● Hozzávalók (2személyre)
Bár a mennyiségek 2 személyre szólnak, véleményem szerint ez akkora adag, hogy 4 felé osztva is bőven elég egy ebéd vagy vacsora utáni desszertnek!
1. Tészta:
- 8ek
zabliszt (darált zabpehely)
- 8ek
tej
TIPP:
szénhidrát csökkentés szempontjából a tej mennyiségének fele vízre cserélhető)
-
2tojás
- ½ kk
sütőpor
- 2ek
xilit/eritrit
- 2 ek
kakaópor (cukrozatlan).
2. Vaníliakrém:
- 1cs.
vaníliás pudingpor
- 6dl
tej
TIPP: szénhidrát csökkentés szempontjából a tej mennyiségének fele vízre cserélhető)
TIPP: szénhidrát csökkentés szempontjából a tej mennyiségének fele vízre cserélhető)
- 6ek
xilit/eritrit (lehet több)
- 1-2
marék mazsola (ízlés szerint)
- 1-2
marék aprított dió (ízlés szerint)
- 3ek
növényi tejszín (elhagyható).
TIPP:
összehasonlítottam a „mezei” Aro-s, Spar-os, NorbiUpdate és Szafi Fitt stb.
pudigporokat és azt kell mondjam, szinte mindegy melyiket használjuk,
szénhidrátcsökkentés szempontjából az eltérés minimális. Egyedül a Dr. Oetker
pudingpor volt 16,9g/100g ch-tartalmú a többi 70-80g/100g-mal szemben, viszont
ez eléggé hihetetlen érték a számomra! Persze nyugodtan lehet keresgélni még
tovább!
3. Csokiöntet:
- 2
csík min.70% kakaótartalmú étcsoki
- 2 ek
növényi tejszín (elhagyható)
TIPP:
tejszín helyett használható vaj, de az sem szükséges.
● Elkészítés:
1. A tészta
hozzávalóit egy tálba mind kikeverem, majd muffin formákba töltöm (félig vagy
¾-edig töltve!) és 200fokos sütőben 10-15 percig sütöm (fogpiszkálós próba
alapján). Ha elkészült, kiveszem hűlni.
2. A
vaníliapudiongot 3dl tejjel és 3dl vízzel, valamint a 6ek édesítővel felfőzöm
és hozzáadom a növényi tejszínt.
3. A 2
csík étcsokit felolvasztom, de nem akárhogy! Nagyon fontos a technika, hogy a
kakaó ne égjen meg! Egy egészen kicsi lábasba vizet forralok, majd elzárom. A
csokit egy porcelán csészébe vagy bögrébe kockákra töröm és belerakom a vízbe.
A csoki elkezd olvadni, de a csészét kiveszem a vízből, kevergetem, ugyanis a
csoki 40-50 fokon meg tud olvadni szépen folyékonyra, hogy ne égjen le. Ezért
nem kell folyamatosan a forró vízben tartani, mert a csésze melege
megolvasztja! Kicsit lassúbb, de bevált módszer!
4. A
langyosra hűlt tésztát 2 tányérkába kiszaggatom, megszórom dióval és mazsolával
(rumaroma is mehet rá), majd ráöntöm a vaníliakrémet. Egy evőkanál segítségével
elegyengetem a tésztadarabok között a krémet, hogy ne csak a tetejét érje!
5.
Végül mehet rá a csokiöntet, amit díszíthetünk még egy kis dióval és
mazsolával!
6.
+Extra: Tálaláshoz cukrozatlan növényi habtejszínt por alapú édesítővel
felverve nyomható a tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése