2018. június 9., szombat

Mi akadályoz a súlyvesztésben?


Általában nem kell nagy dolgokra gondolni, amikor azt kutatjuk, vajon miért nem sikerül lefogynunk! Ha kicsit jobban szétnézünk a saját házunk táján, talán könnyebben ki is derül, mi hozhat megoldást!?
De nézzük csak, mely tényezők állhatnak a fogyás útjában?
  
1. Nem eszel! 

“Micsoda? De hát én fogyni akarok, akkor minek egyek!?” Ez egy nagyon-nagyon téves felfogás, ami ráadásul a leggyakrabban előforduló hiba! Például: hétfőn reggel neki kezdesz a diétának - mert ugye minden diéta hétfőn kezdődik.... vagy elsején! Főleg, ha hétfőn van elseje! :D - stílusosan kihagyod a reggelit, délben is alig-alig mersz enni valamit, uzsonna -mi az?, de estére már totál kivagy az éhségtől és jóformán 2 napi menüt betolsz az arcodba! Gondolom sejted, hogy ez így nem hangzik jól! Másik eset, hogy megugrod a hétfői vacsi akadályait, húzod még akár szerdáig vagy csütörtökig, de aztán puff neki, szakad a cérna és kiürül a hűtőből, spájzból minden, ami ehető! Innentől kezdve pedig úgy gondolod, mehet a kukába az egész elhatározásod, elbuktál, kész, vége, annyi!! Nem így van? Naugye! :) Megoldás: enni kell! Bizony! Méghozzá napi 5x! Ellenkező esetben ugyanis azt tapasztalod, amit eddig is és a rádtörő falásrohamoknak nem biztos, hogy ellen tudsz állni! Ami miatt viszont nagyon fontos, hogy az emésztésed folyamatos legyen és ne kezdjen raktározó üzemmódba a tested! 

2. Nem mindegy, mit eszel! 

Azt már tudjuk, hogy nem jó, ha nem eszünk! Viszont az sem mindegy, hogy mikor vagyis mely napszakban milyen tápanyagot veszünk magunkhoz! A reggeli órákban kell, hogy valami hosszan tartó energiát adó hasznos rostforrással indítsunk, lehetőleg lassan felszívódó szénhidráttal. Ebédre szintén mehet még egy kicsit nagyobb mennyiségű kedvező szénhidrát, hisz hosszú még a nap! Lehetőleg a köztes étkezésekre (tízórai, uzsonna) is dobjunk be pár falatot, főleg, ha edzés előtt vagyunk! A vacsora legyen a lehető legszénhidrátcsökkentettebb étkezés, hiszen az esti órákban fel nem használt energia könnyen elraktározódik!

  • Kapcsolódó cikkek:


3. Türelmetlenség és a kitartás hiánya!

 Nagyon sokszor tapasztalom, hogy azért adják fel legtöbben az elhatározásukat, mert már vagy 1hete-1hónapja stb kitartóan diétáznak, de még semmi nem látszik rajtuk vagy nagyon lassan megy a fogyás. Nyugalom! Adj időt a szervezetednek! Ahogy a felkapkodott kilók sem egyik napról/hétről a másikra kúsztak Rád, úgy a tőlük való megszabadulás sem megy ilyen gyorsan! Persze mindenki gyors eredményeket szeretne, és léteznek is olyan diéták, amik ezt megadják.... csakhogy ezeket 1.nem lehet sokáig bírni, 2.mivel nagyon drasztikusak, ha abbahagyod, jön a jojo-effektus és akár többet is felszedhetsz, mint előtte voltál! Szóval, a lassú, de tartós fogyás első sorban az életmódváltásban rejlik! 

Vannak, akik már jócskán benne vannak a diétában, csakhogy megállt a fogyásuk! 
Ennek 2oka lehet: 1. nem is kell már fogyniuk, csak ők gondolják!, 2. vannak olyan élelmiszerek vagy étkezési szokások a tarsolyukban, amelyek akadályozzák a fogyást! 

A lényeg, hogy ne akarj most rögtön (de még egy hét múlva sem) látványos eredményeket! Tarts ki, tájékozódj az életmódváltás során fontos és szükséges reformokról!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése