2018. március 19., hétfő

Fagyasztott vagy friss zöldséget, gyümölcsöt válasszunk?


Arra a kérdésre, hogy vajon a friss vagy a mirelit zöldségek tartalmaznak-e több vitamint, nagy valószínűséggel az emberek többsége a friss zöldségekre tippelve adná meg a választ! Ez azonban egy tévhit! Nézzük csak meg, hogy miért?!
 
Legtöbben azt gondolják, hogy a mirelit vagy gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök fagyasztás során elveszítik vitamin- és ásványi anyag tartalmuk jelentős részét, ezért aztán inkább a friss, jobban mondva a „frissnek” nevezett zöldségeket és gyümölcsöket választják.


De valóban friss a „friss”!


A vizsgálatok alapján a zöldséges, gyümölcsös pultban található termékek sajnos koránt sem annyira frissek, mint azt azok tábláin hirdetik. Gondoljunk csak bele! Ugyan hány napba telik csupán az, hogy a betakarítástól, a tisztításon és csomagoláson át eljusson a zöldség az üzletek zöldséges pultjaiba? Majd ezt követően vajon hány napig állnak még ott a polcokon? Habár frissességüket az esetek többségében manapság már hűtött járművel való szállítással és vizes permetezéssel igyekeznek megoldani, mégis az elkeserítő valóság az, hogy akár 50-70%-ot is veszíthetnek értékes tápanyagaikból. Erre nagy valószínűséggel nem is gondoltál!

Nézzük csak például a sárgarépa esetét! A sárgarépa egy egészen hálás zöldség, hűvös helyen tárolva igazán sok ideig, akár hetekig is kihúzza. A napokban piacon jártam, sárgarépát is vettem, bátran mondhatom viszonylag frisset. A hűtő alján maradt azonban még pár darab korábbról, amiket szintén felhasználtam. Nem volt azoknak semmi baja, azon kívül, hogy már nem reccsent a kés éle alatt, picit puhább is volt és a színe is megváltozott, sötétebb lett. Tehát észrevehetően pár nap vagy hét alatt veszített nem csak a frissességéből, hanem minden bizonnyal a vitamin- és tápanyagtartalmából is!


Mit kell tudni a gyorsfagyasztott zöldségekről és gyümölcsökről?


A frissekkel szemben a gyorsfagyasztottak közvetlenül betakarításuk után néhány órával feldolgozásra kerülnek. A gyorsfagyasztással történő tartósításnak lényege, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket csupán néhány perc alatt lefagyasztják mínusz 18-22°C-ra. Ezzel az élelmiszereket alkotó nagy mennyiségű víz (zöldségek esetében 60-90%) apró jégkristályok formájában fagy meg, amelynek köszönhetően kiengedéskor nem roncsolódik a sejtfal.

Így a fagyasztás során minimális mértékű bennük a tápanyagveszteség, tehát vitamin és ásványi anyag tartalmukat szinte 100%-ban megőrzik! 

Ezért azt javaslom, hogy ha tehetjük válasszuk inkább az otthon megtermelt valóban friss zöldségeket, vagy ha van lehetőségünk, piacról szerezzük be őket. 

Az egészséges és tudatos életmód szempontjából azonban cseppet sem kell a gyorsfagyasztott zöldségeket és gyümölcsöket az étrendünkből száműznünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése