2018. február 11., vasárnap

Három szuper köret gluténérzékenyeknek is!



Hogy mely „gabonákról” is van szó? A hajdináról, az amarántról és a quinoáról, melyek valójában nem tartoznak a gabonafélék csoportjába, viszont felhasználásukat illetően nagy a hasonlóság. Kedvező élettani hatásuk miatt a gluténérzékenyek és a diétázók kedvenceivé váltak! Az alábbiakban olvashatsz róluk bővebben és arról, hogyan használhatjuk fel őket!


Hajdina

A hajdina a keserűfűfélék családjába tartozik és a sóskával, valamint a rebarbarával áll rokonságban. Glutént nem tartalmaz, valamint zsírt sem, viszont C-vitaminban, E-vitaminban, B1- és B2-vitaminban gazdag. Magas fehérjetartalma miatt kedvelt a diétázók és életmódváltók körében. Ezen kívül tartalmaz még cinket, mangánt, magnéziumot, rezet és kalciumot is. Jó hatással van a magas koleszterinre és a vérnyomásra. Magas rosttartalmának köszönhetően támogatja az emésztőrendszer optimális működését.

Elkészítése: Általában a rizs helyettesítésére szolgál. A hajdinát kétszeres vízben puhára pároljuk. Köretként használva a főzővizet ízlés szerint fűszerezhetjük. Sósan és édesen is használható. Édes formában remekül szolgálhat sütemények alapjaként. Általában a rizs helyettesítésére


Amaránt

A parajfélék családjába tartozó amarántot hasznos tápanyagtartalma miatt szívesen ajánlják vegetáriánusoknak. Meglehetősen magas a fehérje és a zsírtartalma is. Emellett tartalmaz még kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, cinket, magnéziumot, valamint B2 és B6-vitaminokat is. 

Elkészítés: Főzött formában köretnek alkalmas. Létezik egy sárga héjú fajtája, amely a kukoricához hasonlóan kipattogtatható, ezáltal pl. reggeli müzlikbe is fogyasztható. Lisztet darálhatunk belőle, amely panírozáshoz jól használható.


Quinoa

Minimális kalóriatartalma miatt a diétázók körében nagyon kedvelt köretté vált. Valójában a quinoa sem gabona, hanem a céklák családjába tartozik. Amellett, hogy kiváló fehérjeforrás, mindazt a 9 esszenciális aminósavat tartalmazza, amelyek előállítására szervezetünk nem képes, ezért mindenképp nagyon hasznos tápanyagforrás! (ha ez mond bárkinek bármit, akkor megemlítem e 9 aminósavat:  fenil-alanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin).

Elkészítés: Főzés előtt ajánlott alaposan átmosni, majd kétszeres vízben 15-20 percig főzni. Ha az összes vizet elfőtte, akkor lesz jó. Főzés előtt akár meg is pirítható kicsit, ami kissé dióra emlékeztető ízt ad neki. Reggeliző kásaként is fogyasztható gyümölccsel, fahéjjal, magvakkal ízesítve.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése