Talán a
legtöbben tisztában vannak vele, hogy a szervezetünk számára szükséges
tápanyagok a víz és az ásványi sók mellett a fehérjék, a zsírok és a
szénhidrátok. Tehát röviden le is zárhatjuk a kérdést: igen, szükségünk van
szénhidrátokra! A további kérdés azonban már csak az, hogy milyen
szénhidrátokat érdemes fogyasztani a diéta alatt?
1.
Szénhidrátcsökkentés:
korábban írtam már arról, hogy miért pont a szénhidrátok csökkentése fontos a
fogyás sikerességének elérése érdekében („A súlyvesztés alapja a
szénhidrátcsökkentés” címmel itt találhatod: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/03/szenhidrat-csokkentes.html,
valamint kapcsolódó cikk a „Szénhidrátcsökkentés a konyhában” címmel itt: https://crossfitmami.blogspot.hu/2017/03/ch-csokkento-modszerek.html
).
Alapvetően azonban szervezetünk optimális működéséhez
valamilyen minimális mértékű szénhidrátra mindenképp szükség van! Ugyanis ha a
szénhidrát kellő mennyiségű bevitelét fehérjével és zsírral próbáljuk meg
pótolni, az hosszú távon nem egészséges! A diéta is csak akkor lehet kiegyensúlyozott,
ha szénhidrátot is tartalmaz, másképp folyamatos megvonása egyszer visszaüt,
ami nem biztos, hogy tetszeni fog.
2.
Mennyi az optimális
szénhidrát-szükséglet?
● Az általános napi szénhidrát bevitel értékei a következők:
► 200g ch/nap aktív sportoló életvitelt
folytatók (első sorban férfiak szükséges bevitele),
► 160g ch/nap egy átlag tartható egészséges
testsúly megtartásához szükséges mennyiség,
► 120-140g ch/nap egy egészséges fogyáshoz
szükséges ch-mennyiség.
► 120g/nap alá csakis orvosi felügyelet és
javallat mellett szabad lemenni!
●
Pontosabb testsúly szerinti számítás:
► zsírégetéshez 2g/testsúlykilogramm,
► átlagos 5g/testsúlykilogramm,
► tömegnövelő 6-7g/testsúlykilogramm.
Ezek
az értékek természetesen nagyban függenek attól is, hogy milyen sportot
végzünk, ugyanis egy futó és egy súlyemelő energiaszükséglete különböző.
3.
Milyen szénhidrátokat
használjunk?
A szénhidrátoknak 2 fajtáját különböztetjük meg:
1.
„Jó szénhidrátok” – magas rosttartalmúak,
alacsonyabb glikémiás indexűek, vitamin- és ásványi anyag források, alacsonyabb
kalória.
► teljes kiőrlésű és magvas
kenyérfélék, hüvelyesek, rizs, bulgur, köles, hajdina, zöldségek (frissen,
párolva, grillezve, sütve), szénhidrátcsökkentett tészták, gyümölcsök (bár a
magas cukortartalom miatt érdemes a kevésbé édes fajtákat választani), magvak.
2.
„Rossz szénhidrátok” – alacsony
rosttartalom, magas glikémiás index és sok kalória jellemzi őket.
► cukrok ( fehér, barna, gyümölcs,
kókuszvirág, juharszirup stb.), fehérlisztes áruk, cukrozott müzlik, édességek,
üdítők és rostos levek, a legtöbb cukrozott tejtermék.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése