Manapság már számtalan különféle olaj és zsír áll rendelkezésünkre, ezért
aztán nem is csoda, hogy hirtelen azt sem tudjuk melyiket válasszuk, vagy
egyáltalán melyiket mire használhatjuk, s melyek azok, amik pozitívan
támogatják szervezetünket?!
Miért fontos a
zsiradék a szervezetünknek?
A zsírok szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagok, amelyek fontos
szerepet játszanak az anyagcsere folyamatokban, a zsírban oldódó vitaminok
felszívódásában, a D-vitamin képződésében, a testhőmérséklet szabályozásában, a
sejthártya felépítésében és egyes hormonok működésében. Számos oka akad tehát
annak, miért fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű zsiradék bevitele a
szervezetünkbe!
Milyen olajokat
ismerhetünk?
Alapvetően az olaj kinyerési módját tekintve megkülönböztetünk finomított (meleg eljárással), hidegen sajtolt (aprítás után
mechanikus úton sajtolással) és szűz (préseléssel)
olajokat.
Melyik olajat
mire használhatjuk?
1.
A finomított olajokat érdemes inkább
sütésre, főzésre használni, ugyanis stabil zsírsavösszetételüknek köszönhetően
jobban hevíthetők, ami azt jelenti, hogy magas hőfokon kevésbé égnek meg.
Ajánlott vigyázni a bő olajban való sütéssel, ugyanis így az ételek sokkal
többet szívnak belőlük magukba, mint kellene. Helyette inkább válasszuk a sütőben, tepsiben való sütést,
amivel a kevesebb zsiradékon kívül még időt és füstmentes konyhát is
nyerhetünk!
2. A hidegen
sajtolt és szűz olajok alkalmasak saláták, szószok, öntetek készítéséhez.
Fontos azonban, hogy ezek az olajok hevítés hatására elveszítik esszenciális
értéküket, ugyanis telítetlen zsírsavaik károsodnak, ezért nem érdemes
túlzottan hevíteni, maximum nagyon rövid ideig. Ezek közé tartozik: az olívaolaj, lenmagolaj, dióolaj, szőlőmagolaj
(sütéshez is használható), tökmagolaj, szezámolaj, barackmagolaj.
Mi a helyzet az
állati eredetű zsírokkal?
Az állati eredetű zsírok a telített
zsírok csoportjába tartoznak (+ növényi zsírok közül a kókuszzsír és a
pálmazsír), amelyek élettani hatása nem mondható annyira kedvezőnek, mint a
növényi, azaz telítetlen zsíroknak. Az
állati eredetű zsírok alapjában véve nem okoznának problémát, ha kizárólagos
használatukat a növényi eredetű zsírok beiktatásával csökkentenénk. A
telített és telítetlen zsírok használatának kedvező aránya legalább 1:3 lenne,
azonban kutatások kimutatták, hogy 20:1 arányban magasan több telített, azaz
állati zsírt használunk. Mégis, akik
koleszterin problémákkal küzdenek, azoknak megfontolandó az állati zsírok
csökkentése! Célszerű lenne legalább fele-fele arányban használni a növényi
és az állati eredetű zsírokat/olajokat!
Milyen állati
eredetű zsírokat használjunk?
Egyértelműen a halolaj az egyik
legjobb választás. Hatékonyságát sportolók is bizonyították, hiszen a
tapasztalatok szerint izomláz, izom és ízületi fájdalmak, valamint húzódások
enyhítésére kiválóan alkalmas.
A libazsír és a kacsazsír az
egyik legmegfelelőbb választás, ugyanis ezekben kevesebb arányban fordulnak elő
a telített zsírsavak.
A sertészsír tekintetében már
nehezebb állást foglalni, ugyanis sok függ az állat fajtájától és attól is,
hogy milyen takarmánnyal etették. A mangalica zsírt valamivel egészségesebbnek
tartják, de megfelelő mennyiségben bármely disznózsír beilleszthető az
étrendbe.
Vaj és vajkészítmények jöhetnek még szóba sütés, főzés tekintetében.
Mindenképp érdemes a zsírtartalomra figyelni és a magasabb zsírtartalmú (70%)
teavajat keresni.
Miért kerülendő
a margarin és a napraforgó olaj?
Sajnos a margarin nem más, mint
„olajhulladékból” előállított vegyi anyag, amelyet hidrogéneznek, vegyi
ízesítőkkel és színezékkel feltuningolják, így már-már a műanyaghoz hasonló
természetellenes, fogyasztásra alkalmatlan, szervezetre káros valami jön létre.
A napraforgó olaj gyakori
használata azért nem ajánlott, mert magas omega 6 zsírsav tartalma miatt
gyulladást okozhat a szervezetben, valamint szintén vegyi anyagokkal
finomítják. Ha konyhánkban mégis gyakori használatnak örvend, akkor válaszuk a
hidegen sajtolt változatot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése