2018. január 13., szombat

Étkezés az esti órákban



Évekig keringett a köztudatban az a látásmód, miszerint este 6 után már nem szabad enni. Szerencsére mára már kezd kihalni ez a gondolkodás, de azért akadnak még néhányan, akiknek még mindig valósággal lelkiismeret furdalást okoz az esti étkezés. Megnyugtatlak, igenis szabad enni este is, csakhogy nem az a lényeg, hogy mikor eszünk, hanem az, hogy mit, pontosabban mit mikor! 
Nézzük csak meg, mit ehetünk az esti órákban?!

 
Mitől függ az esti étkezés/ek összetétele?

Az esti étkezés összetételét 2 fontos tényező befolyásolja, mégpedig a napi aktivitásunk, valamint a tápanyagszükségletünk. 

   1.    Napi aktivitás: milyen munkát végzünk, irodai vagy fizikai, azaz mozgás szempontjából aktív vagy passzív a munkavégzés? Ha vége a munkaidőnknek du. 4-6 után (nagy átlagban, vannak kivételek), már csak ücsörögünk a tv előtt, esetleg otthon a ház körül aktívan tevékenykedünk, esetleg elmegyünk még edzeni egyet? 

   2.   Tápanyagszükséglet: ezt nagyban befolyásolja a napi aktivitás, hiszen pontosan attól függ, hogy a szervezetünknek mennyi szénhidrátra, zsírra és fehérjére van szüksége, hogy milyen az aktivitásunk a nap folyamán.

Ez azt jelenti, hogy ha este sokáig aktív vagy, máshogy alakul a napi tápanyagszükségleted, mint annak, aki nem az. Természetesen aki az esti órákban már nem annyira aktív, annak sem kell megijedni – főleg, ha amúgy az egész napját aktívan töltötte -  hisz ez még nem jelenti azt, hogy ők akkor most már csak fotoszintetizálhatnak egész este… sőt! Pont erről szól a dolog, hogy nem ez a megoldás! Az alábbiakban kifejtem, mely esetben mit lehet enni!




Hogyan lehet diétás a vacsorád?

   1.    Ha du. vagy este már nem vagy aktív: ez esetben a szervezetednek már nincs szüksége tápanyag-és kalóriadús ételekre, nem kell a plusz energia, ilyenkor a szervezet glikogén raktárai telítve vannak. Mivel lassan nyugalomra térsz, a tested nem használja már fel, csupán csak elraktározza a többletet. Ezért mindenképp ajánlott a szénhidrátok (mint pl. a lisztes, cukros, és zsíros ételek) minimalizálása vagy teljes kivonása a vacsorából. Helyette viszont nyugodt szívvel választhatsz bármilyen sovány húsfélét, sok-sok zöldséget frissen vagy akár sütve, grillezve, valamint sovány sajtokat, túrót és natúr joghurtot.

   2.   Ha edzel a du-i, esti órákban: edzés után mindenképp szükséged van némi szénhidrátra ahhoz, hogy az edzés során szerzett mikrosérüléseid minél előbb regenerálódni tudjanak. Ez azért is fontos, hogy az ehhez szükséges energiát szervezeted ne az izomzatodból vonja el. Mert ugye nem azért dolgozunk, hogy aztán az egész kárba vesszen! Ha már edzés után iszol egy fehérje turmixot, ami tartalmaz némi szénhidrátot is, akkor vacsorára még simán megengedhetsz magadnak egy alacsony szénhidráttartalmú étkezést, hiszen a szervezetednek szüksége van a töltekezésre. Aerob edzések esetén azonban a plusz szénhidrátot érdemes elhagyni, mivel ott pont a súlyvesztés a cél.



Összességében tehát jobban járunk, ha végleg elfelejtjük az „este 6után nem szabad enni” mítoszt és inkább arra törekszünk, hogy a napi aktivitásunkhoz mérten egy diétás vacsorával zárjuk a napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése