2017. március 30., csütörtök

Szénhidrátcsökkentő praktikák a konyhában

●Sütésnél-főzésnél:


Manapság már a legtöbb élelmiszer boltban találhatunk olyan polcokat, amiken az egészséges életmódot követő vásárlókat célozzák meg előszeretettel. E termékek között akadnak olyan lisztféleségek, keverékek, amelyek sajnos sokszor csillagászati összegeknek bizonyulnak, főleg, ha az embernek egy egész családra kell főznie.

Saját tapasztalatom szerint pl. a zablisztet és a kókuszlisztet is sokkal olcsóbban el tudom készíteni otthon, ha nagy kiszerelésben megveszem a zabpelyhet és a kókuszreszeléket, majd pedig otthon szépen ledarálom!

A kókusz pl. szinte semleges íze miatt sok ételbe, süteménybe használható liszthelyettesítőként akár fele-fele arányban liszt és kókusz, vagy harmadolva is oszthatjuk. Míg a búzaliszt esetében 100g-ban 76,3g Ch található, addig a kókuszreszelék 100g-jában csak 23,6g a Ch-tartalom! Úgy gondolom elég nagy mérték ez ahhoz, hogy kicsit vegyük a fáradtságot és a darálót a Ch-csökkentés érdekében! :)

Másik lehetőség még a magvak bevetése, mint pl. szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag és sütik esetében pl. a dió. Az alábbi táblázatban láthatod, hogy az egyes magok 100g-jában mennyi ch található:
Szezámmag
23,4g
Napraforgómag
24g
Tökmag
14,7g
Lenmag
28,8g
Dió
13,7g



Ezeket szintén a liszt adag csökkentése mellett darált formában, de akár egészben is használhatod esetleg sós sütemények, házi zsemle, kenyér stb. készítéséhez. Amint a számokból is láthatod, nem mindegy, mennyi szénhidráttal nehezíti meg az ember a testét és az emésztését, másrészt a magvak kedvező rost és olaj források! 
  
Sok sütemény vagy egyéb desszert elkészítéséhez szükséges tejet használni. Legtöbben azonban nem is gondolják, hogy bizony a tejtermékek is tartalmaznak nem elhanyagolható szénhidrátmennyiséget!
A tehéntej helyettesítésére a különféle növényi eredetű vagy magtejek egyrészt a túlzott feldolgozás miatt egyáltalán nem egészségesek, másrészt nagyon drágák is.
Ezért inkább a tehéntej mennyiségének a felét helyettesítsük vízzel!


Köretek:

Alapvetően a leginkább célra vezető megoldás az lenne, ha a tészta és krumpli helyett főként zöldségféléket készítenénk köretként, akár frissen, salátaként, vagy pároltan, esetleg sütőben sütve.
Tészta helyett jó alternatíva lehet a bulgur, a csicseriborsó, a kuszkusz, a hajdina vagy a barna rizs.
Ha mégis tésztára vágyunk, érdemes szénhidrátcsökkentett fajtát választani.

Krumpli helyett az édesburgonya valamivel jobb választás, vagy ami igazán segít csökkenteni a ch-mennyiséget, az pl. a sárgarépa, a cukkini, a padlizsán, a zeller, a karaláb vagy a karfiol pici fűszeres olajjal megkenve, sütőben sütve.

Édesítés:

Eléggé megoszlanak a vélemények a mesterséges és a természetes édesítők terén, jómagam viszont mégis a természetes alternatívákat tartom a szervezet számára inkább kedvezőnek.


Természetes édesítők közül is vannak azonban olyanok, amiket diéta szempontjából nem túl tanácsosak használni. Ilyenek pl. a méz, a barnacukor, a nádcukor, a gyümölcscukor (fruktóz), szőlőcukor, krumplicukor, kúkuszvirágcukor, juharszirup, agavé, rizs, árpa maláta, tápióka, kukorica maláta, szilva, datolya, tönkölybúza, zab, füge szirupok.

A xilit (nyírfacukor), az eritrit és a stevia manapság a legkedveltebb természetes édesítők.
Drogéria helyett ajánlott bioboltban beszerezni nagyobb kiszerelésben, mert sokat spórolhatunk rajta.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése