
(megjegyzés: a zsír
kalóriatartalma (9,3kcal/g) több, mint kétszerese a szénhidráténak (4,1kcal/g) !)
Nézzük meg, mit érdemes és mit
nem ajánlott választani?
A 0%-os tejtermékek.
Először is itt a tej. Nem a házi,
hanem a bolti dobozos. A legtöbben tisztában vagyunk vele, de ha mégsem,
érdemes tudni, hogy az bizony nem igazi tej, hanem egy erősen felhígított,
hőkezelt, zsíros, cukros, tápanyagvesztett folyadék. A 0%-os tejek ugyanolyan rosszak,
mint magasabb zsírtartalmú társaik, mivel bár kevesebb zsírt tartalmaznak,
mégis belőlük 1literben 52g tejcukor található.
A laktózmentes tejek talán egy fokkal jobbnak mondhatók, mert ezek
literenkénti cukortartalma már csak 4-5
g, viszont nincs belőlük zsírszegény fajta. Szóval ezeket a kedvező
alternatívának tűnő, de igazából nagyon csalóka tejféléket is érdemes kizárnod
az étrendedből, ugyanis ha napi több decit megiszol belőle pl. kávé vagy turmix
ízesítéséhez, az meglehetősen diétagyilkos megoldás. Persze nem arról van szó,
hogy a reggeli kávéba rakott tej is teljesen ki van zárva, de mindenképp
érdemes jobban odafigyelni a mennyiségre!
A növényi tejek jó alternatívák?
A manapság egyre divatosabbá váló
növényi tejek és tejszínek, mint például a kókusz-, mandula-, zab- és rizs-
„tejek” – bár nem sok közük van a tejhez - teljes mértékben a legjobb és legkézenfekvőbb
tejhelyettesítőként élnek a köztudatban. Nagyon sokan úgy használják ezeket,
hogy fogalmuk sincs milyen hatásuk van a szervezetre vagy miért is mondják
olyan jónak, pusztán azért, mert azt hallották, hogy ezt kell inni a csúnya,
rossz tej helyett. (természetesen a
laktóz érzékenyek valószínűleg okkal használják ezeket, de most nem róluk
van szó!) Ami igaz ezekről, hogy nincs bennük tejcukor és zsír, na meg nem is
tehénből vannak. Viszont ezek a termékek bár alacsony zsírtartalmúak és valóban
laktózmentesek, de hozzáadott cukrot azért tartalmaznak! Ami azt jelenti, hogy
nem csupán magában a növényben megtalálható cukor van bennük, hanem színtiszta
fehér cukrot adagolnak mellé, hogy jobb ízük legyen.

Növényi tejek kapcsán - pont
emiatt a túlzott feldolgozottság miatt – nagyon vigyázni kell, hogy kisgyerekeknek,
főleg babáknak adjunk-e egyáltalán, ugyanis már több csúnyán végződő allergiás
reakciót is kiváltottak!
Tejtermékek diéta alatt.
Az alábbi táblázatban láthatod, hogy az adott tejtermék
100g-jában mennyi fehérje, szénhidrát és zsír található. Edzés mellett
mindenképpen előnyös a magasabb fehérje tartalmú tejtermékeket választani,
viszont nem árt a zsírtartalmat és a szénhidráttartalmat is figyelembe venni.
Természetesen mondanom sem kell, hogy csakis a cukrozatlan, ízesítetlen fajták
jöhetnek szóba!
Tejtermék
|
fehérje
|
zsír
|
szénhidrát
|
sovány
túró
|
13g
|
4g
|
4g
|
natúr
joghurt (sovány)
|
6g
|
0,1g
|
7g
|
rizstej
|
0,1g
|
1g
|
11g
|
rizstejszín
|
1,5g
|
7g
|
24g
|
kókusztej
|
0,3g
|
22g
|
2g
|
mandulatej
|
0,5g
|
3g
|
3g
|
laktózmentes
tej
|
3g
|
2,8g
|
5g
|
cottage
cheese
|
15g
|
3g
|
3g
|
Diéta alatt mindenképp fontos,
hogy a zsír- és szénhidráttartalomra odafigyeljünk, hiszen pont a zsírvesztés a
célunk. A sovány túró és sovány sajt, joghurt, kefír, cottage cheese
megengedhető alternatívák, hiszen normál társaikhoz viszonyítva is akár fele
annyi zsírtartalommal rendelkezhetnek.
Ha azonban csak néhány kilótól
szeretnél megszabadulni – ami tudjuk, hogy mindig a legnehezebb feladat – akkor
mindenképp ajánlott a tejtermékek fogyasztását minimálisra csökkenteni. Alapvetően
azonban elmondható, hogy nem feltétlen van szüksége a szervezetünknek napi
szinten a tejtermékekre! A fehérjepótlást más fehérjeforrásokból is meg lehet
oldani, mint pl. húsok, tojás, zöldségek, magok fogyasztásával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése