2018. január 21., vasárnap

Milyen zsírokat érdemes használni?



Manapság már számtalan különféle olaj és zsír áll rendelkezésünkre, ezért aztán nem is csoda, hogy hirtelen azt sem tudjuk melyiket válasszuk, vagy egyáltalán melyiket mire használhatjuk, s melyek azok, amik pozitívan támogatják szervezetünket?!




 
Miért fontos a zsiradék a szervezetünknek?
A zsírok szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagok, amelyek fontos szerepet játszanak az anyagcsere folyamatokban, a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában, a D-vitamin képződésében, a testhőmérséklet szabályozásában, a sejthártya felépítésében és egyes hormonok működésében. Számos oka akad tehát annak, miért fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű zsiradék bevitele a szervezetünkbe!


Milyen olajokat ismerhetünk?

Alapvetően az olaj kinyerési módját tekintve megkülönböztetünk finomított (meleg eljárással), hidegen sajtolt (aprítás után mechanikus úton sajtolással) és szűz (préseléssel) olajokat. 


Melyik olajat mire használhatjuk?

   1.    A finomított olajokat érdemes inkább sütésre, főzésre használni, ugyanis stabil zsírsavösszetételüknek köszönhetően jobban hevíthetők, ami azt jelenti, hogy magas hőfokon kevésbé égnek meg.
Sütéshez alkalmas olajok: a kókuszolaj/kókuszzsír, repceolaj, szőlőmagolaj, földimogyoró olaj.

Ajánlott vigyázni a bő olajban való sütéssel, ugyanis így az ételek sokkal többet szívnak belőlük magukba, mint kellene. Helyette inkább válasszuk a sütőben, tepsiben való sütést, amivel  a kevesebb zsiradékon kívül még időt és füstmentes konyhát is nyerhetünk!

   2.   A hidegen sajtolt és szűz olajok alkalmasak saláták, szószok, öntetek készítéséhez. Fontos azonban, hogy ezek az olajok hevítés hatására elveszítik esszenciális értéküket, ugyanis telítetlen zsírsavaik károsodnak, ezért nem érdemes túlzottan hevíteni, maximum nagyon rövid ideig. Ezek közé tartozik: az olívaolaj, lenmagolaj, dióolaj, szőlőmagolaj (sütéshez is használható), tökmagolaj, szezámolaj, barackmagolaj.


Mi a helyzet az állati eredetű zsírokkal?

Az állati eredetű zsírok a telített zsírok csoportjába tartoznak (+ növényi zsírok közül a kókuszzsír és a pálmazsír), amelyek élettani hatása nem mondható annyira kedvezőnek, mint a növényi, azaz telítetlen zsíroknak. Az állati eredetű zsírok alapjában véve nem okoznának problémát, ha kizárólagos használatukat a növényi eredetű zsírok beiktatásával csökkentenénk. A telített és telítetlen zsírok használatának kedvező aránya legalább 1:3 lenne, azonban kutatások kimutatták, hogy 20:1 arányban magasan több telített, azaz állati zsírt használunk. Mégis, akik koleszterin problémákkal küzdenek, azoknak megfontolandó az állati zsírok csökkentése! Célszerű lenne legalább fele-fele arányban használni a növényi és az állati eredetű zsírokat/olajokat!

 


Milyen állati eredetű zsírokat használjunk?

Egyértelműen a halolaj az egyik legjobb választás. Hatékonyságát sportolók is bizonyították, hiszen a tapasztalatok szerint izomláz, izom és ízületi fájdalmak, valamint húzódások enyhítésére kiválóan alkalmas.

A libazsír és a kacsazsír az egyik legmegfelelőbb választás, ugyanis ezekben kevesebb arányban fordulnak elő a telített zsírsavak.

A sertészsír tekintetében már nehezebb állást foglalni, ugyanis sok függ az állat fajtájától és attól is, hogy milyen takarmánnyal etették. A mangalica zsírt valamivel egészségesebbnek tartják, de megfelelő mennyiségben bármely disznózsír beilleszthető az étrendbe.

Vaj és vajkészítmények jöhetnek még szóba sütés, főzés tekintetében. Mindenképp érdemes a zsírtartalomra figyelni és a magasabb zsírtartalmú (70%) teavajat keresni.


Miért kerülendő a margarin és a napraforgó olaj?

Sajnos a margarin nem más, mint „olajhulladékból” előállított vegyi anyag, amelyet hidrogéneznek, vegyi ízesítőkkel és színezékkel feltuningolják, így már-már a műanyaghoz hasonló természetellenes, fogyasztásra alkalmatlan, szervezetre káros valami jön létre.

A napraforgó olaj gyakori használata azért nem ajánlott, mert magas omega 6 zsírsav tartalma miatt gyulladást okozhat a szervezetben, valamint szintén vegyi anyagokkal finomítják. Ha konyhánkban mégis gyakori használatnak örvend, akkor válaszuk a hidegen sajtolt változatot.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése