Manapság már a legtöbb élelmiszer boltban találhatunk
olyan polcokat, amiken az egészséges életmódot követő vásárlókat célozzák meg
előszeretettel. E termékek között akadnak olyan lisztféleségek, keverékek,
amelyek sajnos sokszor csillagászati összegeknek bizonyulnak, főleg, ha az
embernek egy egész családra kell főznie.
Saját tapasztalatom szerint pl. a zablisztet és a
kókuszlisztet is sokkal olcsóbban el tudom készíteni otthon, ha nagy
kiszerelésben megveszem a zabpelyhet és a kókuszreszeléket, majd pedig otthon
szépen ledarálom!
A kókusz pl. szinte semleges íze miatt sok ételbe,
süteménybe használható liszthelyettesítőként akár fele-fele arányban liszt és
kókusz, vagy harmadolva is oszthatjuk. Míg a búzaliszt esetében 100g-ban 76,3g
Ch található, addig a kókuszreszelék 100g-jában csak 23,6g a Ch-tartalom! Úgy
gondolom elég nagy mérték ez ahhoz, hogy kicsit vegyük a fáradtságot és a
darálót a Ch-csökkentés érdekében! :)
Másik lehetőség még a magvak bevetése, mint pl.
szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag és sütik esetében pl. a dió. Az alábbi
táblázatban láthatod, hogy az egyes magok 100g-jában mennyi ch található:
Szezámmag
|
23,4g
|
Napraforgómag
|
24g
|
Tökmag
|
14,7g
|
Lenmag
|
28,8g
|
Dió
|
13,7g
|
Ezeket szintén a liszt adag csökkentése mellett darált
formában, de akár egészben is használhatod esetleg sós sütemények, házi zsemle,
kenyér stb. készítéséhez. Amint a számokból is láthatod, nem mindegy, mennyi
szénhidráttal nehezíti meg az ember a testét és az emésztését, másrészt a
magvak kedvező rost és olaj források!
Sok sütemény vagy egyéb desszert elkészítéséhez
szükséges tejet használni. Legtöbben azonban nem is gondolják, hogy bizony a
tejtermékek is tartalmaznak nem elhanyagolható szénhidrátmennyiséget!
A tehéntej helyettesítésére a különféle növényi eredetű vagy magtejek egyrészt a túlzott feldolgozás
miatt egyáltalán nem egészségesek, másrészt nagyon drágák is.
Ezért inkább a tehéntej mennyiségének a felét
helyettesítsük vízzel!
●Köretek:
Alapvetően a leginkább célra vezető megoldás az lenne,
ha a tészta és krumpli helyett főként zöldségféléket készítenénk köretként,
akár frissen, salátaként, vagy pároltan, esetleg sütőben sütve.
Tészta helyett jó alternatíva lehet a bulgur, a csicseriborsó, a kuszkusz, a hajdina vagy
a barna rizs.
Ha mégis tésztára vágyunk, érdemes
szénhidrátcsökkentett fajtát választani.
Krumpli helyett az édesburgonya valamivel jobb választás, vagy ami igazán segít
csökkenteni a ch-mennyiséget, az pl. a sárgarépa, a cukkini, a padlizsán, a
zeller, a karaláb vagy a karfiol pici fűszeres olajjal megkenve, sütőben sütve.
●Édesítés:
Eléggé megoszlanak a vélemények a mesterséges és a
természetes édesítők terén, jómagam viszont mégis a természetes alternatívákat
tartom a szervezet számára inkább kedvezőnek.
Természetes édesítők közül is vannak azonban olyanok,
amiket diéta szempontjából nem túl tanácsosak használni. Ilyenek pl. a méz, a
barnacukor, a nádcukor, a gyümölcscukor (fruktóz), szőlőcukor, krumplicukor,
kúkuszvirágcukor, juharszirup, agavé, rizs, árpa maláta, tápióka, kukorica maláta,
szilva, datolya, tönkölybúza, zab, füge szirupok.
A xilit (nyírfacukor), az eritrit és a stevia manapság
a legkedveltebb természetes édesítők.
Drogéria helyett ajánlott bioboltban beszerezni
nagyobb kiszerelésben, mert sokat spórolhatunk rajta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése