2017. december 21., csütörtök

Fit somlói galuska




  Hozzávalók (2személyre)

Bár a mennyiségek 2 személyre szólnak, véleményem szerint ez akkora adag, hogy 4 felé osztva is bőven elég egy ebéd vagy vacsora utáni desszertnek!


1. Tészta:
- 8ek zabliszt (darált zabpehely)
- 8ek tej
TIPP: szénhidrát csökkentés szempontjából a tej mennyiségének fele vízre cserélhető)
- 2tojás
- ½ kk sütőpor
- 2ek xilit/eritrit
- 2 ek kakaópor (cukrozatlan).


2. Vaníliakrém:
- 1cs. vaníliás pudingpor
- 6dl tej
TIPP: szénhidrát csökkentés szempontjából a tej mennyiségének fele vízre cserélhető)
- 6ek xilit/eritrit (lehet több)
- 1-2 marék mazsola (ízlés szerint)
- 1-2 marék aprított dió (ízlés szerint)
- 3ek növényi tejszín (elhagyható).

TIPP: összehasonlítottam a „mezei” Aro-s, Spar-os, NorbiUpdate és Szafi Fitt stb. pudigporokat és azt kell mondjam, szinte mindegy melyiket használjuk, szénhidrátcsökkentés szempontjából az eltérés minimális. Egyedül a Dr. Oetker pudingpor volt 16,9g/100g ch-tartalmú a többi 70-80g/100g-mal szemben, viszont ez eléggé hihetetlen érték a számomra! Persze nyugodtan lehet keresgélni még tovább!


3. Csokiöntet:
- 2 csík min.70% kakaótartalmú étcsoki
- 2 ek növényi tejszín (elhagyható)
TIPP: tejszín helyett használható vaj, de az sem szükséges.


Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit egy tálba mind kikeverem, majd muffin formákba töltöm (félig vagy ¾-edig töltve!) és 200fokos sütőben 10-15 percig sütöm (fogpiszkálós próba alapján). Ha elkészült, kiveszem hűlni.

2. A vaníliapudiongot 3dl tejjel és 3dl vízzel, valamint a 6ek édesítővel felfőzöm és hozzáadom a növényi tejszínt.




3. A 2 csík étcsokit felolvasztom, de nem akárhogy! Nagyon fontos a technika, hogy a kakaó ne égjen meg! Egy egészen kicsi lábasba vizet forralok, majd elzárom. A csokit egy porcelán csészébe vagy bögrébe kockákra töröm és belerakom a vízbe. A csoki elkezd olvadni, de a csészét kiveszem a vízből, kevergetem, ugyanis a csoki 40-50 fokon meg tud olvadni szépen folyékonyra, hogy ne égjen le. Ezért nem kell folyamatosan a forró vízben tartani, mert a csésze melege megolvasztja! Kicsit lassúbb, de bevált módszer!

4. A langyosra hűlt tésztát 2 tányérkába kiszaggatom, megszórom dióval és mazsolával (rumaroma is mehet rá), majd ráöntöm a vaníliakrémet. Egy evőkanál segítségével elegyengetem a tésztadarabok között a krémet, hogy ne csak a tetejét érje! 

5. Végül mehet rá a csokiöntet, amit díszíthetünk még egy kis dióval és mazsolával!

6. +Extra: Tálaláshoz cukrozatlan növényi habtejszínt por alapú édesítővel felverve nyomható a tetejére.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése