Hogy
mely „gabonákról” is van szó? A hajdináról, az amarántról és a quinoáról,
melyek valójában nem tartoznak a gabonafélék csoportjába, viszont
felhasználásukat illetően nagy a hasonlóság. Kedvező élettani hatásuk miatt a
gluténérzékenyek és a diétázók kedvenceivé váltak! Az alábbiakban olvashatsz
róluk bővebben és arról, hogyan használhatjuk fel őket!
Hajdina
A
hajdina a keserűfűfélék családjába tartozik és a sóskával, valamint a
rebarbarával áll rokonságban. Glutént nem tartalmaz, valamint zsírt sem,
viszont C-vitaminban, E-vitaminban, B1- és B2-vitaminban gazdag. Magas fehérjetartalma
miatt kedvelt a diétázók és életmódváltók körében. Ezen kívül tartalmaz még
cinket, mangánt, magnéziumot, rezet és kalciumot is. Jó hatással van a magas
koleszterinre és a vérnyomásra. Magas rosttartalmának köszönhetően támogatja az
emésztőrendszer optimális működését.
Elkészítése:
Általában a rizs helyettesítésére szolgál. A hajdinát kétszeres vízben puhára pároljuk.
Köretként használva a főzővizet ízlés szerint fűszerezhetjük. Sósan és édesen
is használható. Édes formában remekül szolgálhat sütemények alapjaként.
Általában a rizs helyettesítésére
Amaránt
A
parajfélék családjába tartozó amarántot hasznos tápanyagtartalma miatt szívesen
ajánlják vegetáriánusoknak. Meglehetősen magas a fehérje és a zsírtartalma is.
Emellett tartalmaz még kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, cinket,
magnéziumot, valamint B2 és B6-vitaminokat is.
Elkészítés:
Főzött formában köretnek alkalmas. Létezik egy sárga héjú fajtája, amely a
kukoricához hasonlóan kipattogtatható, ezáltal pl. reggeli müzlikbe is
fogyasztható. Lisztet darálhatunk belőle, amely panírozáshoz jól használható.
Quinoa
Minimális
kalóriatartalma miatt a diétázók körében nagyon kedvelt köretté vált. Valójában
a quinoa sem gabona, hanem a céklák családjába tartozik. Amellett, hogy kiváló
fehérjeforrás, mindazt a 9 esszenciális aminósavat tartalmazza, amelyek
előállítására szervezetünk nem képes, ezért mindenképp nagyon hasznos
tápanyagforrás! (ha ez mond bárkinek bármit, akkor megemlítem e 9 aminósavat: fenil-alanin, hisztidin, izoleucin, leucin,
lizin, metionin, treonin, triptofán, valin).
Elkészítés:
Főzés előtt ajánlott alaposan átmosni, majd kétszeres vízben 15-20 percig főzni.
Ha az összes vizet elfőtte, akkor lesz jó. Főzés előtt akár meg is pirítható
kicsit, ami kissé dióra emlékeztető ízt ad neki. Reggeliző kásaként is
fogyasztható gyümölccsel, fahéjjal, magvakkal ízesítve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése