsírokat nagyon szépen el tudja raktározni, viszont a fehérjéket már kevésbé. Viszont pont a fehérjék azok, amelyekre a leginkább szükségünk lenne pl. az anyagcsere folyamatokhoz, a sejtek, az izomzat, a hormonrendszer- és az immunrendszer megfelelő működése végett! Ezért nagyon fontos, hogy ha fogyókúrázol is, a fehérjebevitelre fokozott figyelmet fordíts! (Kedvező fehérje-forrásokról bővebben itt.)

Évtizedeken keresztül a zsírt okolták a súlygyarapodásért, az elhízásért felelős tápanyagnak. Azonban a legújabb kutatások kimutatták, hogy bizony a szénhidrátok bevitelének mennyiségében és minőségében kell keresni a probléma forrását. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy bátran tömhetjük magunkba a zsírban tocsogó ételeket, de önmagában a jó zsírokkal nincs gond, hiszen pl. az idegrendszeri, a szív, a szem, a csontok és a magzati fejlődésben is fontos szerepet játszanak! (A jó zsírokról bővebben itt.)

Miért éppen a szénhidrát (ch)-csökkentés a fontos?

Amint már említettem, a szénhidrátok nagy része (cukrok, keményítők és rostok) gyorsan fel tudnak szívódni a szervezetben és ezáltal jól képesek elraktározódni is. Az egyszerű szénhidrátok, mint pl. a cukrok, cukros üdítőitalok, péksütemények, lisztes és cukros készítmények

sajnos bármennyire is vonzóak számunkra, azon kívül, hogy gyorsan megdobják a vércukorszintet - amely aztán gyorsan le is esik, ezért leszünk fogyasztásuk után kis idővel megint nagyon éhesek -, a szervezet számára azonban nem tartalmaznak semmilyen hasznos tápanyagot.



Vannak azonban "jó szénhidrátok" is, az összetettek, amelyek fogyasztásának mennyiségére szintén nem árt odafigyelni, viszont tartalmaznak hasznos tápanyagokat is, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Mivel rosttartalmuk magasabb, ezért lassabban szívódnak fel, így biztosítva hosszabb ideig tartó energiát szervezetünknek. Ilyen jó szénhidrát-források pl. a zabpehely, rizs, bulgur, hajdina, rozs, teljes kiőrlésű és magvakkal dúsított kenyérfélék, puffasztott rizs és búza, abonett, zöldségek, saláták. 



FONTOS! Ha fogyni szeretnénk, akkor is szükségünk van a szénhidrátokra, de nem mindegy, hogy melyik csoportból visszük be azokat és az sem, hogy mikor-mennyit! A szénhidrátok drasztikus csökkentésével ugyanis egyrészt romlik a közérzet, nagyfokú fáradtság, levertség, türelmetlenség, kedélyingadozás léphet fel, másrészt túlzottan lecsökken a szervezet energiaszintje és nem hogy az edzéshez, de a napi teendőkhöz sem lesz elég energiánk. 

Nem győzik eléggé hangsúlyozni manapság a reggeli fontosságát, amit én magam is csak megerősíteni tudok! Sokáig küzdöttem  én is azzal, hogy nem tudtam reggelizni, de aztán szép lassan, tudatosan rászoktattam magam, ma pedig már nem is indulok el otthonról reggelizés nélkül. Nekem a jól bevált reggeli finomság a zabpehely (kb.50g) vízzel ellepve, mikróban felmelegítve, fahéjjal, keserű kakaóval, édesítővel, mazsolával vagy éppen bármilyen gyümölccsel ízesítve. (Bővebben a napi étkezésekről itt: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/04/napi-etkezesek-menu-tippek.html )

Súlycsökkentés szempontjából a lényeg, hogy a délutáni, esti órákban kerüljük a szénhidrátok bevitelét. De miért is? Azért, mert estére a szervezet megnyugszik, jön a pihi, s mivel nem történik igazán energiafelhasználás, ezért nem kerülnek felhasználásra a szénhidrátok sem, helyette jól elraktározódnak, amit ugye mi nem szeretnénk! Ezért este igyekezzünk inkább sok friss vagy párolt zöldséggel, tojással, túróval helyettesíteni a szénhidrátokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése