2017. június 9., péntek

Gyümölcsfogyasztás és a diéta


A gyümölcsökben található gyümölcscukor (azaz fruktóz) annak ellenére, hogy élettani hatása sokkal kedvezőbb a répacukornál/kristálycukornál (szacharóz) vagy a szőlőcukornál (dextróz), szénhidráttartalmát tekintve sajnos egy szinten állnak. Mégis a valamivel lassabb – tehát nem annyira gyors, inkább közepes – felszívódásának és a már említett élettanilag kedvezőbb hatásának köszönhetően nem feltétlen szükséges kiűzni a táplálkozásunkból akár még diéta alatt sem.

Azt azonban érdemes tudni, hogy a gyümölcsökben található gyümölcscukor és a feldolgozott (porított, zacskós) fruktóz nem ugyanaz! Ez utóbbi ugyanis bár szerkezetileg megegyezik a gyümölcscukorral – ezért is kapta innen a nevét – mégsem gyümölcsökből vonják ki, hanem kukoricából állítják elő. Ezért aztán habár felszívódása picit lassabb, mint a répacukoré, mégis jóval gyorsabb, mint a gyümölcsök fruktózának rostokkal lassított felszívódása.


Mely napszakban érdemes fogyasztani?

Fontos szempont a máj alacsony glikogén szintjének figyelembe vétele. Mivel a szervezetünk az éjszakai alvás során kiüríti a glikogénraktárakat, így az egyik legalkalmasabb időpont a reggeli, délelőtti órákra tehető. 
Ha azonban gyümölccsel kezdjük a napot, ügyeljünk arra, hogy némi lassan felszívódó szénhidrátot is fogyasszunk mellé, amely biztosítja a hosszan tartó energiát és nem esik vissza gyorsan a vércukorszintünk.


Gyümölcsös reggeli ötletek:

Ø zabpehely vízzel, friss gyümölccsel, mézzel/édesítővel
Ø zabpehely+chiamag+víz+gyümölcs/mazsola
Ø túró+méz+gyümölcs
Ø zabpalacsinta gyömölcslekvárral (cukormentes)
Ø banán+zabpehely turmix

Alkalmas időpont lehet még  gyümölcsfogyasztásra az edzés előtti fél-egy óra (pl.tízóraira vagy uzsonnára) , amellyel biztosíthatjuk a szervezet megfelelő energiaszükségletét a megnövekedett terhelés előtt és így biztosan nem kell félnünk a feleslegesen bevitt, lerakódó kalóriáktól sem.


Diéta és a gyümölcsök:

Kezdő életmódváltóként könnyen beleestem én is abba a hibába, hogy nem vacsoráztam egyebet, csupán gyümölcsöt. Hiszen egészséges, tele sok-sok vitaminnal… mi bajom lehet tőle?! Aztán persze csodálkoztam, hogy nem igazán mennek lefelé a kilók. Ennek oka pedig pont az volt, amit a fentiekben említettem: a máj glikogén raktárai estére már bőven telítődnek, tehát nincs szüksége olyan szénhidrátra, amit amúgy sem tud hasznosítani, így csak elraktározza, mint többletet! Az esti órákban tehát már nem ajánlott a fogyasztásuk.

Aztán természetesen ott a ló túl oldala is, amikor az ember egyáltalán nem fogyaszt gyümölcsöt a benne lévő cukor miatt. Én úgy gondolom, hogy hacsak valaki nem verseny szinten sportol vagy testépítő, fitnessversenyző, aki szigorú szálkásító diétát folytat, akkor a fent említett lebontási-felszívódási támpontok alapján nyugodtan fogyaszthat gyümölcsöket a megfelelő mértékben.


+ 1: Várandóság alatt:


Magam részéről ebben az időszakban minden mennyiségben ettem a gyümölcsféléket, ugyanis ebben az időszakban a várandós nők tápanyagszükséglete némileg megnövekszik. Természetesen emellett odafigyeltem a fehér cukros és a fehér lisztes (nem használok) ételek mennyiségének bevitelére is.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése