2018. február 4., vasárnap

Miért fontos a súlyzós edzés NŐKNEK is!?!



A nők leggyakrabban azért kerülik a súlyzós edzéseket, mert nem akarnak férfiasak, túl izmosak lenni .. mert az olyan csúnya!
 
Megnyugtatnék minden kétkedő Hölgyet, hogy heti 2-3 súlyzós edzéstől egyáltalán nem lesz senki két ajtós szekrény! Ahhoz, hogy valaki tényleg csupa izom legyen – mint azt a versenyzők formáján láthatjuk – legalább heti 6 nap edzést – akár napi többszöri alkalommal – és nagyon-nagyon szigorú étrendet kell követnie. Egy átlagember örül, ha hetente max. 3 alkalommal el tud menni edzeni. Ezért aztán a súlyzós edzéstől való félelmeinket nyugodtan kidobhatjuk!


Mik a súlyzós edzés előnyei?

    1.    Nőies alakot ad!

Úgy bizony! A súlyzós edzéstől nem hogy férfiasan „csúnya” leszel, hanem kimondottan elősegíti a nőies vonalak kiemelését, tónusossá, ízlésessé formálja az amúgy vékonyka alakot. Nem mindegy, hogy valaki úgy vékony, hogy össze van szikkadva, vagy esetleg szépen kidolgozott izomzattal rendelkezik. Egy ízlésesen kidolgozott izomzat szép és vonzó tud lenni, nem beszélve az izomzat egészségügyi fontosságáról!



    2.   Egészségesebbé tesz!

Az erős és szép izmoknak nem csupán esztétikai jelentősége van, sokkal inkább egészségügyi szempontból lényeges az izomnövelésre nagyobb hangsúlyt fektetni! Az erős, fejlett izomzat ugyanis megvédi a szöveteket és a csontokat a sérülésektől. A mélyizmok (core-izmok) – vagyis vázizmok, mint a hasizom, hátizom (gerinctartó izmok!), farizom, medencealapi izmok - edzettsége különösen fontos, mivel egy stabil alapot biztosítanak törzsünknek, tartásunknak, valamint a felületesen elhelyezkedő izmainknak.

    3.   Segít a fogyásban!

Súlyzós edzéssel rengeteg kalóriát égethetünk el nem csak edzés közben, de még az utána következő órákban is. Felgyorsítja az anyagcserét, ezzel is csökkentve további zsírszövetek lerakódását.

    4.   Megerősít.

Ez még mindig nem azt jelenti, hogy kigyúrt leszel, hanem magát a nyers erőt jelenti. Erőre pedig nem csak a férfiaknak van szükségük. Persze a bevásárlószatyor, a gyerekhordozó vagy a 28 kilós gyerek cipelésével is meg lehet erősödni, de ha célzottan erősíted ezeket az izmaidat, akkor sokkal több energiára tehetsz szert, ez pedig megkönnyíti a mindennapi cipeléseket.



    5.   Segít leküzdeni a hátfájást!

Kutatások kimutatták, hogy nők körében sokkal jellemzőbb a hát- és derékfájás gyakorisága. Ezt még tetézhetjük a sok ülőmunkával vagy akár a 12 órán át való talpalással is, ami szintén rátesz egy lapáttal. Itt jön ismét a core-izmok (mélyizmok) megerősítésének fontossága! Ha ezeket az izomcsoportokat megerősíted, nagy mértékben csökkentheted sőt, akár el is felejtheted a hátfájást!

    6.   Növeli a robbanékonyságot!

Ahogy már említettem, a súlyzós edzés erősebbé tesz. Erre azért is van nagy szükség, mert ha más egyéb sportot is űzöl, mellette pedig kiegészítésként súlyzós edzésekkel erősíted magad, akkor olyan extra energiákat tudsz a saját sportodban felszabadítani, amit súlyzós edzés nélkül nem tudnál megtenni!



    7.   Magabiztosságot, jó közérzetet ad!

Valljuk be, ki ne örülne, ha egy szép, tónusos testet látna viszont a tükörben?! Persze az esztétikai élmény csak a jéghegy csúcsa ahhoz képest, hogy milyen fontos szerepe van az izmok megerősítésének! Mégis egy kellemes velejárója, ami önbizalommal, energiával, erővel tölt fel!

    8.   Csökkenti a szívbetegség kockázatát!

A rendszeres edzés pozitív hatással van a vérnyomásra és a magas koleszterinszintre, ami a szívbetegségekkel jár karöltve. Szóval mindent összevéve, tégy egy SZÍVességet magadnak és kezd el Te is a súlyzós edzéseket!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése