Miért
olyan fontos a fehérjebevitel?
A fehérjék fontos szerepe azért
kerül annyiszor kihangsúlyozásra, mert MINDEN olyan folyamatban részt vesznek,
amelyek a sejtjeinkben játszódnak le, ezzel segítve elő a sejtek életben
maradását sőt, fejlődését. A fehérjék aminosavak, amelyek kialakításában 20 féle aminosav
játszik fehérjealkotó szerepet. A könnyebb érthetőség miatt nézzük meg kicsit a
biológiai hátteret, felosztást:
Tápanyagok
csoportosítása:
1. fehérjék
(proteinek)
2. szénhidrátok
(szacharidok)
3. zsírok
(lipidek)
4. víz
5. ásványi
sók
• Fehérjék:
a) Építő elemei: aminosavak
- esszenciális (20)
- nem esszenciális
- peptid kötéssel kapcsolódók
b) Csoportosítás:
- kémiai összetétel: egyszerű (csak aminosavat tartalmaz) vagy összetett (más, nem fehérje természetű anyagot is tartalmaz)
- biológiai érték: teljes értékű (mind a 20 aminosavat tartalmazza) vagy nem teljes értékű.
c) Szerepe: sejtépítő és energiaszolgáltató.
A fehérjebevitel a sejtépítő
szerepén túl azért is nagyon fontos tényezője az egészséges életmódnak, mert
szervezetünk a 20féle esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavból
9-et nem tud előállítani. Tehát nem csak a sportolóknak érdemes nagyobb
figyelmet fordítani a megfelelő fehérje-bevitelre, hanem aktivitástól
függetlenül mindenkinek!
Ezeket tehát csak táplálkozás
útján tudjuk pótolni .
Hogyan
pótolhatjuk a hiányzó fehérjét?
1. Állati eredetű fehérjékkel:
A növényi fehérjékkel szemben
ezek teljes értékűek, tehát, mind a 20 szükséges aminosavat tartalmazzák!
·
- tojásfehérje
·
- tejfehérje (ami tejsavófehérje és kazein
összetétele).
Állati eredetű fehérjék
megtalálhatóak az összes húsfélében, tejben és tejtermékekben, valamint a
tojásban.
Húsok, tejtermékek fehérje
tartalma 100 grammra számítva:
Marha
|
21g
|
Csirke
|
21g
|
Hal
|
18-20g
|
Kacsa,
liba, pulyka
|
18-20g
|
Borjú
|
19g
|
Bárány
|
17g
|
Tojás
(tyúk)
|
13g
|
Tehéntúró
|
16g
|
Tehéntej
|
3g
|
Joghurt
(natúr)
|
3g
|
2. Növényi eredetű fehérjékkel:
·
- búzafehérje (glutén)
·
- szójafehérje
·
- borsófehérje.
Ezek megtalálhatóak
gabonafélékben, diófélékben, magvakban, hüvelyesekben. Nézzünk ezek közül néhányat! (100grammra számítva)
Zabpehely
|
15g
|
Búzacsíra
|
25g
|
Mogyoró
|
23g
|
Mandula
|
21g
|
Pisztácia
|
20g
|
Tökmag
|
29g
|
Napraforgó
|
19g
|
Szezámmag
|
17g
|
Lenmag
|
18g
|
Mák
|
20g
|
Dió
|
15g
|
Bab
(főtt)
|
9g
|
Lencse
(főtt)
|
9g
|
Zöldborsó(főtt)
|
6g
|
3. Fehérjeporok, fehérjeszeletek:
a)
Fehérjeporok:
Az étrendkiegészítőkről
általánosságban nagyon eltérő vélekedések fogalmazódnak meg. Én sem kívánok
állást foglalni, csupán némi tájékoztatást adni róluk.
Alapvetően a fehérjeporok között
is megkülönböztetünk állati, növényi
eredetűeket és kevert fehérjéket is, valamint ezeken belül vannak gyors és
lassú felszívódásúak sőt, a laktóz- és gluténérzékenyek is találhatnak már
maguknak kedvező fajtát.
Szíve joga mindenkinek eldönteni,
hogy állati vagy növényi eredetű fehérjét szeretne inkább használni. Természetesen
azt tudni kell, hogy aki érzékeny a tejre vagy a laktózra, vagy egyszerűen az
állati eredetű tejsavó fehérje, marhahús
fehérje puffadást okoz a szervezetében, annak érdemesebb növényi eredetűt
választani, mint pl. szójafehérje, rizsfehérje, kender- és borsófehérje.
Manapság felröppentek már olyan kimutatások,
amelyek kezdik megdönteni azon elképzelést, miszerint az állati eredetű
fehérjék fehérjetartalma magasabb lenne a növényi fajtáknál, de ezek nem bizonyított
tények.
Ha már sikerült eldöntenünk, hogy
melyik típust szeretnénk használni, akkor igen fontos azt is figyelembe vennünk,
hogy milyen céllal szeretnénk használni. Itt lép életbe a felszívódási idő fontossága is.
Lassú, gyors vagy közepesen gyors
felszívódású fehérje a jobb?
1.
Lassú felszívódású fehérjék: az aminosavak felszabadulása
mérsékeltebb, viszont hosszú időn át tart, így a vérben állandó koncentrációt eredményez.
Ilyen fehérje a kazein, valamint a valódi fehérje ételek, mint a húsok, halak
stb.
Az ételek emészthetőségét befolyásolja
annak zsír-, keményítő, ill. rosttartalma és a savasság mértéke is. Ez azt
jelenti, hogy minél magasabb egy adott étel zsír-, keményítő- és rosttartalma,
annál lassabb lesz az emésztési folyamat. Az emésztés sebessége pedig
befolyásolja az aminosavak véráramba történő bejutásának időzítését.
Lassú felszívódású fehérjéket
érdemes inkább este, vacsira, vacsi után/helyett, edzés után, lefekvés előtt
fogyasztani, mivel kellően hosszú ideig képesek ellátni a szervezetünket aminosavakkal.
2.
Gyors felszívódású fehérjék: rövidebb idő alatt több aminosav
szabadul fel a vérben, azaz már akár fogyasztás utáni 30perccel el is kezd
felszívódni. Ilyen fehérjék a tejsavó fehérjék, ill. magas fehérjetartalmú
élelmiszerek közül az alacsonyabb szénhidrát-, rost-, és zsírtartalmú ételek,
mint pl. a tej, joghurt stb.
Gyors felszívódású fehérjéket leginkább
edzés után, reggel vagy napközben célszerű fogyasztani , ugyanis gyors
hatásuknak köszönhetően rövid időn belül megkezdi az edzés alatt kiürült
aminosav-raktárak feltöltését és a regenerációt.
3.
Közepesen gyors felszívódású fehérjék: a gyors felszívódásúakhoz képest
picivel magasabb a szénhidrát és a rosttartalmuk, ami nem sokkal, de mégis
lassítja a felszívódást. Vegyesen tartalmaz tejsavót, kazeint, tejfehérjét,
tojásfehérjét. Ilyenek pl. a szója
izolátum vagy a tej protein izolátum.
b) Fehérjeszeletek:
Bár magas fehérjetartalommal
rendelkeznek, nem árt tudni, hogy emellett magas szénhidrát (cukor) tartalommal
is dicsekedhetnek, ezért célszerű inkább edzés előtt energiaforrásként bevetni
őket, vagy jó alternatíva lehet még tízóraira is, viszont a délutáni, esti
órákban már kerülendők!
Összegzésként mindenféle állásfoglalás nélkül annyi
elmondható, hogy első sorban igyekeznünk kell természetes úton, élelmiszerekkel
bevinni a szükséges fehérjemennyiséget, ám ez edzés mellett, a szükséglet
növekedésével sokszor már nem kivitelezhető. Nagy általánosságban az a nézet uralkodik,
hogy az állati eredetű fehérjeforrások és fehérjeporok felszívódása
eredményesebb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése